Sfaturi nemărturisite de nimeni: cum scăpăm de furie?

Amintește-ți situația în care ai fost certat sau insultat, îți amintești emoțiile pe care le-ai simțit? Cum trebuie să răspunzi acelei persoane, atunci când devii atât de repede agresiv și emoțional. În așa cazuri, furia ta nu va ajuta la rezolvarea problemei.

„Păstrează-ți calmul. Furia nu e un argument.”

Cum te poți reține, cum să nu lași furia să te consume? Există mai multe soluții – dar numai una dintre ele este corectă.

Furia nu trebuie înăbușită

Încercarea de a-ți suprima furia nu va face decât să înrăutățești lucrurile pentru tine. Alții, desigur, nu îți vor observa furia și poate că asigurările lor că totul este în regulă vor calma pe cineva, dar nu și pe tine. Încercarea de a reduce emoțiile nu va face decât să adauge bețe pe foc.

Studiile au arătat că persoanele rezervate și care își rețin emoțiile rămân într-o stare de stres mai mult timp și o experimentează mai mult decât persoanele emoționale. Când încerci să nu izbucnești în lacrimi, de obicei îți reușește inversul, lacrimile reușind să curgă șiroaie pe fața ta. În astfel de momente, în creierul tău apare o adevărată furtună.

Gândurile tale negative sunt în creștere

Partea creierului care controlează emoțiile – amigdala, este forțată să lucreze peste program, ceea ce face doar să-ți afecteze bunăstarea. Dar ceea ce putem observa atunci e faptul că suprimarea emoțiilor afectează și persoanele cu care interacționezi. Presiunea din jurul celor care te înconjoară crește, iar aceștia se pot simți inconfortabil fiind aproape. Din acest motiv, relația ta cu oamenii apropiați se poate deteriora complet.

De asemenea, pentru a reduce emoțiile negative, trebuie să folosiți voința și tăria de caracter pentru a vă manifesta emoțiile, iar oamenii de știință au demonstrat că resursele acesteia sunt limitate. Acum că ai voință , poți exprima totul adversarului tău, doar că în expresii mai puternice și mai bine argumentate decât ai fi făcut-o fără a avea voință.

Din cele de mai sus, putem trage o concluzie rapidă că nu este necesar să ascundem emoțiile și este util să exprimăm totul deodată. Dar nici aceasta nu este soluția potrivită.

Nu-ți elibera furia

O “luptă” verbală cu insulte nu reprezintă o idee bună, deoarece o ceartă emoțională nu face decât să întărească emoțiile negative. Nemulțumirea ta poate fi exprimată în critici constructive, dar fără a lega emoțiile. În caz contrar, fiecare cuvânt supărat spus, va stimula să se exprime celălalt și mai puternic sau agresiv.

Care este soluția potrivită?

Încercați să vă schimbați atenția

Atunci când este distras de un alt obiect, creierul tău va trebui să lucreze pe două fronturi și nu va putea să-ți susțină pe deplin fanteziile negative, ca urmare, vei înceta să te enervezi.

Vei trece testul “Marshmallow”?

Ați auzit de testul “Marshmallow”? Unor copii li s-a oferit posibilitatea să mănânce un marshmallow deodată sau să aștepte și să mănânce deja două bucăți. Rezultatele testului au fost comparate cu realizările copiilor deja deveniți adulți. S-a dovedit că cei care au așteptat și au mâncat 2 bucăți de marshmallow – au obținut mult mai mult în viață.

Ceea ce este interesant la acest test este modul în care copiii au reușit să se abțină. Au fost distrași de obiecte străine. Oamenii de știință au observat că copiii au încercat să se mențină ocupați cântând cântece, recitând poezii sau desenând, astfel încât așteptarea să nu fie atât de dureroasă. Și poți folosi această tehnică pentru a reduce furia.

Desigur, nu este atât de ușor să fii distras când ești în mijlocul unei certuri, dar reprezintă o modalitate dovedită științific.

Gândește din perspectiva celeilalte părți

Este extrem de dificil să asculți insultele de la o altă persoană și să te abții fără a răspunde în același mod. Totuși, cum te-ai simți dacă ai afla că interlocutorul tău a pierdut recent o persoană dragă. Sau poate are o altă problemă serioasă. Cel mai probabil, ai fi fost condescendent, respectuos la afirmațiile adversarului tău și nu ai fi reacționat atât de răutăcios. De fapt, în cazul acestei situații, viziunea ta asupra cazului se va schimba considerabil. Și data viitoare, poți folosi această tehnică pentru a evita un șoc emoțional puternic. Gândește-te că nu ești de vină pentru nimic, persoana are doar o zi proastă. De îndată ce atitudinea ta față de situație se schimbă, și emoțiile tale se vor schimba.

Oamenii de știință au efectuat un experiment cu o fotografie a unei persoane care plângea la biserică. La început, oamenii care au văzut poza au empatizat cu aceasta, iar când au aflat că aceasta este o nuntă, și nu o înmormântare, fotografia a început să trezească emoții contrare.

Astfel, dacă îți schimbi viziunea asupra imaginii cerții, emoțiile tale negative vor fi înlocuite cu unele pozitive și nu va trebui să te abții. S-a dovedit empiric că oamenii care dețin această tehnică se pot lăuda cu un număr mare de prieteni.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l și prietenilor tăi de pe Facebook.