Scriitoarea Jamie Harrington propune 4 întrebări importante pe care să i le pui copilului

Oamenii de știință au descoperit ca petrecem aproximativ 13 minute pe zi cu fiecare copil al nostru. Aproape 9 minute le reproșăm sau le interzicem ceva și doar 4 minute le petrecem comunicând. În acest timp scurt nu reușim întotdeauna să aflăm ce se petrece cu copilul, ce probleme sau temeri are. De aceea, psihologii recomandă să le adresăm întrebări deschise, pentru ca cei mici să nu răspundă pur și simplu „da” sau „nu”, dar să povestească în detalii.

Mai mult, întrebările deschise stimulează copiii să-și descrie sentimentele și să-și evalueze acțiunile lor, dar și a altor persoane, iar părinții pot să-și cunoască mai bine copiii și să-i înțeleagă. Scriitoarea Jamie Harrington a formulat patru întrebări, pe care fiecare părinte trebuie să i le adreseze zilnic copilului său.

1.Cum ți-ai petrecut ziua?

Dacă copilul va răspunde „normal”, „totul e bine”, nu-l forțați să vă răspundă detaliat. Mai bine povestiți-i cum v-ați petrecut ziua, activitățile pe care le-ați avut, chiar și mici secrete, așa copilul dumneavoastră va începe să aibă încredere și să vă dezvăluie ce este în inima lui.

2.Ce mai fac prietenii tăi?

Puteți întreba despre un singur prieten sau despre toți prietenii la general. Este important ca copilul să aibă încredere în dumneavoastră și să nu îi fie frică să vă spună totul.

3.Ce momente frumoase ai avut astăzi?

Atunci când vremea afară este urâtă sau după un test complicat la matematică, copilului îi este dificil să-și amintească ceva plăcut, iar prin această întrebare îl învățați să fie recunoscător pentru lucruri aparent neînsemnate, dar importante.

4.Pot să te ajut cu ceva?

Știm cu toții cât de dificil este uneori să cerem ajutor de la cineva. Un copil care nu este obișnuit să ceara ajutor la lucruri mici, puțin probabil să vă ceară acest lucru într-o situație dificilă.

Puteți să-l ajutați când își face temele sau curățenie la el în cameră. Nu vă fie frică să vă răsfățați fiul sau fiica, deoarece cu cât îl veți ajuta la lucruri neînsemnate, cu atât este mai mare probabilitatea ca, în cazul unui conflict grav, copilul să vină pentru sfaturi la tine.

Totuși, aceasta nu înseamnă că trebuie să începeți să faceți totul în locul copilului.

Ascultând răspunsurile copilului tău, nu-l întrerupe și nu te grăbi să-l judeci, să comentezi numai când ești întrebat. Nu ignora contactul corporal: îmbrățișați-vă copilul sau țineți-vă de mâna.

Dacă aveți o dispoziție rea sau nu aveți timp – spuneți-i cu sinceritate copilului dumneavoastră despre acest lucru și amânați discuția.