70% dintre oameni folosesc aceste 5 expresii greșit

Greșit: Eu m-am râs.

Corect: Eu am râs.

Verbele la diateza reflexivă se utilizează cu pronumele reflexiv, de exemplu: a se teme, a se uita, a se îmbrăca și au forme respective de persoană – mă tem, te uiți, se îmbracă etc.

Multe verbe însă nu acceptă asemenea pronume, nimeni nu spune „eu mă lucrez”, „el se trebuie”. La fel și verbul „râde” nu acceptă pronumele reflexiv.

Propoziția „de ce te râzi” ar putea fi interpretată ca „de ce râzi de tine însuți”, adică râzi tu singur de tine, forma corectă fiind „de ce râzi?”. În concluzie nu te râzi pe tine dar râzi de ceva anume.

Greșit: Urmează să ploaie.

Corect: Urmează să plouă.

Este greșit să folosim substantivul „ploaie” în locul verbului impersonal „a ploua”. Forma la timpul prezent, persoana a III-a singular, este să plouă nu să ploaie.

Greșit: Eu vroiam, Eu vroiesc.

Corect: Eu voiam, Eu vream.

În DOOM 2005 nu apare verbul a vroi. Apar însă a voi și a vrea. Acest lucru înseamnă că verbul „a vroi” nu există și exprimările de genul: „vroiam să îți spun”, „vroiam să fac ceva”, la fel, sunt greșite.

„Vroiam” este pur și simplu un amestec al celor două verbe în limba română: „a voi” și „a vrea”.

Greșit: Am fost fortuit să iau această decizie.

Corect: Am fost forțat să iau această decizie.

Conform DEX.RO, „fortuit” înseamnă „neprevăzut, inopinat, întâmplător”, în timp ce „forțat” semnifică „făcut sau impus cu forța, silit, constrâns”. Așadar, e corect să îl folosim pe „forțat” când ne referim la un lucru făcut cu forța și pe „fortuit”, atunci când vorbim despre un lucru neprevăzut.

Greșit: Datorită neseriozității, și-a pierdut locul de muncă.

Corect: Din cauza neseriozității, și-a pierdut locul de muncă.

Potrivit dicționarului, întotdeauna trebuie să folosim „din cauza” numai în contexte negative, în timp ce prepoziția „datorită” se va folosi atunci când ne referim la un eveniment pozitiv.

Exemple: Din cauza că s-a trezit târziu, a pierdut autobuzul./ Datorită efortului depus, a susținut testul.