„Rochia cu adidași – calea fără întoarcere”. 6 trucuri de modă de la Karl Lagerfeld

Modelierul Karl Lagerfeld a decedat pe 19 februarie 2019 la vârsta de 85 de ani.

„Să nu crezi că vei fi în centrul atenției îmbrăcând haine de culori aprinse-acide. Nici dintr-o garderobă nu trebuie să lipsească culoarea neagră. Ea este cea mai sexuală!” – spunea Karl Lagerfeld.

Dacă e să credem acestor cuvinte, modelierul ar fi fost un mare conservator, dar Karl – conservator? Nu poate fi decât o glumă!

El a vrut să fie primul întotdeauna și peste tot. A creat noile tendințe, descoperea fețe proaspete, a introdus în modă conceptul de „Noul modern”, și toate astea fără a schimba gama stilului de alb-negru.

Marele „Kaiser al modei” nu mai este printre noi, dar a lăsat în urma sa colecții, idei, planuri.

Să vedem cu ce a rămas în istorie Karl Legerfeld.

1.Nu îi era frică să experimenteze cu nuanțele.

Designerul nu era un adept înflăcărat al unei singure culori, acesta amesteca cu îndrăzneală facturi și culori diferite fără a ține cont de părerile altora. Așa, acum doi ani el a scos pe podium modele îmbrăcate în haine tweed de diferite nuanțe, neuitând să coloreze și tradiționalele blănuri Fendi. Dar rochia de culoare roz-crem în care și-a făcut apariția fiica lui Johnny Depp? Această culoare era prea de tot chiar și pentru tânăra Lily-Rose, dar când și-a făcut apariția în public, era clar, nu era nimic în plus, ținuta era creată pentru ea. S-a deosebit modelierul și prin prezentarea de modă toamnă-iarnă 2018/19, unde a prezenta o rochie de mireasă nu albă, dar de culoarea mentei.

2.Mănuși fără degete + rochii de seară.

Karl purta mănuși fără degete din piele sau plasă, combinându-le cu alte accesorii care făceau din imaginea sa – sacouri negre, cravate din mătase, broșe cu diamante și, bineînțeles, ochelarii de soare pe care i-a purtat în ultimii 20 de ani, dar pe care s-a încumetat să-i pună pe modelele sale abia în colecția din 2016, unde a combinat ochelarii de soare cu rochiile de seară. Mănușile fără degete împreună cu tweed-ul Chanel a fost scos în public și rapid a devenit o tendință a modei. De altfel, mănușile fără degete au fost preluate rapid de fashioniste care le asortau cu rochii din piele sau cu fuste din mătase. Tendința a avut priză și la bloggerii street fashion, iar Karl din nou a fost recunoscut unul dintre cei mai mari influenceri de modă.

3.Rochie cu adidași ca punct de neîntoarcere.

Ieșirea pe podium a modelelor Chanel în 2014 în rochii teaca cu adidași și genunchiere a fost punctul de neîntoarcere. Chanel (!) a combinat stilul de fiecare zi, cu cel sportiv și clasic. Trei luni mai târziu, acest stil putea fi deja întâlnit în tot Parisul și Milano. Karl Lagerfeld le-a permis pur și simplu femeilor să fie ele însele. Șase luni mai târziu, actrițele au apărut pe covorul roșu al festivalului de la Cannes în adidași și în rochii de cocktail. Nu exista cale de întoarcere. Moda s-a orientat în final spre utilitarism.

4.Ochelari mari creați pentru “urâte”.

Karl Lagerfeld au fost un adversar al femeilor plus-size, bărbaților scunzi și oamenilor urâți, lucru confirmat de ținutele pentru modele ”lungi” și de dimensiuni mici. În 2013, el a lansat ochelari care “îi fac atrăgători și pe cei mai urâți” – aceștia acopereau jumătate de față datorită formei lor rotunjite și lentilelor întunecate. Idea a fost adoptată de către Alessandro Michele, doi ani mai târziu, care a ajuns în postul de designer Gucci: el a numit ochelarii “pentru urâte” și i-a transformat din scandal într-o tendință.

5.Cămășa albă.

Când Karl Lagerfeld a fost numit primul printre primii, el se plângea că cel mai principal lucru a fost inventat înaintea lui: simpla cămașă albă. “Pentru mine, cămașa este baza tuturor lucrurilor. Restul este secundar “, spunea Lagerfeld și indroducea modele albe în aproape fiecare colecție. Dar chiar și această simplitate modelele sale o purtau întotdeauna pe podium neglijent – legată la talie, aruncată în părți sau pur și simplu îmbrăcată peste rochie. Dacă în lume vor rămâne doar cămăși albe de la Chanel, ele ar fi de ajuns ca această lume să fie la modă.

6.Tweed-ul ca al doilea negru.

Înainte ca Lagerfeld să vină la Chanel, tweed-ul era considerat o alegere pentru doamnele elegante de vârstă elegantă. Lagerfeld l-a transformat mai întâi într-un element futurist, apoi a adăugat roz și apoi a cusut o colecție de geci tweed, hotărând să se joace cu stilul sport. Acum doi ani, modelele au ieșit pe podium în botfori din tweed, lucru care a făcut mulți bloggeri de modă sî zâmbească. Ei bine, Karl! 35 de ani de sclavie devotată Tweed-ului. ”Coco ar fi detestat ceea ce fac. Dar compania are o față și cum să o actualizez este grija mea “, explică Karl ideile sale progresiste.

Din păcate, maestrul nu va mai apărea pe podiumuri pentru ași prezenta colecțiile.