Schimbă-ți viața cu ajutorul celor mai bune 10 reguli de viață de la înțelepții evrei

Înțelepciunea poporului evreu este în afara oricăror îndoieli. Printre evrei există o mulțime de oameni de știință, scriitori, filosofi. Sfaturile lor de viața chiar au un substrat puternic, urmează-le și viața ta se va schimba.

1.Bucură-te de ceea ce ai. Pirkei Avot considera că anume așa este omul cu adevărat bogat. Nu trebuie să privești în zare și să aștepți timpul potrivit, privește în jur, ai totul pentru fericire. Bucuria se ascunde în lucruri mici.

2.Fii binevoitor cu cei apropiați. Atitudinea plină de bunătate face minuni în raport cu oamenii: lumea în jur înflorește, iar în suflet este cald și bine.

3.Nu invidia niciodată. Yov considera că oamenii capabili de asta sunt lipsiți de rațiune. O astfel de persoană este condamnantă la viață fără suflet. Invidia devalorizează tot ce are mai bun un om.

4.Muncește și bucură-te de ceea ce ai muncit. Psalmii regelui David spun că mâinile trebuie să muncească pentru ca omul să strângă roadele muncii sale. Anume așa el va fi fericit și slăvit.

5.Tinde spre autodezvoltare. „Dacă mâine nu vei fi mai bun decât astăzi, de ce ai nevoie de ziua de mâine?” spunea rabinul Nachman. În fiecare zi omul trebuie să se dezvolte.

6.Tot ce se face se face spre bine. Anume asta a avut în vedere Talmud când a spus: „Omul trebuie să zică: lumea e creată pentru mine”. Trebuie să conștientizezi că Creatorul face totul pentru binele nostru.

7.Concentrează-te pe un singur scop în viață. Pirkei Avot spunea că niciun sentiment sau plăcere nu trebuie să ne împiedice să ajungem în vârf. Dacă e cazul, omul trebuie să le jertfească.

8.Vorbește puțin, dar consistent. „Vorbele unui om înțelept trebuie să fie scurte, dar cu sens profund.” spunea Rambama. Înainte de a scoate un cuvânt, gândește-te bine.

9.Nu cădea pradă urii. Rav Desler zicea că omul trebuie să încerce să-și ajute dușmanul, așa ura va pleca din suflet și iubirea îi va lua locul.

10.Privește lumea cu ochii larg deschiși. Tractat Tamid: „Cine e înțelept? Cel ce vede ceea ce e în proces de creare.” Cel ce vede și nu cel ce privește poate descoperi orice.