”Lucrați mai încet”: 10 reguli paradoxale, care te vor ajuta să duci la bun sfârșit orice proiect

Cei mai productivi oameni nu sunt cei care lucrează mai mult și mai rapid decât toți, ci cei care lucrează conștient și deliberat.

Cum să nu te abați și să duci la bun sfârșit un proiect mare? Vă răspunde cunoscutul blogger și scriitor  Chris Bailey, care studiază de mai mulți ani tehnicile vieții productive.

Cu câteva săptămâni în urmă am trimis editorului manuscrisul cărții mele – 81.302 de cuvinte. M-am închis în birou timp de o jumătate de an, nu am scris aproape nimic pe blogul meu și nu m-am ocupat de nimic altceva – și acum proiectul este gata și sunt mândru de ceea ce am făcut. La scrierea cărții, am folosit toate trucurile de productivitate despre care povestesc în ea. Și datorită acestui lucru, am terminat proiectul cu o lună și jumătate înainte de termen. Trebuie să remarc faptul că am scris-o de la zero și nu am folosit nicio postare de pe blogul meu.

Iată 10 lecții principale pe care le-am învățat din acest proiect.

1.Deconectați internetul

Dacă nu aș fi deconectat internetul în timp ce am scris cartea, sunt aproape sigur că aș fi scris-o până acum. Timothy Pychyl , care studiază deja de 20 de ani motivația și procastinarea, a realizat un studiu foarte interesant despre productivitate. El a studiat cât timp cheltuiește de obicei o persoană pe procastinare, atunci când este conectată la Internet și a descoperit ceva uimitor: o persoană cheltuiește în mediu 47% din timpul petrecut online pe procastinare. Și asta era înainte de boom-ul rețelelor sociale!

După ce am citit acest studiu, am început să mă deconectez de la Internet cât mai des posibil. Firește, Internetul este important și necesar pentru muncă, și nu este real să vă deconectați de la el pentru totdeauna. Dar de îndată ce trebuia să mă fac ceva important, îl deconectam. Acest lucru mi-a permis să economisesc aproximativ jumătate din timpul petrecut și să lucrez mai inteligent. 90% din carte am scris-o, fiind deconectat de la rețea – deși scrierea a cerut o mulțime de cercetări.

Data viitoare când va trebui să vă concentrați pe ceva important, încercați să deconectați Internetul. Veți fi surprins de cât de eficient veți lucra.

2.Anticipați obstacolele

Când vă apucați de un proiect mare sau încercați să vă schimbați serios viața și munca, vă așteaptă obstacolele. Productivitatea este deseori procesul de înțelegere a limitelor dvs., iar abilitatea de a anticipa obstacolele vă va ajuta să vă pregătiți pentru soluționarea lor chiar înainte de a apărea.

Spre sfârșitul lucrului asupra cărții, când am decis să o termin mai rapid, am scris în mediu câte o mie de cuvinte pe zi timp de două luni. În această perioadă ultraproductivă, anticiparea inconvenientelor – călătorii, angajamente familiale, întâlniri și alte angajamente de lucru – a fost extrem de importantă. În fiecare săptămână anticipam obstacolele pentru săptămâna următoare și îmi făceam un plan de a le depăși și de a-mi îndeplini norma zilnică.

3.Organizați-vă spațiul din jurul celor mai importante sarcini și proiecte

Urbanistii spun că fluxul normal pe autostradă nu depinde de cât de repede se deplasează mașinile, ci de cât spațiu liber este între ele. Același lucru se întâmplă și cu sarcinile pe care le îndeplinim. Este important nu numai să știi care dintre ele este mai important, dar și să creezi spațiu în jurul lor, astfel încât să nu vă simțiți supraîncărcați. Astfel, veți putea dedica mai mult timp, atenție și energie pentru a lucra la ele. Așa procedează cei mai productivi oameni și, astfel am reușit și eu să lucrez intensiv la scrierea cărții.

