Te vei ghida și tu după ele: 5 înțelepciuni evreiești bune de notat

1.Lumea va dispărea nu din cauza oamenilor mulți, dar din cauza că sunt mulți „neoameni”

Unii spun că planeta este suprapopulată, că din cauza că suntem prea mulți, degrabă nu ne vor ajunge consumabile și va fi sfârșitul lumii. Cine poate spune așa? Oamenii care sunt într-un număr infim pe plantetă, dar care dețin cea mai mare parte din averea globală. Lumea va dispărea nu din cauza suprapopulării, dar din cauza nededreptății în gestiunea resurselor.

2.Omul vesel are întotdeauna dreptate

De partea cui este dreptatea? A celui care cu zâmbetul pe buze abordează toate situațiile vieții, inclusiv eșecurile, sau a celui care mereu se vaicără și este nemulțumit. Omul care știe să se bucure de mărunțișuri este mult mai înțelept decât un plângăreț.

3.Dacă vei vedea un înțelept care comunică cu un prost înseamnă că vezi comunicând doi proști

Un om înțelept se deosebește de unul prost prin faptul că este capabil să înțeleagă ceea ce un prost nu poate. Un înțelept este conștient că este imposibil să-i explice anumite lucruri oamenilor proști, pentru că ei nu le vor înțelege.

4.Un război nu se termină niciodată cu război

Istoria cunoaște războaie care au durat și sute de ani. La un moment dat însă pacea a venit neapărat și ce au câștigat pierdanții și învingătorii? Aceleași pierderi umane considerabile și un mare regret pentru anii petrecuți în suferință. Dacă oamenii ar ține minte asta, n-ar mai începe războaiele.

5.Nu te îngrijora în privința zilei de mâine. Îmbunătățește ceea ce a fost ieri

Unii se angajează în viață ca într-o cursă și uită de ceea prin ce au trecut. Ei privesc doar în viitor, își fac planuri și încearcă să atingă culmi fantomatice. La final însă, privind în urmă văd doar zeci de ani care au trecut ca gândul și apare regretul. Înainte să privești înainte, analizează ce ai făcut până acum, așa vei putea face totul corect.