Psiholog: „Eu o să vă spun ce este bine și ce este rău, dar voi oricum nu o să vă schimbați convingerile”

Sursa foto: helloblogger.ru

Recent am fost în vizită la o prietenă, aceasta trăiește împreună cu fiica sa de 9 ani și mama sa de 60 de ani. Am fost martoră la un conflict: copilul plângea că bunica sa nu îi permite să pună smântână în supa de mazăre, bătrâna însă ținea una și bună că supa de mazăre nu este gustoasă cu smântână.

Captură foto din filmul „Country of good little children”.

Eu sunt Elena Pasternak, psiholog și blogger. Eu știu sigur că fiecare dintre noi, aproape zilnic se confruntă cu o alegere dureroasă: să facă ceea ce dorește sau să facă ceea ce „trebuie”. Și uneori noi înșine putem juca rolul unei bunici, nu permitem că cineva apropiat „să pună smântână în supă”.

La 35 de ani am decis să învăț să patinez. Depășind rușinea și frica, chiar dacă mulți ziceau că sunt bătrână pentru acest sport, acum patinez și sunt fericită.

Într-un magazin, un băiat a luat de pe raft o păpușă, iar tatăl său i-a spus imediat: „Tu ce ești fată? Hai să-ți cumpăr o mașină.”

Nu este bine să mănânci cu pâine, nici fără pâine nu este bine. Este greșit să purtați roz atunci când aveți mai mult de 5 ani și este greșit să porți diamante atunci când ai 20 de ani. Este greșit să-ți vopsești părul și este greșit să ți se vadă șuvițele sure. Să ieși în evidență este greșit și să fii timid, la fel, este greșit.

Imagine din filmul „Harry Potter and the Goblet of Fire”.

Nu este bine să bei cafea, nu este bine să nu mănânci legume. Să-ți înălbești dinții, la fel, nu este bine, dar nu este bine nici să zâmbești atunci când ai dinți galbeni.

Să nu vrei să mergi în vacanță este greșit. Să te obosești la locul de muncă, să nu fii pozitiv și să nu faci yoga – este de trei ori greșit. Nu este bine să nu mergi la teatru. Este greșit să te sporești cu adulții, dar să nu ai propria părere este și mai greșit.

Este greșit să îmbătrânești, dar și să-ți faci proceduri de întinerire tot este greșit. Este greșit să îți placă filmele horror dar și comediile „stupide”. Este greșit să asculți muzică pop, dar și rock, și chiar operă. Este greșit să nu îți iubești părinții, dar să fii dependent de ei este total greșit. Despre relațiile de dragoste, divorțuri, kilogramele în plus sau în „minus”, despre bani mai bine nici nu amintesc.

Pentru mine, orice „greșit” înseamnă că undeva există – un ideal al corectitudinii. Probabil, acesta are un cântar și de fiecare dată când vrei să faci ceva, trebuie să verifici acest lucru sau faptă cât este de corect sau greșit.

Imagine din filmul „Pippi Långstrump”.

Singurele reguli pe care le respect eu în viață sunt regulile de siguranță. Și cele care ne îmbunătățesc viața: plătiți datoriile la timp, plătiți facturile, faceți curat și nu vă certați când nu se merită. În rest totul este individual și nu există un cântar al perfecțiunii. Poți să mănânci supă cu smântână, chiar și cu gem, sau de loc. Un băiat se poate juca cu păpuși, iar o fată cu mașini. Puteți începe ceva nou la 30 de ani, la 50 de ani sau niciodată.

Este corect să te respecți pe tine și pe cei din jurul tău. Este corect să lupți pentru fericirea ta, în rest totul este subiectiv și nu ești obligat nimănui cu nimic.