„Viitorul este o iluzie”: 3 adevăruri budiste care te vor elibera!

Nu meditații! Doar filozofie! Iată trei adevăruri nobile ale budismului pe care le puteți folosi în fiecare zi. Și vă vor schimba viața …

Dukkha: Viața este un lucru dureros și provoacă suferință

Mulți oameni numesc budismul o doctrină pesimistă și negativă. Toate aceste vorbe se aud datorită unei celebre dogme a acestei religii – “Viața suferă”. Dar problema este că majoritatea europenilor în mod fundamental înțeleg greșit această afirmație. Buddhismul vă spune: “Viața nu este foarte blândă și plăcută. Deci, ia-o mai ușor”.

Budiștii susțin că trăim cea mai mare parte a suferinței noastre pentru că încercăm să evităm durerea mintală sau să suprimăm emoțiile complexe. Viața noastră este inevitabil însoțită de un sentiment de pierdere, tristețe, oboseală, plictiseală, anxietate. Acestea sunt tovarășii constanți ai vieții noastre. Și dacă încercăm să le evităm prin cumpărarea unui gadget sau cu ajutorul drogurilor, a călătoriei, a sexului imoral etc., atunci se provoacă mai multă nemulțumire, frustrare și alte forme de durere.

Utilizați această idee în fiecare zi: Nu vă opriți la aceea că ceva lipsește la dumneavoastră, pentru un “nivel ridicat”. Boala, îmbătrânirea, moartea fac parte din viață. Acceptați-o așa cum este și nu vă mai gândiți la fantezii. Uitați că viața ideală este o viață ușoară și nedureroasă. Această concepție greșită ne-a provocat în industria modei, a divertismentului și a produselor farmaceutice.

Cu cât mai devreme acceptați imperfecțiunea vieții, cu atât vă așteaptă mai puțină dezamăgire. Și cu atât mai ușor va fi pentru tine să vă deschideți inima de incertitudine. Și cu atât mai ușor va fi să treceți peste stresul zilnic și peste eșecuri.

Anitya: Viața este o mișcare constantă
Anitya sau “instabilitatea” înseamnă că viața așa cum o știm este în mișcare constantă. Nu putem accesa niciodată momente din trecut. Și nu putem repeta ziua de ieri. Nu avem nici viitorul. Este o iluzie.

În fiecare dimineață te trezești puțin diferit, nu la fel cum ai fost ieri. Celulele noastre sunt fizic diferite. Există și alte gânduri în capul nostru. Avem o temperatură corporală puțin diferită. Respirăm o compoziție de aer diferită. Totul din jurul nostru se schimbă, deși este posibil să nu observăm acest fenomen. Întotdeauna.

Când ne simțim inconfortabil, senzația de “instabilitate”, cât nu ar fi de ciudat, te poate liniști. Dacă știm că nu există nimic permanent în lume, inclusiv durerea, știm că toate lucrurile rele se vor termina mai devreme sau mai târziu. Dar când ne confruntăm cu bucurie, atunci, firește, ne-ar plăcea ca această stare să fie întotdeauna cu noi. Prin urmare, ne temem de această idee. Dar o altă concluzie trebuie să fie corectă: odată ce bucuria va trece în curând, trebuie să vă concentrați pe cât de mult posibil, pentru a obține o plăcere maximă din aceasta.

Dacă acceptăm ideea instabilității în viață și a valorilor ei, ea este incredibil de eliberatoare. În Occident, 100 de ani după ce Buddha și-a exprimat această idee, Heraclitus a repetat-o, remarcând: “Nu puteți intra în același râu de două ori”. Tot ce aveți este momentul prezent.

Cum să folosiți aceasta în fiecare zi: sărbătoresc schimbarea. Sunt de acord că toate modurile obișnuite se vor încheia. Toate evenimentele rele care par teribile astăzi vor trece în curând și toate evenimentele bune vor rămâne în memoria dumneavoastră dacă veți învăța să vă bucurați de ea. Relația ta este mai importantă decât pantofii, noul iPhone nu te va face fericit mai mult de două zile, iar bucuria de a comunica cu copiii se va repeta în fiecare zi.

Anatma: Noi singuri ne schimbăm permanent

Atunci când un psihiatru îi întreabă pe pacienți ce doresc după tratament, cel mai popular răspuns este: “Vreau să mă regăsesc.” Cultura noastră ne-a condus la faptul că suntem cu toții încrezători că avem în noi un adevărat “eu” permanent. Este undeva între inima noastră și ficat sau undeva în creier? Cine știe!

Budismul, totuși, presupune că nu există un sine fix, stabil. Odată, conform principiului anterior, totul se schimbă în jur, apoi și noi ne schimbăm. Personalitatea noastră este actualizată foarte repede. Avem corpuri, locuri de muncă permanente, nume, profesii, totul cu ajutorul căruia ne identificăm.

Dar principalul lucru este că nu vom rămâne la fel dacă nu facem eforturi. Pe de altă parte, viața noastră nu se va schimba dacă nu facem ceea ce avem nevoie în fiecare zi pentru a o schimba.

Cum să o folosiți în fiecare zi: În loc să vă concentrați pe “găsirea eului”, trebuie să ne concentrăm pe crearea noastră în fiecare moment în timp. Nu există nici un “permanent” al nostru, numai noi în momentul prezent. Și ne putem schimba în orice moment. Ziua de azi este întotdeauna diferită de ziua de ieri. Dacă sunteți deprimat astăzi, aceasta nu înseamnă că ea va fi cu voi pentru totdeauna. Dacă nu puteți ierta prieteni sau rude pentru un fel de abatere, nu înseamnă că nu le puteți ierta mai târziu.

După ce renunțăm la ideea atașamentului nostru față de un anumit sine stabil, ne putem relaxa și bucura de momentul trăit. Și mâine, totul va fi oricum diferit. În fiecare nou moment al vieții, voi sunteți deja noi.