Iată cum două săptămâni de ,,Somn curat” mi-au schimbat viața!

Dacă nu demult toți vorbeau despre importanța primordială a alimentației sănătoase, acum la tot colțul poți auzi, că și mai important pentru o stare de bine este somnul sănătos și ,,curat”.

Pentru a te odihni bine și a te recupera pe timp de noapte, trebuie să respecți câteva reguli: să nu bei băuturi ce conțin cofeină după ora 14:00, să deconectezi toate dispozitivele electronice cu 2 ore înainte de somn, să te culci la aceeași oră în fiecare seară, iar în dormitor să fie întuneric și răcoare.

Nimic complicat, nu-i așa? Unele reguli sunt ușoare de respectat, altele nu prea. Jurnalista Diana Brook a încercat să aplice câteva dintre ele și iată ce a aflat!

1.Înainte de somn e bine să citește o carte

Ca mulți alții, aveam o atitudine sceptică față de teoriile despre cât de dăunătoare este radiația ecranelor asupra creierului și obișnuiam să adorm liniștită în fața televizorului sau răsfoind rețelele de socializare în telefon. Dar, se pare că specialiștii au avut dreptate: dispozitivele electronice stimulează activitatea creierului și încetinesc producerea hormonului somnului – melatonina.

M-am convins de acest fapt, când am încercat să deconectez telefonul, evitând astfel stresul provocat de notificări. În locul acestuia citeam o carte înainte de somn, astfel am început să adorm mai repede. După asta nu mai aveam coșmaruri, doar vise plăcute. Datorită acestui fapt am început să dorm mult mai liniștită.

2.Să te culci la aceeași oră – cheia spre somnul bun

Experimentul de două săptămâni după regulile ,,somnului curat” m-a convins de faptul, că, schimbând permanent regimul somnului, noi afectăm activitatea ceasului biologic.  Atunci când am început să mă culc strict între orele 22 – 24, trezirea între orele 7-9 dimineața era mult mai ușoară.

În cea de-a doua sătpămână deja nu mai aveam nevoie de deșteptător. Aveam impresia, că creierul meu îmi trezea blând corpul la ora, la care planificam să mă trezesc.

3.Fără alcool pe noapte

Înainte obișnuiam să beau câte un pahar de vin înainte de somn, ca să mă relaxez și să mă calmez. Într-adevăr, după asta adormi mai repede, însă după un timp oarecare te trezești, și nu doar odată, pentru că alcoolul încalcă așa-numita fază rapidă a somnului, cea mai importantă pentru odihnă și recuperare.

Nu mi-am permis nici un strop de alcool seara și dormeam mult mai bine. Seara se recomandă să bei câteva pahare de apă timp de câteva ore. După ora 8, e bine să nu bei nimic, ca să nu simți nevoia să te trezești noapte la WC. Iar dacă ai avut o zis încărcată, găsește alte metode de a te relaxa: fă o baie cu spumă, folosește uleiuri eterice.

4.Telefonul îți poate fi de ajutor

Când am decis să încerc ,,somnul curat”, mi-am dorit să găsesc o metodă de a-mi evalua calitatea somnului, fără a mă adresa la o clinică specializată. Apoi am aflat despre aplicația, care utilizează un accelerometru în telefonul mobil pentru a monitoriza mișcările pe durata somnului tău.

Înainte de a te culca, stabilești un interval de 30 de minute, în care trebuie să te trezești (de exemplu, între 7:00 și 7:30), iar aplicația te trezește în mod delicat în timpul somnului REM, când este mai ușor să te trezești. Necătând la gândul înspăimântător, că telefonul mă urmărește, atunci când dorm, aplicația s-a dovedit a fi utilă – aceasta este o alternativă perfectă deșteptătorului obișnuit, plus la asta am aflat mai multe despre calitatea somnului meu.

Timp de două săptămâni am simțit, că mă odihnesc și mă recuperez pe timp de noapte mai bine ca niciodată. Așa că mă puteți considera și pe mine o adeptă a ,,somnului curat”.