„Nu pot”: 3 gânduri negative de care trebuie să scapi pentru binele tău

Dorești să-ți extinzi potențialul? Totul începe cu gândurile pe care le avem și cu conversația noastră cu noi înșine. Convingerile negative și limitative ne vor reduce potențialul, pe când gândurile pozitive îl vor ajuta să se extindă.

Care este esența reală a gândirii pozitive
„Schimbă-ți gândurile și îți vei schimba lumea.” Acesta este un citat a lui Norman Vincent Peale, autorul cărții The Power of Positive Thinking. Probabil ai încercat să schimbi ceva la un moment dat, dar rezultatele nu au fost cele așteptate.

Gândirea pozitivă nu înseamnă că trăiești într-o poveste în care ignori situațiile mai puțin plăcute ale vieții. Gândirea pozitivă înseamnă că reacționezi mai optimist la situațiile neplăcute.

Mintea noastră este cel mai mare aliat sau dușman al nostru
Cu toții avem un flux constant de gânduri în mintea noastră, care, la rândul său, ne guvernează viața. Dacă majoritatea gândurilor noastre sunt negative, înseamnă că viziunea noastră asupra vieții este mai pesimistă. Pe de altă parte, dacă gândurile noastre predominante sunt pozitive, atunci suntem mai optimiști.

Un studiu realizat de Barbara Fredrickson, cercetător în psihologie pozitivă la Universitatea din Carolina de Nord, a constatat că oamenii ar trebui să cultive emoții și gânduri pozitive în propriile vieți și în viața celor din jur, și nu numai pentru că îi face să se simtă bine în momentul de față, ci pentru că îi schimbă pe oameni în bine și îi îndreaptă pe calea spre prosperitate și o viață lungă și sănătoasă.

Când emoțiile pozitive nu sunt suficiente, oamenii rămân blocați la un moment dat
Mulți experți sunt de părerea că cei care cultivă o atitudine pozitivă își măresc foarte mult șansele de dezvoltare profesională. Iată câteva dintre cele mai comune beneficii ale gândirii pozitive pentru cariera ta:

Vei interacționa mai eficient cu ceilalți și te vei înțelege mai bine cu colegii tăi;

Îți va fi mai ușor să obții sprijin pentru inițiativele tale;

Vei deveni cel mai bun model, deoarece o atitudine pozitivă este ca un magnet;

Îi vei inspira pe cei din jurul tău să se miște într-o direcție pozitivă;

Vei deveni mai productiv;

Vei vedea oportunități acolo unde alții văd doar probleme;

Vei face față stresului la locul de muncă mai eficient.

Cele mai principale gânduri negative de care să scapi

Ceea ce ne spunem ne determină viața și poate deschide sau închide ușile oportunităților pe care le avem atât pe plan personal, cât și profesional.

Iată câteva convingeri negative la care să renunți:

1. „Nu pot”
Când oamenii se confruntă cu decizii importante, cum ar fi să vorbească cu superiorii lor despre o promovare, să se gândească la o schimbare în carieră sau chiar să se concedieze, vor veni cu multe motive pentru care nu pot lua decizia. Și aceste argumente vor părea absolut veridice.

Dar dacă și-ar permite să sape puțin mai adânc și să vadă ce se află în spatele acestui „nu pot”, ar descoperi că una dintre adevăratele cauze fundamentale ale acestui lucru este frica – frica de a ieși din zona lor de confort, teama de amenințarea riscului.

Este posibil să se întâmple din cauza evenimentelor anterioare. Dar iată în ce constă faptul: doar pentru că ni s-au întâmplat lucruri rele în trecut, nu înseamnă că se vor întâmpla tot timpul și că luarea unei noi decizii va submina tot ceea ce facem.

2. „Nu am timp”
Un citat de Stephen Covey spune: „Majoritatea dintre noi petrecem prea mult timp pe ceea ce este urgent și nu suficient timp pe ceea ce este important.”

Adevărul este că nu putem controla timpul. Cu toate acestea, ne putem gestiona alegerile, prioritățile și energia. Poate că oamenii își spun: „Nu am timp”, pentru că în adâncul sufletului nu vor schimbări din cauza fricii sau poate că au nevoie să înțeleagă cât de mulțumiți sunt de situația lor și cum le afectează asta capacitatea de a merge mai departe.

Cu toții trebuie să ne asumăm responsabilitatea personală pentru că, la urma urmei, viața pe care o trăim acum este rezultatul direct al propriei noastre creații.

3. „S-ar putea să funcționeze pentru alții, dar nu pentru mine”
Acest gând apare din cauză că oamenii se consideră că nu sunt suficient de buni. Cu alte cuvinte, au o stimă de sine scăzută. Crezând asta, fac greșeli uriașe și anticipează ce este mai rău fără să își ofere măcar șansa să încerce. În spatele acestui lucru se află teama de eșec. S-ar putea să se gândească la modul în care se va schimba viața lor și la ce vor spune sau gândi alții despre ei dacă nu reușesc.

Când se gândesc: „Acest lucru ar putea funcționa pentru alții, dar nu pentru mine”, chiar are de-a face cu stima de sine scăzută. Dar chiar dacă nu au abilitățile sau instrumentele pentru a realiza ceea ce își doresc acum, ei sunt întotdeauna suficienți de buni și demni de ceea ce își doresc.

Adevărul este că, cu toții ne confruntăm la un moment dat cu frica de eșec, este firesc. Dar trebuie să înțelegem că nu putem învăța fără greșeli. Eșecul face parte din succes și dezvoltare. Trebuie doar să facem față fricii, să facem un pas înainte și să fim deschiși să învățăm din experiență sau situație.

Cum să exersezi să ai o gândire pozitivă
Când avem gânduri negative, ele pot fi greu de stopat. Cu toții am fost în această situație cel puțin o dată. A ne concentra asupra gândurilor pozitive este singura modalitate de a evita gândurile negative.

Iată câteva modalități care te vor ajuta să scapi de gândurile negative:

Fă o listă cu cel puțin trei lucruri pentru care ești recunoscător
Recunoștința te ajută să recunoști toate lucrurile bune și pozitive pe care le ai deja în viața ta (oricât de mici ar fi acestea). A te simți recunoscător te ajută să rămâi în momentul prezent. Nu poți fi recunoscător și negativ în același timp.

Înconjoară-te de oameni pozitivi
Dacă te simți vreodată blocat într-un moment negativ al vieții, sună pe cineva în care ai încredere – cineva care te poate ajuta să privești lucrurile din altă latură și să nu alimenteze negativitatea.

Vei observa cu ușurință diferența dintre oamenii pozitivi și cei negativi.

Transformă o discuție negativă în sine într-una pozitivă
Vorbirea noastră negativă cu noi înșine poate deveni atât de înrădăcinată în noi încât poate fi dificil să o recunoaștem. Este ușor să te gândești la greșelile tale și să te cerți.

Când te surprinzi că faci asta, doar oprește-te pentru câteva minute, respiră adânc de câteva ori și începe să înlocuiești acele istorii negative cu altele mai pozitive.

În plus, dacă ești optimist, îți va fi mai ușor să faci față stresului într-un mod mai constructiv și mai productiv.