„În viață trebuie să faci doar ceea ce îți provoacă clinchete în suflet!”

Eu am o regulă de aur – se numește „picioarele în apă”. La fiecare 3-5 ani mă așez pe malul unui rău, îmi las picioarele în apă, nu fac nimic, doar stau și mă gândesc: Ce am făcut în acești ani? Pentru ce? Trebuia să fac așa? Încotro merg?..

Fiecare ar trebui să viziteze India: este o experiență, care îți schimbă radical atitudinea față de viață, îți oferă un exemplu clar de schimbare a vitezelor și a obiectivelor. Fiecare trebuie să viziteze țările, unde bucuria de viață plutește în aer… Italia, Cuba, India…

Este plictisitor, neinteresant și greșit să mergi întotdeauna pe același drum. Coșmarul repetării: aici am stat deja, aici am dormit deja, cu acesta am băut deja, cu acesta am mâncat. Este imposibil. Mai pe scurt, tu trebuie să îți organizezi o revizuire: ești fericit sau nu. Acest auto-control este o procedură regulată și obligatorie. Ca și spălatul pe față în fiecare dimineață. Și dacă simți măcar o părticică de nefericire – trebuie neapărat să o înlături din viața ta.

Pentru a deveni fericit e nevoie de un efort interior. Iar nefericirea este atunci când întotdeauna tinzi să ajungi undeva, unde tu deja te afli, dar nu observi asta. Oamenii gândesc: iată voi obține ceva în viață, voi câștiga mai mulți bani, voi cuceri unele înălțimi, voi face carieră și atunci voi fi fericit. Omul nu înțelege, că deja se află în starea, în care există fericire.

În viață trebuie să faci doar ceea ce îți provoacă clinchete în suflet. Cu cât mai mult înaintez în vârstă, îmi dau seama că nu contează realizările materiale în viață, nu contează titlurile, medaliile, premiile și faima. Pentru mine contează realizările interioare. Am câțiva prieteni, care uimitor, dar sunt oameni absolut fericiți. Ei reușesc să transmită această fericire indiferent de realizările lor oficiale, indiferent de cât de mulți bani au, dacă au sau nu dificultăți și probleme. Ei sunt mai puternici decât această lume. Ei nu depind de lume, ci o ajută să devină mai fericită…

Autor: V. Polunin, actor, regizor, clovn