Viața este prea scurtă: 13 lucruri pentru care nu ar trebui să-ți faci griji

Fiecare persoană cel puțin o dată a fost copleșită de sentimentul că a rămas blocată la un moment dat. De prea multe ori ne facem griji pentru probleme care nu ar trebui să ne ia atât de multă energie și nervi. Putem pierde zile, săptămâni și chiar luni pe griji – acest timp trece, nu poate fi recuperat.

Desigur, există situații pentru care nu poți să nu te îngrijorezi. Dar iată 13 lucruri pentru care nu ar trebui să îți faci griji, deoarece viața este prea scurtă:

1. Bani
Banii sunt cauza și soluția celor mai inutile probleme ale vieții. Bunăstarea materială nu înseamnă fericire, acesta este un adevăr comun.

În loc să te gândești la acumularea constantă de bani, încearcă să te concentrezi asupra lucrurilor care te fac fericit. Dacă cauți un loc de muncă care să-ți satisfacă doar dorința de a câștiga bani, riști să ai o carieră pe care o vei urî.

2. Trecut
Este important să înveți din trecut, dar nu trebuie să-l lași să stea în cale și să devină o povară. În schimb, mergi doar înainte.

Cu toții ne-am confruntat cu obstacole în trecut. Nu este nevoie să fugi sau să-ți fie rușine de cine ești sau de unde ai venit, dar nu lăsa ce ți s-a întâmplat să-ți distragă atenția de la obiectivele tale personale.

3. Bârfă
Bârfa este un lucru rău. Tuturor ne place să vorbim cu prietenii sau partenerii noștri despre ceea ce se întâmplă în viața lor, dar merită să ascultăm povești despre viața intimă a unui coleg sau a altcuiva?

Vei ajunge să arăți ca un bârfitor pe care nimeni nu-l iubește și în care nimeni nu are încredere.

În loc să te complaci cu bârfe, caută-ți de viața ta. Viața este prea scurtă pentru a-ți face griji pentru ceea ce fac alții.

4. Muncă
Întotdeauna vor exista proiecte și circumstanțe neprevăzute la locul de muncă. Nimeni nu are o carieră fără situații stresante. A iubi ceea ce faci – te ajută, dar chiar dacă nu, munca nu reprezintă ceva pentru care să fii nervos.

Dacă nu ești la serviciu, nu ai de ce să-ți faci griji. Dacă ești la serviciu, nu te mai plânge, dar fii productiv. Cu cât îți faci mai puține griji în legătură cu munca, cu atât mai bine va merge.

Să nu-ți fie niciodată rușine de cine ești sau de ceea ce faci pentru a trăi.

5. Îmbătrânire
Bătrânețea este întotdeauna înfricoșătoare, nu se poate nega. Este ceva firesc să te îngrijorezi puțin în legătură cu bătrânețea, dar amintește-ți că nu poți face nimic în privința asta. Vei îmbătrâni indiferent dacă îți place sau nu.

Nu poți face nimic pentru a opri acest proces, dar poți să-l accepți și să profiți la maximum de timpul tău.

Îmbătrânirea face parte din viață. În loc să-ți faci griji cu privire la vârsta iminentă, bucură-te de prezentul în care exiști chiar acum. Este o prostie să-ți dorești să fii din nou tânăr, pentru că este imposibil. Nu poți accelera sau încetini timpul. Bucură-te de viață așa cum este acum.

6. Ce cred oamenii despre tine
Când suntem tineri, spunem adesea că nu ne interesează ce cred ceilalți despre noi. Dar de-a lungul anilor, ne surprindem gândindu-ne că suntem îngrijorați de ceea ce vor spune alții despre noi – colegi, prieteni, străini.

Simte-te liber să faci ceea ce te face fericit, indiferent ce cred oamenii despre tine.

7. Cu ce se ocupă alți oameni
Dacă urmezi în mod constant exemplul altora, nu vei reuși niciodată în viață. Oamenii care avansează nu își imită semenii. Ei merg pe drumul lor și îi inspiră pe alții.

Nu-ți face griji în legătură cu unde merg ei sau ce fac toți ceilalți – concentrează-te pe tine.

8. Siguranță și confort
Este bine să ai o casă confortabilă și sigură, nu poți nega asta. Mâncarea bună și zona noastră de confort sunt aspecte importante ale vieții noastre și este greu să te simți confortabil dacă nu ești în siguranță.

Dar mai devreme sau mai târziu va trebui să ieși din zona ta de confort și să trăiești viața.

Asumarea riscurilor este importantă în viață. Dacă nu-ți asumi niciodată riscuri, nu te vei ridica niciodată și cel mai probabil nu vei primi plăcere de la viață.

9. Greșeli
Nu-ți face griji când faci o greșeală – nimeni nu este perfect.

Când faci o greșeală, este ușor să fii frustrat și să simți că totul se prăbușește. S-ar putea să fii nevoit să plătești pentru greșeala ta, dar ceea ce nu te ucide îți oferă doar posibilitatea de a dovedi cine ești cu adevărat.

Află ce a cauzat greșeala și ce poți face data viitoare pentru a o evita sau pentru a îmbunătăți rezultatul chiar și într-un mod nesemnificativ.

10. Ce poate merge nu așa cum trebuie
„Nu merg azi la magazin. Vor fi ambuteiaje, magazinul va fi aglomerat de oameni, nu vor mai fi bunuri de care am nevoie. S-ar putea să-mi pierd cheile de la casă sau apartamentul ar putea fi jefuit dacă plec pentru o jumătate de zi. Din această cauză, o să stau acasă toată ziua și nu o să fac nimic!” Recunoaște, măcar o dată în viață ai avut astfel de gânduri?

Mulți oameni nu fac lucruri din teama constantă că lucrurile vor merge prost. Ei nu știu cum să reacționeze într-o astfel de situație. Dar să știi că, oricât de bune ar fi planurile tale, ceva va merge prost.

Nu lăsa aceste gânduri să te împiedice să faci ceea ce ar putea merge bine. Începe să acționezi și nu mai amâna.

11. Lucruri mărunte
Nu-ți face griji pentru lucrurile mărunte. În fiecare zi din viața noastră, lucrurile mărunte merg prost.

Te-ai trezit târziu, ai fost stropit de o mașină, fermoarul rochiei ți s-a rupt înainte de o întâlnire importantă. Dacă crezi că această zi este rea, atunci îți arhivezi viața greșit.

În loc să te superi din cauza lucrurilor mărunte, concentrează-te pe toate lucrurile pozitive. Apus de soare, miros de flori în jurul tău, mâncare, iubire, pasiune – se întâmplă prea multe lucruri minunate în fiecare zi ca să-ți faci griji pentru micile supărări din viață.

12. Ceea ce nu este sub controlul tău
Ideea este să nu te enervezi pe lucruri care scapă de sub controlul tău. Nu poți controla vremea, prețurile gazelor, traficul sau dezastrele naturale. Dar îți poți controla atitudinea și percepția asupra acestor lucruri.

Cel mai simplu mod de a reduce stresul este să nu te mai gândești la tot ce nu poți controla, astfel încât să te poți concentra pe orice sarcină pe care o ai acum – fie că este o sarcină bună sau una proastă, concentrarea asupra prezentului tău este cea mai simplă modalitate de a o rezolva.

13. Imperfecțiunea ta
În cele din urmă, trebuie să te accepți pentru propriile greșeli. Sigur, vei face greșeli pe parcurs, dar asta face parte din viață.

Nu-ți mai pierde timpul încercând să fii perfect. Testează-ți propriile limite și vei începe să te bucuri mult mai mult de viață.