“Nu-ți fie teamă să riști”: 10 lecții de viață de la personajele de desene animate Pixar

În spatele unui complot amuzant și a unei imagini impecabile, adesea, se ascunde ceva mai mult. Iată 10 lecții de viață de la personajele desenelor animate.

1. Nu evita emoțiile negative

“Inside Out” (Întors pe dos) este cel mai grozav desen animat. Oricât de bune ar fi restul lucrărilor studioului, imaginea despre emoții este cea care lovește prin profunzimea ei. Problema care este dezvăluită în desenul animat, mulți se confruntă cu ea și în viața reală.

Din copilărie, suntem învățați că nu trebuie să fim triști, să simțim orice emoție, dar numai nu tristețe. Cu toate acestea, este firesc să fii trist, mai mult de atât, este necesar dacă vrei să trăiești cu adevărat viața.

Așa spun autorii “Inside Out” – nu poți suprima emoțiile negative tot timpul: tristețe, furie, resentimente. Această cale va duce la decizii pripite și probleme mari în viitor, ceea ce s-a întâmplat cu fata Riley – personajul principal al desenului animat.

Fiecare emoție trebuie trăită până la capăt, oricât de neplăcută ar fi. Numai așa vei înțelege pe deplin experiența și vei continua să trăiești fără să te întorci în trecut.

2. Nu te baza pe tehnologie pentru orice

Oamenii moderni nu sunt foarte diferiți de personajele din desenul animat „Wall-e”. Singurul lucru care ne împiedică să stăm pe scaun este lipsa inteligenței artificiale, pregătită să ne îndeplinească toate sarcinile.

Atâta timp cât trebuie să mergem la magazin și să muncim, să luăm copiii de la școală și să ne deplasăm prin apartament pe picioarele noastre, totul va fi mai mult sau mai puțin normal. Dar, de îndată ce majoritatea proceselor devin automatizate, ne vom încrucișa picioarele și stând pe fotoliu, ne vom uita la videoclipuri cu pisici de pe YouTube.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să-ți arunci smartphone-ul pe fereastră, doar tratează tehnologia ca pe un asistent și, în timpul liber, autodezvoltă-te.

3. Ajută-ți copiii să depășească dificultățile, dar nu-i lipsi de ele

Desenul animat „Finding Nemo” a atins vechea problemă a relației dintre tați și copii, forțându-ne să o privim dintr-un unghi diferit. Fish Marlin a încercat tot timpul să-și protejeze copilul, să-l ascundă de pericol. Din această cauză, Nemo știa puțin despre lumea din jurul lui, dar o curiozitate copilărească l-a dus în mâinile pescarilor.

Desigur, Marlin a încercat să facă totul cum este mai bine, dar eforturile excesive au dus la consecințe triste. Adesea părinții încearcă să-și protejeze copiii de pericole, fără să-și dea seama că interdicțiile nu fac decât să alimenteze curiozitatea. În loc de control, este mai bine să ajuți copiii să înțeleagă această lume. Este necesar să îi arăți direcția și să lași copilul să facă el însuși primii pași și primele greșeli.

4. Găsește-ți scopul

Originea ta nu definește cine ești. Protagonistul desenului animat „Ratatouille” a înțeles acest lucru la timp. Remy știa că trebuie să devină bucătar, indiferent de situație și a devenit.

Fiecare dintre noi are talente care trebuie doar descoperite. Asumă-ți responsabilitatea pentru propria ta viață. Dacă vrei să devii actor, pilot sau astronaut, atunci devin-o. Lasă frica și urmează-ți visele.

5. Nu-ți fie teamă să riști
Este important ca o persoană să știe ce îl așteaptă, deoarece necunoașterea este înfricoșătoare. Așa a fost și cu micul om de nisip din scurtmetrajul cu același nume. Îi era frică de ocean până când valul i-a acoperit capul. Apoi a văzut ce se ascunde sub apă și frica a dispărut instantaneu.

Nu-ți fie frică să te scufunzi în abis. Nici nu-ți poți imagina ce recompensă te așteaptă acolo.

6. Prețuiește prietenia

Într-o formă sau alta, această idee se regăsește în multe desene animate Pixar: în Toy Story, Monsters, Inc., Cars. Prietenii adevărați vor oferi susținere și vor veni întotdeauna în ajutor în momentele dificile. Dar uneori uităm de ele, iar în timp, acest fir subțire care ne leagă se rupe. Amintește-ți asta și prețuiește prietenia.

7. Nu-ți fie frică să fii cine ești

“Incredibilii” este un exemplu perfect în acest sens. Personajele din desenul animat au început să-și ascundă abilitățile și s-au transformat din personalități neordinare în orășeni fără chip și totul pentru că le era frică de critica din jur.

Indiferent de talentul ciudat pe care îl ai, nu-ți fie frică să-l arăți, deoarece nu știi niciodată unde îți poate fi de ajutor.

8. Nu uita de strămoșii tăi

Desenul animat „Secretul lui Coco” a atins un subiect foarte important. Nu toată lumea își ține minte strămoșii și mulți nici măcar nu știu nimic despre ei. Este trist, pentru că amintirea oamenilor trebuie să trăiască veșnic, deoarece fără străbuneii noștri nu am exista.

Dar totodată și generația mai în vârstă ar trebui să-i respecte și pe cei mai tineri. Personajul din desene animate Miguel a visat să cânte la chitară, dar rudele lui au considerat muzica un lucru rău ​​și au suprimat dorințele băiatului.

Fraza pe care eroul a lăsat-o într-una dintre scene a devenit decisivă pentru întregul desen animat: „Familia ar trebui să fie în același gând cu tine”.

9. Lasă-ți copiii să facă alegerea

Părinții adesea nu acordă atenție dorințelor copiilor lor. Suprimând personalitatea copilului, riști ca într-o zi să te transformi în dușmanul său. În desenul animat „Brave” (Neînfricată) s-a întâmplat acest lucru. Prințesa Merida s-a supărat atât de mult pe mama ei, încât a blestemat-o din greșeală.

Lasă-ți copiii să-și aleagă calea, dă-le libertate și învățați-vă să vă iertați unii pe alții.

În desenul animat, Merida a reușit să-și salveze mama iertând-o sincer, iar ea, la rândul ei, a tras concluzii și i-a permis fiicei sale să aleagă cine vrea să devină.

10. Urmează-ți visele

Sună ca un citat dintr-un curs de motivare ieftin, dar în această simplitate stă înțelepciunea.

Ne este frică să ne stabilim obiective ambițioase. Ni se par îndepărtate și de neatins, dar adevărul este că noi înșine le facem așa.

Hotărăște-te ce vrei de la viață și mergi spre atingerea scopului ca Remy, Miguel, Lightning McQueen și alți eroi Pixar, dar nu uita: să realizezi un vis singur este foarte dificil. Fă-ți prieteni și susțineți-vă unul pe altul, iar atunci cu siguranță vei reuși.