„Nu contează cât de încet mergi, atâta timp cât nu te oprești”: 9 lecții de viață de la filosoful Confucius

Filosofia marelui gânditor chinez s-a concentrat pe probleme morale, personale și sociale. Confucius a predat regulile relațiilor umane în societate, dreptatea și egalitatea.

Iată 9 lecții de viață ale filozofului Confucius

1. Doar continuă să mergi înainte
Nu contează cât de încet mergi, atâta timp cât nu te oprești. Dacă vei continua pe drumul cel bun, vei ajunge în cele din urmă la destinația dorită.

O persoană care atinge succesul este cea care rămâne fidelă ideei și, în ciuda circumstanțelor, se îndreaptă spre scopul său.

2. Prietenii tăi au importanță
Nu te împrieteni niciodată cu o persoană care nu este mai bună decât tine.
Prietenii tăi reprezintă profeția viitorului tău. Te îndrepți spre locul în care ei sunt deja.

Acesta este un motiv bun pentru a căuta prieteni care se mișcă în aceeași direcție pe care ai ales-o și tu.

3. Pentru lucrurile bune trebuie să plătești
Este ușor să urăști și greu să iubești. O mare parte din viața noastră se bazează pe asta. Tot ce este bun este greu de realizat și este mult mai ușor să obții ceva rău. Acest lucru explică multe. Este mai ușor să urăști, mai ușor să arăți negativitate, mai ușor de justificat. Dragostea, iertarea și generozitatea necesită o inimă mare, o minte mare și mult efort.

4. Înainte de a începe o afacere trebuie să te pregătești
Așteptările de viață depind de diligență. Un meșter care vrea să-și perfecționeze munca trebuie mai întâi să-și pregătească uneltele.

Succesul depinde de pregătirea anterioară, iar fără o astfel de pregătire, se va produce neapărat un eșec.

Orice ai face în viață, dacă vrei să reușești, trebuie mai întâi să te pregătești. Chiar și cel mai mic noroc poate grăbi drumul către succes.

5. Nu este nimic rău în faptul că ai greșit
Nu este nimic grav în greșelile tale, dacă nu vei continua să le ții mereu în minte. Nu-ți face griji pentru fleacuri. A greși nu este o crimă.
Nu lăsa greșelile să-ți strice ziua. Nu lăsa negativitatea să-ți ocupe gândurile. Nu este nimic în neregulă să faci o greșeală!

6. Gândește-te la consecințe
Când ești agitat și supărat, gândește-te la consecințe. Întotdeauna adu-ți aminte că trebuie să-ți menții calmul.

7. Efectuează ajustări
Dacă este evident că obiectivele nu pot fi atinse, nu ajusta obiectivele, ajustează acțiunile.

Dacă obiectivele tale nu par a fi atinse în acest an, atunci acum este un moment bun pentru a conveni asupra planului tău pentru a le atinge. Nu lua eșecul ca opțiune, ci tinde spre succes și mergi spre obiectivul tău.

8. Poți învăța de la fiecare om
Dacă merg alături de alte două persoane, atunci fiecare dintre ele va avea rol de profesorul meu. Voi imita trăsăturile bune ale unuia dintre ei și voi corecta în mine minusurile celuilalt.

Poți și trebuie să înveți de la toată lumea, fie că este vorba despre un escroc sau un sfânt. Viața este o poveste plină de lecții pregătite pentru a fi învățate.

9. Totul sau nimic
Orice ai face în viață, fă-o din toată inima. Orice ai face, fă-o cu dăruire deplină sau nu o face deloc. Pentru a reuși în viață, ți se va cere să dai tot ce este mai bun și atunci vei putea trăi fără regrete.