„Viziunile tale sunt învechite”: 6 fraze care nu trebuie spuse persoanelor peste 50 de ani

Aceleași comentarii sunt percepute diferit atunci când le adresezi unor persoane de vârste diferite. Cuvintele care nu jignesc tinerii și adolescenții și, uneori, chiar îi amuză, pot jigni o persoană matură. În acest articol, îți vom prezenta fraze de top pe care este mai bine să nu le spui persoanelor de peste 50 de ani.

„Nu mai ești la acea vârstă”
Esența acestei afirmații: există divertisment / îmbrăcăminte / hobby-uri care sunt potrivite doar pentru o anumită categorie de vârstă. Pentru alți oameni, par a fi de neînțeles.

Evident, fiecare persoană își alege hobby-urile în mod independent, iar data nașterii nu este un filtru. Arată respect pentru alegerea celuilalt, chiar dacă interesul ți se pare neobișnuit pentru vârsta lui.

„Îți va fi greu să te descurci cu asta”
“Mâine va fi instalată o mașină nouă pentru rufe, îți va fi greu să te descurci cu ea, așa că așteaptă până vin eu să îți arăt totul.”

Spre bătrânețe, mulți oameni chiar „încetinesc”: nu reușesc întotdeauna să înțeleagă și să se descurce cu lucrurile noi. Dar ei sunt foarte conștienți de acest lucru, iar un memento suplimentar va suna ca un reproș. Dacă o persoană duce o viață activă și încearcă să țină pasul cu ultimele tendințe, cuvintele „va fi dificil pentru tine” vor arăta ca o provocare – interlocutorul tău va auzi aroganța în aceste cuvinte și va reacționa cu iritare.

„Viziunile tale sunt învechite”
Poate acum 50 de ani era normal să se înmoaie șosetele, dar acum nimeni nu face asta!

Opiniile asupra vieții nu sunt depășite pentru că o persoană îmbătrânește. „Prospețimea” lor depinde de ritmul de dezvoltare al societății, de nivelul politic, al libertăților civile și al tehnologiilor. În lumea modernă, relevanța nu se mai măsoară în generații, ci în ani, sau chiar în luni. Oamenii în vârstă, care au auzit o remarcă despre „viziunile lor învechite”, cred că ei înșiși și-au pierdut relevanța.

„De ce ai nevoie de asta?”
“Ajunge să plantezi castraveți în grădină, aceștia pot fi procurați de la magazin.”

Nimeni nu vrea să-și vadă părinții în vârstă muncind în grădină. Dar sentimentul de neputință copleșitoare este uneori mai rău decât durerea de spate. Deci, fie ajută-i, fie nu interveni și nu subestima munca lor cu oferta de a „angaja un profesionist” sau „a cumpăra într-un magazin”.

„Pentru vârsta ta…”
Ai vrut să faci un compliment, dar a sunat ambiguu: faci din interlocutor o excepție neașteptată de la standardele pe care tu însuți le-ai inventat.

O astfel de frază poate flata un tânăr specialist, pe care l-ai lăudat și comparat astfel cu un profesionist. În toate celelalte scenarii, fraza sună batjocoritor.

“Tu nu poți înțelege”
“Nici nu vreau să mă contrazic cu tine despre acest lucru, pentru că încă nu înțelegi – ești o persoană dintr-o altă generație.”

Adesea pui în aceste cuvinte un sens inofensiv: „opiniile noastre nu coincid”. O persoană în vârstă vede un indiciu că nu ajunge la tine intelectual și este ofensată. Desigur, există o mulțime de lucruri pe care tinerii de astăzi le înțeleg mai bine decât oamenii în vârstă. Dar în acest fel arunci grosolan experiența generației mai în vârstă, care a văzut mult mai mult de-a lungul vieții.

Unii de-a lungul anilor nu își pierd concepțiile moderne și se dezvoltă constant, în timp ce alții sunt puțin în urmă. Fii atent la cuvinte cu persoanele peste 50 de ani, cât și cu alții, iar dialogul nu se va transforma într-un conflict.