În munca dvs. sunteți responsabili de zeci de sarcini, dar rezultatul principal și valoarea principală pentru angajator o aduc doar câteva dintre ele. Când am scris cartea The Productivity Project, am ajuns la concluzia că în viața mea există doar trei tipuri de obligații, care au cel mai mare impact, și anume:

— Scrierea cărții

— Discursurile publice

— Scrierea articolelor pentru blogul meu

Restul – întâlnirile, corespondența, rețelele sociale etc. – doar susțin munca mea, așa că am făcut un plan care să mă ajute să cheltuiesc mai puțin timp pe aceste sarcini, să le elimin din programul meu sau să le deleg, astfel încât să am mai mult timp pentru cele trei sarcini principale.

4.Planificați pauzele

În fiecare zi, creierul dvs. este comutat între două lumi: în una rătăcește și îi place, în cealaltă se concentrează intens pe ceva. De exemplu, atunci când faceți duș, creierul, de obicei, rătăcește, iar diverse gânduri apar și dispar, iar în timp ce citiți acest articol, el, probabil, este concentrat.

Cu toate acestea, noi petrecem tot mai puțin timp în regimul “rătăcitor”, ne împovărăm din ce în ce mai mult cu sarcini și ne apucăm de un milion de lucruri în același timp. Și acest lucru este trist deoarece, așa cum arată numeroase studii, petrecerea timpului în reflecții de vis este utilă pentru creativitate, iar acest lucru ajută la rezolvarea problemelor complexe, la găsirea de idei noi și la reducerea nivelului de stres. Cu siguranță multe idei minunate au apărut în mintea voastră în timpul dușului și puțin probabil – în momentul în care erați concentrat în telefon.

Am experimentat acest lucru în timp ce am scris cartea. Dacă petreceți prea mult timp pe activități multitasking care necesită concentrare, permiteți-i creierului să se relaxeze. Mergeți la expoziții de artă, faceți plimbări în aer liber și în general, faceți-vă timp pentru visuri și vise. Aceasta este o investiție demnă.

5.Alocați timp pentru a reflecta asupra propriilor realizări

Proiectele mari și lungi, cum ar fi scrierea unei cărți, diferă de alte sarcini prin faptul că oferă mult mai puțin feedback. Prin urmare, se întâmplă ca acestea să fie mai puțin motivate și mai greu de realizat – deși merită cu siguranță efortul.

Pe mine m-a ajutat cel mai mult în această privință următorul ritual – o dată pe săptămână revedeam lista realizărilor mele. Productivitatea nu înseamnă a produce cât mai mult posibil, înseamnă a obține cât mai mult posibil. Mențineți o listă cu astfel de realizări și dacă o veți studia o dată pe săptămână, veți accelera mișcarea spre victorie.

Acest lucru este deosebit de important, deoarece cu cât lucrați mai productiv, cu atât mai puțin timp aveți pentru a face o pauză și a vă lăuda. Cu cât obțineți mai mult, cu atât sunteți mai ocupat și cu atât mai puțin timp aveți pentru a vă bucura de performanțele dumneavoastră. Așa că petreceți cel puțin câteva minute pe săptămână pentru asta.

6.Căutați oameni, pe să vă puteți baza

Este incredibil de dificil să scrieți o carte sau să efectuați un alt proiect la fel de complex, fără sprijinul altor persoane. Din fericire, am avut acest sprijin. Aș minți dacă aș spune că în timp ce lucram la carte am fost prietenul / fratele/ iubitul / bloggerul/ etc. perfect, deoarece cartea a necesitat mai mult timp, atenție și energie decât orice altceva. Dar fiecare minut pe care l-am investit în relațiile cu oamenii în această perioadă mi-a adus mult mai mult sprijin și fericire. Acest lucru a facilitat mult munca, mai ales pentru că am o înclinație naturală să încerc să fac totul singur

Indiferent ce faceți, oamenii pe care vă puteți baza și care să se poată baza pe dvs. sunt extrem de importanți nu numai pentru munca productivă, ci și pentru menținerea bunului simț.

