Louise Hay: „Nu rezolv problemele. Îmi corectez gândirea. Apoi, problemele se rezolvă singure ”.

După ce am privit filmul „You Can Heal Your Life” de Louise Hay am înțeles că autocritica, stereotipurile și convingerile culturale mă limitează și îmi influențează negativ gândirea.

Hay a spus: „îmi iubesc și mă aprob felul în care sunt. Eu sunt un tot întreg, viața mă iubește”. După ce am citit cărțile sale motivaționale, dar și a altor autori de acest gen am câștigat un nou sentiment: libertatea. Iată 10 lucruri pe care am încetat să le fac și am câștigat libertate.

1.Am încetat să caut perfecțiunea.

Sunt perfectă pentru că sunt imperfectă și asta îmi permite să fiu eu însumi.

De fapt autorii motivaționali afirmă că perfecțiunea este o iluzie, ea nu există. Astfel, am învățat să-mi accept greșelile ca pe o necesitate, care mă ajută să mă dezvolt și mă fac mai înțeleaptă. Din greșeli fie câștigăm, fie învățăm, dar niciodată nu pierdem.

„Faceți tot ce vă stă în putere și evitați auto-critica, depreciere de sine și regretele.” (Miguel Ruiz)

2.Am încetat să consider că este necesar să fac tot timpul ceva.

Am învățat să-mi ascult corpul și nu mă mai simt vinovată pentru că nu fac nimic. Știu că uneori trupul și sufletul meu trebuie să se reîncarce și nu cred că trebuie să explic cuiva acest lucru.

Privesc filme interesante, ascult muzică calmă, citesc cărți, cânt, dansez, mă plimb – fac ceea ce-mi place, nu ceea ce trebuie.

„Sunt om pentru viață, nu pentru muncă. Nu te evalua pe cât de bine faci ceva în viața ta. Nu sunteți un tot întreg cu afacerea dumneavoastră. Nu credeți că dacă nu aveți ocupații… atunci nu sunteți voi.” (Wayne Dyer)

3.Am încet să mă mai critic.

Sunt atentă cum vorbesc cu mine. Nu mă jignesc, mă tratez cu demnitate și respect.

Am ajuns să înțeleg că în viață obținem ceea ce merităm în opinia noastră. De aceea trebuie să credem în noi înșine și să ne tratăm ca pe o persoană demnă de toate cele bune pe care le poate oferi viața.

„V-ați criticat ani de zile și nu a funcționat. Încercați să vă lăudați și să vedeți ce se întâmplă.” (Louise Hay)

4.Am încetat să mai dau vina pe alții.

Acum înțeleg că de fiecare dată când dau vina pe cineva pentru ceva, joc rolul de victimă. Am încetat să mai învinovățesc pe alții pentru pierderea timpului, banilor sau nedreptate în dragoste, întotdeauna mă gândesc la modul în care am contribuit eu la tot ceea ce s-a întâmplat.

Acum îmi asum responsabilitatea pentru ceea ce simt, gândesc și cum mă comport. Sunt responsabil pentru acțiunile mele și știu că viitorul meu va fi rezultatul alegerii mele de azi. Eu sunt ceea ce cred și tot ceea ce vreau să fiu.

„Toate învinuirile sunt o pierdere de timp. Poți face pe cineva să se simtă vinovat, dar nu te ajută să schimbi ceea ce te face nefericit.” (Wayne Dyer)

5.Nu-i mai evaluez pe alții.

Știu că toată lumea trăiește după propriile principii, iar sarcina mea este să mă concentrez asupra propriilor scopuri. De asemenea, știu că de fiecare dată când evaluez alți oameni, aceasta este o reacție la ceea ce mă deranjează în mine.

„Învinuirea altor persoane sau evaluarea acțiunilor acestora face imposibil să vă lărgiți orizonturile, asumarea responsabilității însă vă oferă această oportunitate.” (Byron Katie)

6.Am încetat să fac presupuneri despre ceea ce simt, vor sau gândesc alți oameni.

Eu nu sunt ei, prin urmare nu există nici o modalitate de a ști ce simt sau gândesc.

De exemplu, pot să presupun că cineva nu mă iubește, deși în realitate aceasta are doar o zi proastă. Sau poate că persoana este doar timidă. Motive sunt diferite, nu avem cum să le știm pe toate.

„Am descoperit că motivele pentru toate războaiele din interiorul meu, fără îndoială, erau ipotezele mele.” (Byron Katie)

7.Am încetat să concurez cu ceilalți.

Acum știu că dorința mea de a lupta este o manifestare a ego-ului meu, care avea nevoie de un auto-test. Pentru a vă simți bine, nu este necesar să știți că altcineva a pierdut. Vreau să cred că trăim într-un univers, unde există suficient spațiu pentru tot și pentru toată lumea, inclusiv pentru mine.

„Dragostea este cooperare, nu concurență.” (Wayne Dyer)

8.Am încetat să-mi construiesc fericirea din viitor.

Nu mai contez pe fericirea mea într-un viitor imaginar, în speranța că într-o zi, când voi avea un loc de muncă, o casă, o mașină și un succes, voi fi fericit. Am învățat să găsesc fericirea în micile bucurii ale prezentului.

Sunt recunoscător pentru tot ceea ce se întâmplă în jurul meu și pentru tot ce am: un corp și o minte sănătoasă, o familie iubitoare, câțiva prieteni adevărați, un loc de muncă care îmi place.

„Am observat că universul iubește recunoștința. Cu cât mulțumiți mai mult, cu atât se întâmplă mai multe lucruri pozitive.” (Louise Hay)

9.Am încetat să-mi fac griji pentru viitor.

Accept că în viață există lucruri pe care nu le pot controla, indiferent de efortul pe care l-am depus. De fiecare dată când sunt îngrijorată, îmi spun: „Timpul va arăta.”

Nu pot obține întotdeauna ceea ce vreau, dar știu că am întotdeauna ce am nevoie. Am încredere în fluxul vieții și cred că uneori în viață trebuie să aștepți.

„Viața este simplă. Totul se întâmplă cu tine și nu vine de la tine. Totul se întâmplă exact la momentul potrivit, nu prea devreme și nu prea târziu.” (Byron Katie)

10.Nu mă mai străduit să fiu bun pentru cei din jur.

Nu mai am nevoie de aprobarea sau acceptarea cuiva. Să fii îngrijorat de ce vor spune cei din jurul tău, este o pierdere de timp. Nu trebuie să așteptăm de la alții iubire, atenție sau respect, dar să ne oferim înșiși, în primul rând, aceste lucruri.