Învață să-ți cere scuze corect și sincer. Psihologii au dezvăluit 8 sfaturi pentru a-ți exprima frumos părerea de rău

Cu toții suntem ființe umane și greșim adesea. Comportamentul nostru îi poate jigni foarte mult pe alții. Dar nu este suficient să-ți dai seama că ai greșit, trebuie să știi să-ți ceri scuze corect și sincer pentru a restabili încrederea sau chiar relațiile pierdute.
Psihologii dau cu aceasta ocazie 8 recomandari importante. Dar mai întâi, merită să înțelegeți de ce este atât de dificil pentru o persoană să-și recunoască vinovăția.

De ce le este atât de greu oamenilor să-și ceară scuze?

Admițându-și greșeala pe care a făcut-o, o persoană este de acord că nu este perfectă. Pentru unii, acest lucru este extrem de dureros.
Există, de asemenea, o categorie de oameni care au amintiri neplăcute din copilărie asociate cu scuzele:
când părinții (profesorii etc.) i-au forțat literalmente să ceară iertare de la ceilalți fără a ști adevăratul motiv pentru care noi am făcut anumite lucruri și, în același timp, au folosit diverse amenințări, de la interzicerea dulciurilor până la agresiune.

Cu toate acestea, bariera psihologică trebuie depășită dacă persoana îți este cu adevărat dragă.

8 sfaturi despre cum să-ți ceri scuze corect și sincer

1.Formulează-ți clar mesajul, încearcă să explici motivele pentru care vrei să-ți ceri iertare.
2.Exprimă-ți sincer regretul pentru ceea ce ai făcut.
3.Faceți ceea ce vă va permite să vă remediați vinovăția. Va depinde de situație, undeva este necesară compensarea prejudiciului material, în altă situație, îngrijire sau alte acțiuni etc.
4.Vorbește despre ce vei face pentru a nu repeta greșelile.
5.Nu ar trebui să cauți pe cineva pe care să-l învinovățești pentru acțiunile tale, este mai bine să recunoști cu sinceritate că totul s-a întâmplat tocmai din cauza ta.

Dacă dai vina pentru acțiunile tale pe altcineva, nu vei mai avea credibilitate în ochii persoanei pe care ai jignit-o.

6.Nu argumenta astfel: “îmi cer scuze, dar…”, încercând să vă justificați acțiunile.
7.Cereți iertare, încercați să nu mai ridicați pe viitor acest subiect.
8. Dacă vrei sincer să fii iertat, concentrează-te pe sentimentele persoanei jignite și nu asupra stării tale emoționale.

Doar 8 sfaturi, în urma cărora vei putea construi relații sincere cu o altă persoană. Știm că în viața reală, este mult mai dificil să implementezi aceste recomandări. Dar dacă îți dorești sincer pace, și dacă te simți vinovat și îți dorești și propria ta liniște sufletească, învinge mândria și cere iertare.