MEMENTO: 12 lucruri pe care să NU le fac atunci când voi îmbătrâni!

Am decis să-mi scriu această scrisoare de viitor, nu pentru a-mi păcăli scleroza sau pentru a preveni alte boli de memorie. Nu cred că mă va ajuta să ocolesc aceste afecțiuni, dar e posibil să mă ajute să evit unele greşeli…

Când eram mică, iar după – adolescentă, ascultând lecţiile interminabile ale maturilor, observând cum se ceartă părinţii sau cum se comportă bătrânii mă gândeam: „Când voi fi matură, niciodată NU mă voi purta asftel cu copiii mei! NU voi arăta atât de caraghios! NU voi repeta greşelile părinţilor mei!” Apoi, peste ani mă prindeam la gândul că fac exact acelaşi lucruri: strig la copii, spun banalităţi, adun supărări, cer insistent atenţie şi recunoştinţă… În acele momente uitam cât de mult uram aceste lucruri…

Reieșind din experiența și observațiile mele, am decis să notez aceste lucruri pe care să nu le fac atunci când voi îmbătrâni. Sper că aceste notiţe mă vor ajuta să evit anumite situaţii stupide și că vor fi de folos și altora.

Așadar, draga mea, atunci când vei îmbătrâni…

1.Niciodată nu da lecţii altora. Chiar dacă eşti sigură că ai dreptate. Amintește-ți cât de mult te irita acest lucru pe tine și dacă ascultai sfaturile celor mai mari…

2.Nu încerca să ajuţi dacă nu ţi se cere. Nu insista. Nu încerca să-i protejezi pe cei dragi de toate calamitățile lumii. Pur şi simplu iubeşte-i.

3.Nu te plânge! Pe sănătate, vecini, guvernare, pensie! Nu te transforma în bunicuţa mereu nemulțumită din fața blocului.

4.Nu aştepta recunoștință din partea copiilor. Reţine: nu există copii nerecunoscători – există părinţi care aşteaptă această recunoştinţă.

5.Nu spune fraze genul: ”Eu la vârsta ta…”, ”Ţi-am dedicat cei mai buni ani din viața mea…”, ”Sunt mai mare și ştiu mai bine…” Acestea sunt insuportabile!

6.Dacă vei avea nepoţi nu insista ca ei să nu-ți zică bunica, ci să-ți spună numele. E caraghios!

7.Nu cheltui ultimii bani pe proceduri de întinerire. Este inutil. Mai bine călătorește cu acei bani.

8.Nu te privi în oglindă şi nu te machia în încăperi întunecate. Nu te autoamăgi. Încearcă să arăţi cât mai elegant, nu cât mai tânăr. Aşa va fi mai bine.

9.Ai grijă de bărbatul tău, chiar dacă i-au apărut riduri și a devenit un bătrânel iritabil și neajutorat. Nu uita, cândva el a fost tânăr, puternic şi vesel. Și probabil el e unul din puţinii care te ţin minte tânără, frumoasă şi plină de viaţă. Şi probabil mai este și unicul care acum are nevoie cu adevărat de tine.

10.Nu încerca să ții cu orice preţ pasul cu timpul: să asimilezi noile tehnologii, să urmăreşti toate noutăţile, să tot înveţi ceva nou, pentru a nu rămâne în urmă de ceilalți. E carghios și asta. Fă ceea ce îţi place ţie!

11.Nu te învinui de nimic. Oricare ar fi viaţa ta sau viaţa copiilor tăi – ai făcut tot ce ţi-a stat în puteri.

12.În orice situaţie păstrează-ţi demnitatea! Până la sfârşit. Încearcă draga mea, este foarte important. Dacă încă eşti vie, cineva are nevoie de tine.