Iată modalitatea neașteptată prin care vei avea o minte sănătoasă într-un corp sănătos

Coloniile celor mai vechi bacterii sunt responsabile de starea minții noastre, dar și ele au nevoie de protecție și îngrijire.

Desigur, vrei să fii sănătos mintal și fizic, cine nu vrea asta? Pentru a scădea riscul bolilor neurologice, medicii ne sfătuiesc să rezolvăm puzzle-uri, să învățăm limbi străine și să dansăm. Dar mai există o modalitate să-ți păstrezi creierul sănătos și să te simți toată viața tânăr și plin de forțe. Pentru asta trebuie să ai grijă de mitocondriile din organismul tău. Ce sunt ele și ce funcții au, citește mai jos.

O celulă umană conține de la una până la două mii de mitocondrii, ele mai sunt denumite și „uzinele energetice ale celulei”. Celulele din acele părți ale corpului care necesită cea mai mare energie – creierul, retina și inima – conțin fiecare câte aproximativ zece mii de mitocondrii. Și, de fapt, întregul sistem respirator este conceput pentru a furniza oxigen mitocondriilor, ca acestea să poată să producă energie. Depinde de mitocondrii modul în care organismul reacționează la lumea din jurul lui – cât de eficient ești, ce abilități ai și ce performanțe înregistrezi.

Celulele creierului, inimii și celulele din retină sunt literalmente înghesuite cu mitocondriile, astfel încât acestea sunt primele care sunt expuse riscului atunci când aveți mai puțină energie decât e nevoie sau când aceste celule consumă energia pe care ar fi trebuit să o utilizeze. De exemplu, dacă neuronii au probleme energetice, aveți tulburări cognitive și creierul se simte în ceață.

Coloniile mitocondriale se deteriorează odată cu îmbătrânirea persoanei. De la 30 la 70 de ani,  mitocondriile își reduc productivitatea cu aproximativ 50%. Dar dacă la 70 de ani ai putea păstra nivelul funcției mitocondriale, ca o persoană de 30 de ani? Oh, ai fi cel mai energic și mai inteligent vârstnic. Întregul truc este de a evita disfuncția mitocondrială precoce, având grijă de aceste microcelule.

Cauzele disfuncției mitocondriale

Deficitul de nutrienți

Mitocondria trebuie umplută mereu cu materie primă de înaltă calitate, astfel încât acestea să producă în mod eficient energie și să se autorepare când este la limită. Nutriția corectă este una dintre cele mai ușoare și mai rapide căi de a îmbunătăți funcția mitocondrială. Dacă dai corpului mâncarea potrivită, mitocondria va reveni la viață și tu împreună cu ea.

Disfuncția hormonală

Intoxicația cu mercur, problemele hepatice pot reduce nivelul hormonilor tiroidieni necesari pentru menținerea activității și eficienței mitocondriilor. Ficatul convertește T4, principalul hormon tiroidian, în T3, care ajută mitocondriile să producă energie. Dacă ficatul nu funcționează așa cum ar trebui, nu va crea suficient T3 pentru o producție eficientă de energie.

Toxinele

Toxinele din mediu sunt o cauză majoră a disfuncției mitocondriale. Astăzi suntem expuși la mii de compuși chimici toxici și poluanți, care pur și simplu nu existau cu o sută de ani în urmă. Organismul are nevoie de multă energie pentru a elimina sau neutraliza aceste toxine. Astfel, tot ceea ce faci pentru a crește producția de energie celulară poate crește capacitatea organismului de a lupta împotriva toxinelor.

Stresul

Real sau imaginar, fizic sau psihologic – orice tip de stres face ca glandele suprarenale să producă cortizol – un hormon care este responsabil pentru nivelul zahărului din sânge, de metabolism, de răspunsul imun la diverse inflamații, de tensiunea arterială și de activarea sistemului nervos central. Cortizolul, de fapt, nu este o problemă. Acesta este prezent în corpul nostru în orice moment, iar în timpul stresului avem nevoie de el în cantități mai mari. Problema este că mulți dintre noi doar visează la liniște, iar răspunsul la stres este activat atât de des încât nivelul de cortizol rămâne tot timpul ridicat. Stresul cronic conduce la multe probleme, inclusiv metabolismul slab al grăsimilor și o nevoie crescută de zahăr.

Pentru a elimina cauzele disfuncției mitocondriale, a spori eficiența și a mări coloniile de mitocondrii, trebuie să pui accent pe o nutriție de cea mai bună calitate, să urmezi terapia cu oxigen, efectuând exerciții adecvate și îmbunătățind circulația sângelui; să ai grijă de nivelului zahărului din sânge și de fonul hormonal al organismului, să îți detoxifici organismul și să eviți toxinele; să îți hidratezi organismul și să nu-ți suprasoliciți corpul.

De îndată ce vei face acest lucru, vei simți o diferență incredibilă de dispoziție, de energie și vei înregistra mai multe performanțe.