Nu mai arunca cojile de mandarină! Iată câteva metode cum ai putea să le utilizezi!

Dulci și aromate, mandarinele sunt fructele preferate pe timp de iarnă. Acestea nu doar că ne îmbunătățesc dispoziția, dar mai sunt și foarte benefice pentru sănătatea organismului. De exemplu, uleiul eteric de mandarină calmează sistemul nervos, tonifiază pielea, reduce tensiunea arterială, îmbunătățește circulația sângelui, normalizează metabolismul, ajută să scapi de kilogramele în plus și întărește sistemul imunitar al organismului.

Mandarinele sunt o adevărată comoară de vitamine, inclusiv C, D, K, care întăresc vasele sanguine, activizează metabolismul, ard grăsimile și elimină excesul de lichide. Plus la toate, aceste citrice nu sunt calorice: doar 42 kcal în 100 de grame.

Consumul zilnic de mandarine este benefic pentru cei care suferă de boli ale intestinului și stomacului. Sucul proaspăt de mandarine ajută în cazul diareei, iar infuzia din coji de mandarine pe nemâncate sporește pofta de mâncare și normalizează funcția tractului digestiv.

Mănâncă câte 3-4 mandarine pe zi pentru a te proteja de răceală și gripă. Acestea ajută și în cazul bronșitei și traheitei. Infuzia din coji de mandarine are un efect expectorant. În cazul răcelii sau a virozelor se recomandă următorul remediu: toarnă 400 ml de apă fiartă peste 3 linguri de coji de mandarine și lasă pentru 2 ore. Bea câte jumătate de pahar de 4 ori pe zi.

Mandarine pentru frumusețe

În cosmetologie, mandarinele se utilizează cel mai frecvent pentru îngrijirea pielii feței.

Loțiune de curățare

Dă o mandarină întreagă prin răzătoare, adaugă 100 ml de vodkă și lasă amestecul în dulap pentru o săptămână, după care totul se strecoară. Poți adăuga 3 linguri de apă și o linguriță de glicerină.

Mască pentru pielea normală și uscată

Zdrobește pulpa de mandarină și fă-ți mască din ea de 2-3 ori pe sătpămână. Poți adăuga miere, smântână sau un gălbenuș proaspăt.

Soluție tonifiantă pentru orice tip de piele

Toarnă apă rece peste cojile de mandarină și lasă-le timp de 24 de ore. Strecoară amestecul și șterge-ți fața dimineața și seara cu soluția obținută. Este un remediu excelent pentru strângerea porilor.

Mască din coji de mandarină 

Mărunțește în blender cojile uscate de mandarină. Amestecă 1 lingură de praf cu 1 lingură de smântână și adaugă un gălbenuș de ou. Această mască împrospătează perfect pielea.

Mască nutritivă pentru păr

Amestecă sucul stors din 2 mandarine, 1 lingură de muștar și 10 picături de ulei de melisă. Masca se aplică pe toată lungimea părului pentru 20 de minute, după care se spală. Sucul de mandarină hrănește și hidratează părul, de asemenea înlăturând mătreața. Muștarul și melisa normalizează funcția glandelor sebacee.

Incredibil, dar adevărat

Mandarinele conțin o cantitate semnificativă de calciu și fosfor, atât de necesare oaselor noastre, de asemenea magneziu, care calmează sistemul nervos. Acest fruct exotic scade riscul de apariție a cirozei, diabetului și previne bolile sistemului circulator.