Relațiile bazate pe un egoism sănătos – sunt un lucru bun: cât și ce anume trebuie să-i oferi partenerului tău?

O persoană iubește atât de mult, atât cât este dispusă să ofere pentru tine

Acolo unde există dragoste adevărată, nu există egoism. Nici rațiune, nici dispreț…

O persoană te iubește atât de mult, atât cât este dispusă să ofere pentru tine. Sună foarte mediocru. Ca și fraza Nadejdei Mandelștam: „Te iubește? Cât a cheltuit pe tine?” Ce doamnă lacomă. Deși nu avea cine știe ce interes: a trăit în sărăcie cu un biet poet exilat. De mâncare, scuzați-mă, de multe ori nu aveau nimic. Mergea în zdrențe… Dar poetul era gata să dea pentru ea – totul. Pur și simplu tot ce a fost. O ureche, un ochi, un rinichi, o viață… Nu se gândea mult dacă trebuie să facă asta. De ce ar fi trebui să te gândești la asta, dacă iubești?

Deci copilul nostru mic nu se va gândi. Și va da tot ce are, deși nu are decât jucării și propria respirație. Și poate fi lacom – să nu te servească cu o bomboană, să-și tragă lângă el o jucărie. Acest lucru este în circumstanțe normale. Și în cele de importanță mortală, nici nu se va gândi la asta. Pentru că de ce și cum să trăiești- fără mami și tati? Și acesta este cel mai înalt grad de iubire. Totul este iertat pentru așa gen de iubire, în general – totul. Dacă o persoană a făcut acest lucru sau știm sigur că o va face, ne dăm seama că avem oameni care chiar ne iubesc în jur. Și toate relațiile bazate pe egoism sănătos sunt un lucru bun. Până când te trezești în așa pericol încât trebuie să dai totul. Sau măcar un rinichi. Sau un apartament. Și un egoist sănătos va spune că este un lucru nerezonabil: să-ți dai organele și metri pătrați altcuiva. Dar un copil nerezonabil sau un poet: o va face. Spune: Poftim! Cum altfel? Tu trebuie să trăiești! Și acesta este cel mai înalt grad de iubire, inaccesibil pentru mulți.

Și se întreabă mulți : de ce acești oameni nepotriviți locuiesc împreună? Și într-o relație nesănătoasă? Greșită? De aceea și trăiesc. Și o relație sănătoasă între doi egoiști rezonabili se termină prost, cel puțin pentru un egoist – dacă se îmbolnăvește sau merge la închisoare. Sau îmbătrânește și slăbește. Vor cheltui o sumă rezonabilă pentru el și apoi îl vor lăsa în pace.

Pentru că acolo unde este dragostea adevărată, nu există egoism. Rațiunea sau răutatea – pentru mine, nu sunt foarte diferite. Există doar iubire…