Nimeni nu se îmbolnăvește de la frig! Copiii ar trebui să iasă în fiecare zi afară, mai ales în timpul iernii

Nu contează dacă este vară sau iarnă: dacă un copil nu este bolnav, nu ar trebui să petreacă zile întregi în casă.

„Părinții cred adesea că atunci când temperatura scade și soarele se ascunde, copiii ar trebui să stea la călduț, dar nu este așa”, afirmă Monica Castagnetti, psiholog și formator în cadrul Centrului de Sănătate din Trieste, Italia.

Ea spune că acest lucru nu este recomandat nici „din punct de vedere al sănătății, nici din punctul de vedere al nevoilor generale ale copilului și al posibilităților de dezvoltare fizică și psihică”.

Pediatrul italian Laura Reali susține că este un mit că ne putem îmbolnăvi de viroze, infecții respiratorii sau gripe din cauza frigului de afară.

Având în vedere schimbările climatice care sunt în curs de desfășurare și încălzirea globală, se reduc perioadele foarte reci, iar ideea că frigul ne afectează sănătatea, deja este un lucru neveridic, rămas în trecut.

„Un mediu deschis reduce semnificativ probabilitatea de răspândire a bolii. În condiții de încălzire globală și în spațiile închise, cum ar fi grădinițele și școlile, virușii și bacteriile se înmulțesc, iar în colectivitatea crește riscul de transmitere a virusului de la un copil la altul”, afirmă pediatrul.

Totodată, medicii susțin că în aer liber este mult mai dificil să contractezi un virus, așa că aceștia recomandă că chiar și în sezonul rece, copiii de la grădiniță și școala să-ți petreacă timpul în aer liber.

În plus, expunerea la lumina naturală a soarelui ajută la absorbția vitaminei D în organism. Aceasta ajută la o mai bună absorbție a calciului din alimente și previne infecțiile.

Este adevărat că lumina soarelui de iarnă este semnificativ mai mică decât cea din perioada caldă a anului, dar chiar și puțină vitamină D naturală este mai benefică decât nimic.

Copiii care își petrec timpul liber afară, pe de o parte, se mișcă mai mult, iar pe de altă parte, petrec mai puțin timp în fața televizorului și a calculatorului.

Pentru părinții care cred că aerul poluat poate dăuna unui copil, pediatrii au veste bună: alergenii, virușii și bacteriile se înmulțesc mult mai ușor în interior decât afară. În plus, jocurile în aer liber sunt necesare pentru creștere și dezvoltare.

Copiii trebuie să poarte îmbrăcăminte confortabilă în mai multe straturi, astfel încât să se poată îmbrăca sau să se dezbrace în funcție de temperatura aerului.

Știm foarte bine că celor mici le place să sară în bălți și să se tăvălească prin zăpadă, dacă vă este frică să nu se ude, îmbrăcați-i în haine impermeabile. În plus, cum poate un copilul să învețe să se adapteze la condițiile climaterice, dacă nu îi permiteți să simtă frig, vânt, apă?