„Uneori, tăcerea este cel mai bun răspuns”: Reține 18 principii de viață ale lui Dalai Lama

La 5 octombrie 1989, presa mondială a răspândit vestea că Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat liderului religios și politic al Tibetului, Dalai Lama XIV. Pe 10 decembrie a avut loc ceremonia de decernare a premiilor la Universitatea din Oslo.

„Sper și mă rog ca decizia de a-mi acorda Premiul Nobel pentru Pace să-i inspire pe toți cei care luptă pentru pacea mondială și să-mi dea optimism și forțe noi.” – a spus Dalai Lama după înmânarea Premiului Nobel.

Cele 18 principii de viață ale lui Dalai Lama sunt o colecție de înțelepciuni atemporale.

1. „Ține cont de faptul că sentimentele și lucrurile mărețe sunt însoțite de un element de risc”

Fiecare sentiment, fiecare emoție puternică sau fiecare plan măreț vine cu un anumit risc. Și toate acestea pentru că forța care a apărut sub influența unor sentimente atât de mari ne împinge spre necunoscut. Ea se așteaptă să părăsim refugiul nostru sigur și să căutăm adevărul despre noi înșine.

Atunci când ne asumăm riscuri, trebuie să fim pregătiți pentru faptul că oceanul nu are apa “liniștită”. Dar pe măsură ce părăsim portul, învățăm noi modalități de a răspunde la ceea ce ni se întâmplă. Devenim reali. Nu merită riscul această provocare?

2. „Când pierzi, nu pierde lecția”

Odată ce te hotărăști să accepți provocarea, când îndrăznești să părăsești refugiul sigur, nu te gândi niciodată să renunți la scopul tău. Pentru că cel mai mare obiectiv este viața însăși. Scopul este o viață adevărată și aventuroasă…

3. „În viață, urmează trei valori extrem de importante: respectul de sine; respectul pentru ceilalți; responsabilitate pentru toate acțiunile tale.”

Suntem înconjurați de oameni. Aceasta înseamnă că ei fac parte din viața noastră. O persoană care nu-i respectă pe ceilalți riscă să fie singură, iar o persoană care nu se respectă pe sine nu poate învăța să-i respecte pe ceilalți.

4. „Uneori să nu primești ceea ce îți dorești poate fi un mare noroc”

De câte ori, fără să știi, ai evitat unele lucruri neplăcute prin eșec? Nimeni dintre noi nu știe cât de des planurile și visele noastre au un efect distructiv asupra existenței noastre. Nimeni nu știe cât de des evităm suferința din cauza unui set de circumstanțe pe care, din greșeală, le considerăm nefericite.

5. „Învață regulile ca să știi cum să le încalci corect”

De prea multe ori respectăm ceea ce am definit cândva drept principiu, fără a testa conținutul și a-l adapta la nevoile actuale. Ceea ce a fost acceptat cândva de cineva poate să nu fie întotdeauna bun pentru noi astăzi.

6. „Nu lăsa certurile mici să strice o prietenie mare”

7. „Când conștientizezi că ai făcut o greșeală, ia imediat măsuri pentru a o corecta”

Ia aminte că nu există oameni infailibili. Fiecare dintre noi are dreptul de a greși, dar numai angajamentul nostru deplin de a corecta greșeala creează imaginea persoanei în care poți din nou să ai încredere.

8. „Acordă-ți ceva timp în timpul zilei pentru a-l petrece singur”

Numai în singurătate o persoană poate ajunge la eul său interior. Numai în tăcere va auzi ce se întâmplă în inima sa. Numai când este singură cu sufletul său, este capabilă să aibă și mai multă grijă de sine. Doar singurătatea îți va permite să îți organizezi în mod conștient gândurile și să-ți stabilești noi priorități.

9. „Fii deschis pentru schimbare, dar nu-ți uita valorile”

Fii deschis și evită rutina. Fii ghidat în toate acestea de bunul simț, care îți va aminti constant de noile tale reguli scrise și valori.

10. „Uneori, tăcerea este cel mai bun răspuns”

11. „Trăiește o viață bună, decentă. Când vei îmbătrâni și îți vei aduce aminte de trecut, te vei putea bucura a doua oară.”

Amintirile ne fac să trăim de două ori. Dacă zâmbești când te gândești la trecut, atunci ți-ai trăit frumos viața.

12. „O bună atmosferă familiară pune bazele personalității tale”

Ceea ce se ascunde în spatele pereților casei/interiorului tău are un impact uriaș asupra ta. Dacă casa ta va avea o atmosferă plină de iubire, respect, înțelegere și fericire, atunci aceasta se va reflecta asupra personalității tale.

13. „În neînțelegerile cu cei dragi, clarifică doar situația actuală. Nu-ți aminti de lucrurile din trecut”

Disputa ar trebui să fie un schimb blând de opinii pentru a ajunge la cel mai bun compromis. Deci, în loc să ne certăm, trebuie să încercăm să discutăm problemele apărute și să tratăm trecutul ca pe o sursă de experiență care ajută la luarea deciziilor corecte.

14. „Împărtășește-ți cunoștințele. Aceasta este calea de a atinge nemurirea.”

Ajutându-i pe alții, vei rămâne pentru totdeauna în inimile lor. Împărtășește-ți experiența, povestește despre viața ta – lasă-i pe alții să învețe din experiența ta. Și te asigur că o mică parte din tine va rămâne pe pământ pentru totdeauna…

15. „Iubește pământul pe care mergi”

Să iubim și să respectăm Pământul pentru că ne dă viață. Datorită lui avem apă, aer și căldură. Ia aminte că există un singur Pământ. A-l umili în mod deliberat este ca și cum ai săpa o groapă pentru tine.

16. „O dată pe an du-te acolo unde nu ai mai fost niciodată”

Există un loc pe Pământ, care rămâne întotdeauna un mister. Acesta este un loc unde nu ai fost încă. Când vei merge să-l vizitezi, vei observa ceva uimitor.

17. „Amintește-ți că cea mai frumoasă relație este atunci când iubirea transcende nevoia de a fi cu o altă persoană.”

Iubirea nu este atașament unul față de celălalt. În primul rând, iubirea înseamnă libertate. Fiecare dintre noi este liber, inclusiv partenerul tău. Iar dragostea ta pentru el/ea nu-i poate lua libertatea. Iubirea înseamnă în primul rând să respecți, să accepți individualitatea și drepturile altei persoane, să te bucuri de visele și planurile sale. Este o mână de ajutor în momentele de cădere… Este să te regăsești în altă persoană, păstrând în același timp distanța și respectul pentru gândurile și principiile sale.

18. „Apreciază-ți succesul pe care l-ai obținut, cu ceea ce a trebuit să sacrifici pentru a-l atinge.”

Succesul nu este doar o “pungă” de noi oportunități, este și calea pe care a trebuit să o parcurgi pentru a ajunge acolo. Aceasta este o cale care necesită mult efort și nopți nedormite. Succesul nu se obține ușor și nu este un dar.