7.În proiectele mari stabiliți cât mai multe scopuri mici

Trecerea de la postările obișnuite pe blog la scrierea unei cărți a fost ciudată. Este o activitate cu totul diferită: este nevoie să jonglezi cu o serie de cercetări, fapte și povestiri. Foarte mulți oameni sunt implicați în acest proces, iar tu trebuie să acorzi mai multă atenție activității, dacă dorești să creați legături reale între ideile despre care scrieți. Dar, după cum am mai spus, scrierea unei cărți motivează mai puțin, deoarece în acest proces obțineți mult mai puțin feedback. După ce am înțeles acest lucru, am hotărât să structurez lucrul meu – să îmi pun multe obiective și repere mici. Acest lucru mi-a permis să planific și să mă mișc în direcția cea bună și, cel mai important, să văd imaginea generală a proiectului.

8.Proiectele mari au costuri mari – dar merită

Cu cât este mai important pentru mine proiectul, cu atât mai mult timp, atenție și energie mă străduiesc să-i dedic. Și, deși există modalități de a găsi mai multă energie și de a vă concentra mai bine, este imposibil să găsiți mai mult timp – trebuie să petreceți mai puțin timp pentru alte obligații. Și a trebuit să mp resemnez cu costurile – am avut mai puțin timp și atenție pentru activitățile importante pentru mine.

Important este să înțelegeți aceste costuri din start. Trebuie să vă gândiți dacă vă cheltuiți timpul, atenția și energia așa cum doriți, mai ales înainte de a începe o nouă activitate, proiect sau de a trece la un nou loc de muncă.

9.Curiozitatea conduce lumea

Când avem prea multe activități, curiozitatea poate părea mai degrabă un lux decât o necesitate. Dar cred că totul este invers. Studiind viețile celor mai productivi oameni din istorie, întotdeauna am observat același lucru: cei mai de succes oameni sunt cei care văd legăturile dintre lucruri și imaginea de ansamblu. Și pentru asta trebuie să stăpânești cât mai multe detalii – noi idei, impresii, dialoguri, greșeli și opinii.

Iar acest lucru necesită curiozitate.

Lucrând asupra cărții mi-am permis să continui să învăț lucruri noi despre productivitate, să explorez subiecte noi, să experimentez. De asemenea, mi-am permis să mă aprofundz în lecțiile pe care le-am învățat în timpul proiectului, și să devin un fan și mai mare al acestui subiect. Drept urmare, datorită acestui fapt, am reușit să scriu o carte mai valoroasă, deoarece conține mai multe idei și conexiuni. De asemenea, mi-am definitivat abilitățile mele de scriere, pentru că am fost în special curios despre cum să scriu mai bine.

Curiozitatea îi face pe oameni să fie mai de succes și mai productivi. Nu îmi place deloc zicala “curiozitatea a ucis pisica”. Este o prostie totală: tot ceea ce am învățat despre productivitate și am înțeles din propria experiență o contrazice.

10.Lucrați mai încet

Probabil că cel mai curios lucru pe care l-am descoperit în timpul scrierii cărții  a fost acesta: cu cât scriu mai lent în timpul zilei, cu atât mai multe cuvinte am la sfârșitul zilei. Când am început să lucrez, reușeam cu greu să storc câteva sute de cuvinte pe zi. În fiecare zi mă grăbeam să încep un capitol nou, încercând să le dau cât mai multă energie, iar în cele din urmă pierdeam controlul asupra procesului.

Apoi am încetinit – și s-a dovedit că la sfârșitul zilei rezultatul era mult mai bun.

Aceasta, desigur, este o tactică ciudată și neevidentă, dar pentru mine aceasta este tehnica numărul unu. Încetinirea lucrului îți permite să lucrezi mai conștient și mai deliberat, îți oferă spațiu și oportunitatea de a-ți cultiva productivitatea, te ajută să te gândești mai profund la ceea ce trebuie să faci.

Cu cât scriam mai lent cartea și cu cât mai încet lucram la alte sarcini, cu atât mai multe reușeam să realizez până la sfârșitul zilei, pentru că reușeam să lucrez mai rezonabil.

Cei mai productivi oameni nu sunt cei care lucrează mai mult și mai rapid decât toți, ci cei care lucrează conștient și deliberat.