Te gândești la alții mai mult decât la tine: 3 obiceiuri de care trebuie să scapi pentru a-ți îmbunătăți viața

Îți prezentăm 3 obiceiuri pe care fiecare persoană le posedă și de care trebuie să scapi, deoarece te împiedică să fii fericit, să câștigi mai mult și să ai o viață ușoară.

1. Te gândești la alții mai mult decât la tine

Cei mai mulți dintre noi încă din copilărie au fost învățați că „a te gândi la tine însuți este egoism”, „trebuie să te gândești la alții, apoi la tine”.

Cred că toată lumea este familiarizată cu situația când rămâne ultima bucată de tort și nimeni nu o ia, pentru că „poate vrea altcineva”. Drept urmare, nimeni nu o mănâncă, pentru că fiecare s-a gândit la alții.

Dar iată care este adevărul: toată munca psihologilor în consultațiile personale se rezumă la a permite unui adult să se iubească pe sine. Pentru unii vine dintr-o singură sesiune, pentru alții durează ani să realizeze că cea mai importantă persoană din viață este ea însăși.

Atitudinea lumii față de tine este o imagine în oglindă a atitudinii tale față de tine însuți. Tu ești principalul personaj din viața ta. Tot ce ți se întâmplă este spre binele tău, ca să înțelegi și să realizezi ceva.

De îndată ce înțelegi acest lucru, viața va deveni mai ușoară, mai distractivă, iar regulile jocului nu vor mai fi un secret pentru tine.

2. Îți ceri constant scuze și te simți vinovat

Dacă te simți vinovat chiar și atunci când, de fapt, nu ai făcut nimic rău nimănui, ci pentru acțiunile altor oameni, pentru diverse circumstanțe, pentru că trăiești mai bine decât altcineva, pentru ceea ce ai, pentru că tu ai ce mânca în timp ce alții mor de foame – acesta este un prilej de a gândi.

Toți acei filantropi toxici care postează reclame „nu bea o ceașcă de cafea, donează pentru caritate” pe rețelele de socializare, nu fac decât să te facă să te simți vinovat.

Dacă îți ceri constant iertare sau te simți vinovat pentru ceva care nu are nimic de-a face cu tine, atunci în mod subconștient crezi că totul depinde de tine.

Cel mai probabil, te străduiești pentru controlul constant asupra tuturor oamenilor și lucrurilor. Vrei să știi cine și unde se află și ți se pare că dacă nu faci ceva, o acțiune oarecare, atunci lumea se va prăbuși.

De fapt, ești responsabil doar pentru tine. Ei bine, și pentru copii, în timp ce ei sunt mici și depind de tine.

În niciun caz nu ești responsabil pentru alegerile altor persoane și pentru ceea ce li se întâmplă.

Începe cu un exercițiu foarte simplu: nu mai spune scuze, înlocuiește scuzele cu recunoștință. De exemplu, dacă ai întârziat undeva, în loc de „scuzați-mă”, spune „vă mulțumesc că ați așteptat!”

3. Te compari cu alți oameni

Desigur, trăim printre alți oameni și comparațiile sunt inevitabile, dar din anumite motive, ne comparăm mereu cu cei care sunt cumva mai înalți, mai frumoși, mai de succes decât noi și în această situație, ne vedem mereu în spatele lor.

Dar acolo unde te afli la începutul drumului, pentru o altă persoană, s-ar putea să fie deja la mijloc de drum și atunci comparația nu este pe deplin potrivită, pentru că inițial aveți puncte de plecare diferite și date inițiale diferite.

Poți face asta chiar inconștient, dar chiar și așa, nu faci decât să-ți slăbești propriile realizări.

Compară-te doar cu tine ieri, acum o lună sau acum un an.

Să te compari cu ceilalți este inutil, doar consumi energie. Ai putea la fel de bine să începi să arunci bani pe fereastră sau să lucrezi pentru cineva gratuit. Nu vezi rostul în asta? Ei bine, nu există rost nici să te compari cu alții.