Determină corect ce tip de păr ai și oferă-i o îngrijire pe măsură!

Fiecărei femei îi este cunoscută dilema: dacă ai părul drept, vrei să-ți faci bucle, dacă ai părul creț – vrei să îl îndrepți. Experimentele sunt bune. Însă, dacă vei utiliza produsele de îngrijire în conformitate cu tipul tău de păr, atunci problema părului dezordonat și neîngrijit va dispărea.

Andre Walker, stilistul personal al renumitei Oprah Winfrey, a realizat o clasificare a tipurilor de păr, pe care se bazează trihologii și coaforii experimentați. Pentru a stabili tipul părului tău, spală-ți părul, piaptănă-l ușor și lasă-l să se ususce fără uscător de păr sau produse de aranjare.

Părul drept (1): nu se ondulează, după o aranjare ondulată repede revine la forma sa inițială.

1A – subțire și moale, fără volum, se face ușor pufos și se murdărește repede.

1B – păr cu o densitate medie, rădăcinile își păstrează volumul mediu.

1C – păr dens și aspru, își păstrează volumul foarte bine.

Părul ondulat (2): formează un val sub formă de S.

2A – păr de o densitate medie, care formează un val abia vizibil, cel mai adesea este lipsit de volum. Fără aranjare arată ca ceva mediu între părul drept și cel ondulat. Se poate ondula puțin doar la capete.

2B – păr mai greu, buclele de forma S pot începe chiar de la rădăcină.

3B – un amestec între părul ondulat și cel creț. Se îndreaptă mai prost, pe timp umed se face repede creț și pufos.

Părul creț (3): păr destul de dens, cu bucle pronunțate, mărunte. Diferența dintre starea îndreptată și cea naturală a firului poate fi de 12-20 cm.

3A – bucle mari și clare, de forma S. Părul este predispus la forma pufoasă, însă dacă este aranjat și îndreptat își păstrează forma și lucește.

3B – păr mult mai dens și mai aspru, se îndreaptă mult mai greu, își păstrează foarte bine forma naturală, este mai puțin predispus la forma pufoasă.

3C – cele mai mărunte bucle. Firul de păr este subțire, dar aspru de aceea are mai mult volum.

Părul foarte creț (4): acest tip de păr se întâlnește mai des la oamenii de origine africană. Buclele mărunte se lasă foarte greu manipulate, arată foarte voluminoase și groase, însă de fapt sunt destul de subțiri și fragile. Diferența dintre starea îndreptată și cea naturală a firului de păr este de 22 – 30 cm.

4A – model mărunt și clar sub formă de spirală, păr subțire, predispus la deteriorare, foarte fragil.

4B – cel mai des firul de păr are forma unui zigzag, este aspru ca sârma.

4C – cel mai neascultător și dur tip de păr, poate fi în formă de spirală sau nu are un model clar, este foarte dificil de pieptănat, nu se lasă aranjat.

Iată cum să-ți îngrijești părul în funcție de tipul lui!

Părul drept

Spălare – Părul de acest tip necesită o spălarea mai frecventă, pentru că devine gras foarte repede. Optează pentru șamponuri și balsamuri ușoare, care conferă volum, fără uleiuri în componență, mai ales pentru părul de tip 1A. Un efect foarte bun îl au șamponurile cu argilă terapeutică, care ajută părul să rămână curat mai mult timp. Nu uita de peeling-ul pentru pielea capului!

Îngrijire – Să scapi de aspectul pufos te vor ajutra spray-urile speciale de netezire. (Atrage atenția să nu conțină uleiuri, pentru că acestea conferă părului aspect gras)

Aranjare – Părul drept tolerează mai bine utilizarea uscătorului de păr cu aer cald, dar este mai bine să folosește uscarea cu aer rece și folosește protecție termică.

Coafură – Pentru părul drept alege tunsori de tip cascadă. Părul subțire de tipul 1A nu își va păstra volumul sau buclele, dar va arăta extraordinar într-o coafură împletită sau strâns într-o coadă la modă.

Părul ondulat

Spălare – Sarcina principală este de a face părul voluminos și de a înlătura efectul de pufoșenie. Folosește șamponuri, balsamuri și măști cu efect de hidratare, dar nu prea grele: ți se vor potrivi cele de fructe și cu extracte de plante în compoziție.

Îngrijire – Pentru a nu usca părul prea tare, aplică pe vârfuri un ulei sau un spray pe bază de uleiuri ușoare (din semințe de struguri, semințe de in, muștar). De câteva ori pe săptămână include produsele de îngrijire cu efect de hidratare profundă.

Aranjare – Nu e cazul să usuci părul complet: așa vei strica ușor buclele naturale, făcându-ți părul pufos. Nu folosi mijloace de fixare puternice, în special pentru tipul A2: ele fac părul mai greu, acesta se „întinde” și își pierde volumul.

Coafură – Alege tunsorile care nu au linii concrete, în caz contrar, va trebui să-ți îndrepți părul permanent.

Părul creț

Spălare – Sarcina este aceeași ca și în cazul părului ondulat – de a menține la maxim părul hidratat (părul creț este predispus la uscăciune). Poți alege șamponuri și blasamuri speciale pentru acest tip, care conțin uleiuri și ingrediente puternice de hidratare. Alege produse fără sulfați – sulfații fac părul pufos, deci nu se potrivesc pentru părul creț.

Îngrijire – Folosește blasamuri și măști care nu necesită clătire, acestea îți vor ajuta buclele să ia forma dorită. Lasa părul să se usuce fără uscător. Cele mai bune uleiuri pentru îngrijire sunt uleiul de jojoba, migdale, argan, nucă de cocos, masline.

Aranjare – Părul creț se piaptănă mai ușor când e umed. Acest tip de păr se lasă foarte greu îndreptat cu ajutorul unei plăci speciale, iar însuși procesul afectează structura și sănătatea părului.

Coafura – Cu cât este mai scurt, cu atât mai tare se va încreți. Atunci când mergi la salon, explică specialistului că nu trebuie să-ți facă tunsoarea pe părul umed. Forma corectă trebuie să fie determinată doar în baza buclelor uscate și prin folosirea unor tehnici speciale.

Părul foarte creț

Spălare – Se consideră, că acest tip de păr nu trebuie spălat prea des, șamponurile trebuie să fie foarte moi. Organizează zile fără șampon: aplică balsam pe părul umed și clătește-l. Asta va oferi hidratare și va curăța ușor părul.

Îngrijire – Buclele pot fi disciplinate cu ajutorul unor produse de aranjare, uleiuri sau spray-uri. Acordă atenție vârfurilor: acestea sunt foarte fragile și necesită o hidratarea suplimentară.

Aranjare – Uscarea cu aer rece și cu difuzor este cea mai bună opțiune pentru acest tip de păr, dar numai după uscarea maximă cu prosopul.

Coafură – Ține cont de acest lucru: cu cât este mai scurtă tunsoarea, cu atât mai haotice vor fi buclele. Cel mai confortabil este atunci când lungimea părului creț este la umeri sau puțin mai jos.