Iubește-te și învață să spui “Nu”: 8 sfaturi de la înțelepți cum să-i faci pe oameni să te prețuiască

Fiecare om are prieteni. Însă uneori există așa momente în care poți simți un sentiment de singurătate, ce îți distruge pacea și liniștea interioară.

Deși ai mulți oameni apropiați în jur, deseori se întâmplă ca: a doua jumătate să se afle la o întâlnire importantă cu un client promițător, iar cea mai bună prietenă te anunță că nu îți poate fi alături, din motiv că în centrul comercial este ultima zi de reducere a parfumului ei preferat.

Te simți ofensat, pentru că recent ei au fost cei care au cerut sprijin moral, iar tu ai lăsat baltă toate treburile tale și ai făcut tot posibilul să le fii alături. De ce se întâmplă asta?

Semne că ești considerat obligat să îi ajuți pe alții, iar ei pe tine nu:
1. Părerea ta nu este ascultată.
2. Solicitările tale nu sunt prioritare.
3. Auzi adesea expresia:”Ești o persoană puternică, te vei descurca.”

Cu siguranță de foarte multe ori a trebuit să-ți amâni treburile pentru a îi ajuta pe cei dragi, deoarece te-ai gândit că dacă îi vei refuza atunci se vor simți ofensați. Cum să scapi de acest sentiment de vinovăție?

1. Analizează

Analizează situațiile în care oamenii îți creează senzația că de tine profită. Este primordial să înțelegi acest lucru la timp, deoarece doar așa vei putea schimba situația.

2. Răsfață-te

Fă ceva care să-ți aducă fericire: mergi la un concert, fă o achiziție la care visai demult, închiriază o cameră de hotel și fii singur cu tine, citind cartea preferată. O bună dispoziție este cheia pentru creșterea stimei de sine.

3. Învață să spui “NU”

La început va fi dificil și va provoca nedumerire oamenilor care sunt obișnuiți cu faptul că nu îi refuzi niciodată. Dar dacă situația nu este atât de critică și nimic nu le amenință viața sau sănătatea, atunci ei vor putea să aștepte până când te vei elibera sau vor face față situației fără a fie nevoie de ajutorul tău.

4. Tu – mie, eu – ție

Lasă persoana care cere ajutorul tău să te ajute și pe tine. Cu siguranță există lucruri care pot fi rezolvate doar în doi. Astfel vei demonstra că timpul tău este prețios, fapt pentru care îi acorzi prioritate.

5. Discută

Orice lucru care provoacă emoții negative trebuie discutat. De exemplu, sora te roagă aproape în fiecare zi să ai grijă timp de câteva ore de copilul ei, iar tu nu poți refuza și simți remușcări la simplul gând de a refuza. Deși ea mereu îți refuză o plimbare, invocând faptul că întotdeauna la această oră merge în parc cu copilul și soțul ei. Nu încerca să îi reproșezi că nu are timp pentru tine, dar discută cu ea calm situația, vorbind în numele tău: “Cred că…”, “Mi se pare…”. Forma expresiei “Tu mereu…” este acuzatoare și provoacă imediat negativitate.

6. Nu-ți fie teamă să-ți recunoști slăbiciunile

Nimeni nu este atotputernic. Gândește-te, poate ești refuzat pentru că nu vorbești niciodată direct? Sau undeva în subconștient ți-e frică să te adresezi unei persoane, ca să nu pari slab?

7. Sugerează modalități de a rezolva problema

Ți se cere ajutorul la schimbarea unei roți, deoarece acest serviciu la un service auto este scump? Nu trebuie să te grăbești să spui “Da” doar pentru faptul că persoana dată vrea să economisească bani, făcând ceva în detrimentul tău. Găsește un site cu un alt service auto unde acest serviciu poate fi efectuat la un preț accesibil și trimite link-ul persoanei.

8. Iubește-te

Înțelepciunea străveche spune că numai o persoană care se iubește pe sine va fi iubită și respectată de ceilalți. Dacă o persoană nu își prețuiește timpul, atunci nici cei apropiați nu vor încerca vreodată să-l prețuiască. Amintește-ți mereu că nimic nu este mai important ca sănătatea, viața și timpul tău.