“Ține minte: ceea ce cred alții despre tine nu trebuie să te preocupe”: 6 sfaturi pentru oamenii care iau toate lucrurile personal

Trăim într-o lume în care emoțiile negative ale oamenilor prevalează asupra celor pozitive. Astăzi, oamenii folosesc în mod obișnuit cuvinte răutăcioase când vorbesc unii despre alții. Ne proiectăm gelozia, ura asupra altor oameni și creăm un mediu negativ. La rândul său, această negativitate ne reduce puterea interioară.

„Nu lua nimic personal. Ceea ce spun și fac alții este o proiecție a propriei realități, a propriului vis. Când ești imun la opiniile și acțiunile celorlalți, nu vei cădea victima unei suferințe inutile.” – Don Miguel Ruiz, profesor spiritual și autor de cărți.

Da, este mai ușor de spus decât de făcut. Dar iată 6 reguli pentru a învăța să nu mai iei totul personal.

1. Ține minte: nu este problema în tine, ci în oameni
Oamenii nu-și recunosc fricile, neîncrederea în sine și continuă să-și proiecteze cele mai profunde dorințe, conflicte interne și lupte asupra celorlalți.

Oamenii nu înțeleg că problema este în interior, nu în exterior. Dar este relativ mai ușor să reflectăm dorințele noastre inconștiente asupra celorlalți decât să le privim direct și că majoritatea lucrurilor pe care le spun și le fac oamenii au puțin sau nimic în comun cu oamenii pe care îi „descriu”, dar au foarte multe în comun cu cine sunt ei și cu luptele lor interne.

Cuvintele, ideile, gândurile și comportamentul oamenilor sunt influențate de experiențele lor trecute și de inconștiența lor. Cuvintele lor nu descriu oamenii pe care îi „atacă” și nu dezvăluie cine sunt ceilalți. Ci mai degrabă, ele dezvăluie durerea și suferința care sunt prezente în ei.

2. Nu te concentra asupra comentariilor adresate ție
În orice gând există o putere de creație. Cu cât te axezi mai mult pe negativitate, cu atât mai mult interferează cu sănătatea ta mintală.

Este extrem de important să nu te concentrezi asupra lucrurilor negative pe care le spun oamenii despre tine. Dimpotrivă, încearcă să te concentrezi pe cuvintele pozitive spuse de binevoitori.

3. Fii tu însuți
Recunoaște că nimeni nu te cunoaște mai bine decât tine. Toate gândurile și concluziile pe care oamenii le au despre tine sunt exact ceea ce îți atribuie ei și nu poate schimba cine ești. Nu pune niciodată părerea altora despre tine mai presus de opinia ta despre tine.

Amintește-ți că este de datoria ta să fii sincer cu tine însuți, să-ți accepți toate defectele și să-ți asiguri dragostea pe care o meriți. Dacă ai o cale stabilită pentru tine, urmeaz-o. Dacă anumite persoane nu sunt de acord cu stilul tău de viață, aceasta este problema lor, nu a ta.

4. Ține minte: ceea ce cred alții despre tine nu trebuie să te preocupe
De îndată ce începi să-ți pese de ceea ce cred alții despre tine și de îndată ce începi să cauți aprobarea lor luând totul personal, devii imediat sclavul lor, devii prizonierul lor.

Ești o persoană liberă să gândească, liberă să vorbească și să-și urmeze visele. Amintește-ți adesea că ceea ce fac sau spun alții despre tine nu trebuie să te preocupe. Mai degrabă, aceasta poate spune multe despre cine sunt ei cu adevărat. Cuvintele lor negative nu îți strică imaginea ta, ci pe a lor.

5. Nu-ți pierde timpul și energia
Cât timp și energie ești dispus să irosești încercând să-ți dai seama de ce anumiți oameni nu te plac?

Dacă îți adresezi această întrebare, mai adresează-ți o întrebare în plus – îmi place de mine?

Odată ce primești un răspuns afirmativ, este totul clar.

Facem o greșeală fundamentală atunci când ne concentrăm pe negativul față de noi înșine, în loc să ne concentrăm asupra celor care ne iubesc. Preferăm să ne concentrăm pe motivul pentru care unii oameni nu ne plac.

Făcând acest lucru, nu numai că ne irosim timpul și energia, dar ne otrăvim și mintea, trupul și sufletul, ceea ce, apropo, nu merită.

6. Fă liniștea sufletească să fie cel mai înalt obiectiv al tău
Ignoră acele lucruri care nu sunt menite sa îți aducă pace, bucurie și fericire în viața ta și concentrează-te constant pe acele lucruri care îți umplu inima de dragoste. Fă-ți liniștea sufletească cel mai înalt obiectiv în viață și nu lăsa pe nimeni sau nimic să-ți stea în cale.

Ori de câte ori te confrunți cu o persoană sau o situație dificilă, întreabă-te: „Cum pot face față acestei situații fără a-mi perturba armonia interioară?” Și asigură-te că acționezi doar într-un mod care să mențină o stare de pace interioară și liniște.