Vei învăța să trăiești în adevăr: 5 lecții de preț de la Socrate

Când a devenit un filosof cunoscut, Socrate a adunat mulți dușmani. El propovăduia niște valori morale destul de dure. În viziunea sa, nu era acceptabilă minciuna, dezonoarea sau standardele duble. Din cauza acestor idei, Socrate era luat în râs și chiar persecutat. Într-un final, pentru gândirea sa „neconvenabilă” a fost executat.

Iată ce lecții de viață de-ale lui Socrate sunt extrem de actuale și astăzi.

1.Smerenia este una dintre cele mai importante lecții ale lui Socrate

Socrate nu era considerat de semenii săi un bărbat frumos. Era de statură mică, avea trăsături dure ale feței, așa că el auzea des glume pe seama înfățișării sale.

Acest lucru nu l-a influențat în niciun fel. El nu acorda atenție criticilor. El purta aceeași haină, mânca puțin și trăia aproape ca un sclav.

2.Originalitatea

Încă un lucru curios despre Socrate este că acesta nu-și nota nimic niciodată. Cu toții îl știau drept un om deștept, care vorbește doar ce are în gând și pe ceilalți îi învăța doar prin vorbe. El considera că e foarte important ca oamenii să-și formuleze singuri ideile. În opinia sa, această practică influențează formarea intelectului.

3.Capacitatea de a asculta

Metodele de predare folosite de Socrate au fost preluate și de alți intelectuali.

Una dintre cele mai apreciate se desfășura în modul următor: Socrate începea o discuție cu câteva întrebări adresate interlocutorului. El întreba în așa fel încât să vadă dacă răspunsurile sunt consecvente și fondate. Aceasta era modalitatea sa prin care ajungea până la adevăr.

4.Adevărul

Socrate spunea: „Știu că nu știu nimic.”  și aceasta nu era o simplă deviză, filosoful chiar credea în asta. El avea o minte foarte deschisă și încerca să ajungă la adevăr în orice situație.

5.Simțul umorului

Socrate avea un simț al umorului foarte dezvoltat. Bancurile despre soția sa cu 30 de ani mai tânără decât el, au devenit foarte populare. Înțeleptul a fost întrebat odată, de ce s-a căsătorit cu ea, la care dânsul a răspuns: „Este minunat să te însori cu o femeie ce are un caracter insuportabil. Este cea mai bună școală de a învăța să conviețuiești cu alți oameni.”