Trei fraze importante, pe care fiecare fetiță trebuie să le învețe de mică!

Ai observat vreodată cum vorbește un bărbat și o femeie? El de obicei vorbește și, dacă crede de cuviință, o întrerupe. Ea ascultă politicos. Scriitoarea Soraya Chemaly este convinsă – anume această manieră obișnuită de comunicare împiedică femeile să obțină succese financiare și personale. 

În clasa a cincea am obținut într-un concurs titlul „Cea mai politicoasă elevă din școală”. Iar fratele meu în același timp era considerat clovnul clasei. „Tânăra lady” și un „zăpăcit„ – rolurile tipice pentru o fată și un băiat în societate.

Așa se întâmplă în întreaga lume – fiicele sunt educate mai sever, decât fiii. Acestea din fragedă copilărie sunt învățate să ofere locul, să asculte atent, să nu se certe și să nu întrerupă când cineva vorbește. De la băieți nimeni nu așteaptă asemenea complezență. Fetele sunt educate să fie ascultătoare, iar băieții să domine.

Deja fiind matură, eu tot timpul mă ciocnesc cu această problemă. Din curiozitate m-am apucat să fixez toate cazurile când bărbații mă întrerup nepoliticos și am rămas uimită, cât de des se întâmplă asta.

Această tendință enervantă merge mână în mână cu alta – bărbații, care nu privesc în ochi. De exemplu, chelnerul la restaurant se adresează doar bărbatului de la masă, ignorându-i însoțitoarea. Recent într-o companie de 5 oameni, unde eu eram unica femeie, unul dintre bărbați pur și simplu s-a prefăcut, că eu nu exist printre ei.

Aceste metode de a domina într-o discuție, de regulă, se combină încă cu una. Femeia vorbește clar și răspicat, dar se pare că nimeni nu o aude, în schimb peste câteva minute, când aceeași frază este repetată de un bărbat, toți îl ascultă cu atenție. După care își exprimă aprobarea sau încep să îl contrazică.

Același obicei poate fi observat și printre lucrătorii din birouri. Conducătorii-bărbați sunt foarte rar întrerupți de către angajați, mai ales de către femei. Pe când șefele întotdeauna sunt întrerupte de către subalternii de sex masculin.

Pentru această manieră de a duce o discuție cu femeile există și un termen aparte – mansplaining (din engleză: a vorbi cu indulgență, a explica într-o manieră simplificată unei femei).

Nu este dificil de înțeles, de ce atât de mulți bărbați tind să se considere genii, ale căror cuvinte au mai multe drepturi de a exista, decât părerea femeii. Asta se începe în copilărie și nu se termină niciodată. Părinții întrerup băieții de două ori mai rar, decât fetele. Și atrag mai puțină atenție ca ei să respecte regulile de politețe.

Crescând, acești băieți se transformă în bărbați, care vorbesc mai mult și mai îndelungat, decât femeile – în clasele școlare, în birouri, în instituții de stat, în mass-media, nemaivorbind de organizațiile religioase.

Discursul femeii nu provoacă suficientă încredere societății, deseori îi lipsește autoritate. Potrivit statisticilor, atunci când într-o companie se adună un grup pentru a soluționa o problemă, bărbații vorbesc cu 75% mai mult, decât femeile. De aceea, cercetătorii trag concluzia: „a avea un loc la masă nu este același lucru cu a avea o voce la masă”.

În consecință, pentru a obține succes, a negocia sau cel puțin a solicita o salarizare mai mare, femeile trebuie să depună mult efort – căci ele sunt nevoite să uite normele învățate în copilărie și să stăpânească stilul masculin de conversație.

Deseori, le sfătuiesc pe mămici să își învețe fiicele și să repete în fiecare zi aceste cuvinte:

-„Nu mă întrerupe”.

-„Tocmai am spus asta”.

-„Nu e nevoie de explicații”.

Autor: Soraya Chemaly, director WMC Speech Project.