Învață să spui NU: 8 reguli eficiente pentru oameni care își doresc ca succesul să facă parte din viața lor

1. Nu fă ceea ce nu-ți place

Este o prostie să fii de acord cu obligații suplimentare și noi, dacă nu te-ai ocupat de cele vechi. Nu ar trebui să spui da oportunităților care nu îți trezesc entuziasmul, obligându-te să rupi din tine, programul tău, să-ți devalorizezi adevăratele dorințe. Nu te transforma într-un om compromis, a cărui bunătate este folosită de toată lumea. Cunoaște-ți valoarea! Altfel, riști să ajungi acolo unde nu ai vrut să fii, cu oameni pe care nu i-ai ales.

2. Nu cedați în fața mulțimii

Încă mai faceți pe plac altora să vă abandonați planurile, pe motiv că altcuiva nu i-au plăcut? Este o prostie sa ai încredere în opinia altcuiva mai mult decât în a ta, urmând sfaturile oamenilor lenesi și a criticilor, care nu sunt capabili să creeze ceva care merită. Majoritatea oamenilor nu au făcut nimic în toată viața lor, au cedat dificultăților și sunt nervoși, geloși pe dezvoltarea ta. Creșteți, schimbați-vă, mergeți înainte, dar nu renunțați la visul vostru din cauza părerii unor privitori.

3. Nu te infecta cu starea de spirit a altcuiva

Oamenii inteligenți nu permit altora să le strice starea de spirit, își separă propriile emoții de cele impuse de cineva din exterior. Fiecare persoană are propria sa experiență, își prețuiește viața, proiectând sentimente asupra tuturor celor din jur. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să cedați în fața lor, devenind ca majoritatea. Dimpotrivă, menține un spirit de luptă în tine, ai grijă de fericirea ta interioară. La urma urmei, realitatea altcuiva este subiectivă și nu ar trebui să-ți definească lumea.

4. Nu așteptați ajutor din exterior

Dacă ai oameni pe care te poți baza, e grozav. Dar nu ar trebui să transferi responsabilitatea pentru viața ta asupra altora. Nimeni altcineva nu îți poate rezolva problema așa cum ai nevoie, oamenii te dezamăgesc adesea. Oamenii inteligenți nu se tem de sarcinile dificile, chiar dacă nu au experiență – își modernizează abilitățile și rezolvă singuri problema. Frica de a greși, de a nu face față, de rău nu ar trebui să te împiedice să mergi înainte. Renunță la cârje, nu mai depinde de ceilalți – și vei deveni mai puternic.

5. Nu te baza pe noroc

O persoană inteligentă se bazează pe cunoștințele și aptitudinile sale, își ascultă propria inimă, dar cu siguranță nu se așteaptă ca soarta să îi rezolve problemele. Să crezi în ce este mai bun este bine, dar tu însuți nu trebuie să aștepți ca totul se va rezolva de la sine. Trebuie să faci tot ce-ți stă în putere pentru a câștiga bătălia. Inacțiunea duce la o dezamăgire inevitabilă. Basmul nu se termină cu bine dacă personajul principal stă pe mal și nici măcar nu încearcă să prindă un pește de aur. Lucrează la obiective, pune suflet în afacerea ta – și succesul nu te va evita.

6. Nu renunța la investiții

Dacă există posibilitatea de a investi o sută de dolari într-o întreprindere și de a obține două sute, o persoană inteligentă nu va rata o astfel de șansă! Trebuie să fii mereu c-un pas înainte și să poți gestiona în mod rațional finanțele, nu doar ținându-le sub pat pentru o zi mai grea, ci punându-le în circulație. Banii ar trebui să aducă bani, să lucreze pentru promovare, să deschidă noi orizonturi. Acesta nu este un scop în sine, ci un mijloc de a lucra pentru un vis. Atâta timp cât îi tratezi ca pe un instrument, mergi înainte.

7. Nu trăi în trecut

Agățandu-se de nemulțumirile din trecut și de înfrângeri amare, o persoană pierde ocazia de a trăi prezentul. Energia lui internă se risipește în fricile trecutului și astfel îl privează de ideile de viitor. Oamenii inteligenți nu își permit un astfel de lucru, prețuiesc prea mult timpul și resursele pentru a le irosi cu regret și autocritică. Mergi mai departe. Ai căzut? Ridică-te din nou. Experiența pe care o vei obține, va face șmecheria. Și te vei regăsi în rândul celor buni, dacă crezi în succesul tău și tragi concluziile corecte.

8. Nu acumula negativitate

Lacrimile trebuie să fie vărsate, furia exprimată, nemulțumirile exprimate. Este o prostie să suprimi experiențele negative în tine însuți, ele trebuie rezolvate și să nu te mai întorci la ele. Oamenii inteligenți nu acumulează stres de-a lungul anilor, subminându-și propria sănătate și relațiile. Ei punctează totul deodată, își acordă timp pentru slăbiciuni și apoi se adună. Pentru că a trăi în tensiune constantă, a acumula „zgură emoțională” în sine – înseamnă a nu te respecta. Oamenii inteligenți își aleg singuri emoțiile, nu fug de durere, ci se uită în direct în ochii ei.