Ia decizii inteligente: 10 moduri în care oamenii de succes iau decizii inteligente

Care este diferența dintre oamenii de succes și cei care nu pot realiza nimic? Putem spune că oamenii care au realizat ceva, de la bun început au avut condiții mai favorabile, dar există și oameni care au realizat ceva chiar de la zero. Ce îi împiedică pe alții să obțină succes? Una dintre principalele diferențe dintre oamenii de succes și cei care nu pot realiza nimic este capacitatea de a lua decizii inteligente.

Iată 10 moduri în care oamenii de succes iau decizii inteligente:

1. Ei creează o rutină din decizii mici
Dacă acorzi atenție fiecărei decizii mici, vei petrece cea mai mare parte a zilei într-o stare dispersată. Vei pierde prea mult timp asupra activităților neproductive. Pentru a evita acest lucru, dezvoltă o rutină care îți va permite să automatizezi unele dintre activitățile minore pe care le efectuezi în fiecare zi.

Analizează-ți ziua. Identifică activitățile pe care le faci în mod regulat. Începe să le faci automat, astfel încât să nu fie nevoie să te gândești mereu cum și ce să faci.

2. Ei iau deciziile importante dimineața
Dimineața, creierul este “limpede”, fapt pentru care este mult mai ușor să iei o decizie. Prin urmare, încearcă să îți planifici toate sarcinile și întâlnirile importante în prima jumătate a zilei. În acest fel, îți vei îmbunătăți eficiența.

3. Sunt atenți la emoțiile lor
De fiecare dată când iei o decizie, ar trebui pentru un moment să reflectezi asupra modului în care starea ta emoțională actuală afectează alegerea pe care vrei să o faci. De exemplu, dacă ești supărat, atunci există posibilitatea de a pierde obiectivitatea. Când ți-e foame, gândurile tale sunt doar la mâncare, ceea ce îngreunează și luarea deciziilor.

Fii atent la emoții. Dacă înțelegi că în acest moment ele îți pot afecta foarte mult decizia, atunci amână pentru un timp.

4. Ei știu să-și evalueze opinia în mod obiectiv
Acest lucru este strâns legat de punctul anterior. Pentru a evalua cât de mult influențează emoțiile asupra deciziilor tale, trebuie să poți să-ți evaluezi obiectiv opinia. În plus, obiectivitatea este importantă în toate celelalte cazuri: trebuie să scapi de prejudecăți, să înveți să cauți adevăratele motive ale acțiunilor tale, să fii absolut sincer cu tine însuți.

5. Nu iau decizii pripite
Dacă decizia implică schimbări majore, atunci o persoană de succes nu va face acțiuni nesăbuite. Înainte de asta, este foarte important să analizezi totul, să cântărești toate argumentele pro și contra. Implementează un plan general și un plan de rezervă în cazul în care ceva nu va merge bine. Abia atunci poți începe să acționezi.

6. Nu amână prea mult timp pentru luarea deciziilor
Deși nu se grăbesc să ia decizii, ei încearcă să nu prelungească acest proces. Pentru fiecare decizie, trebuie să aloci un interval de timp în care poți gândi și planifica totul, dar după ce timpul a trecut, trebuie să iei decizia. Dacă nu ai un termen limită, este mai probabil să începi să amâni o decizie din nou și din nou, mai ales dacă este complexă și vine cu unele riscuri.

7. Ei fac sport în mod regulat
Menținerea sănătății fizice este foarte importantă. Dacă vrei ca creierul tău să funcționeze corect, trebuie să ai grijă de corpul tău. Pentru a face acest lucru, ocupă-te regulat cu sportul, încearcă să te alimentezi corect și învață să nu te stresezi prea mult.

8. Își urmăresc busola morală
Cuvintele și acțiunile tale trebuie să corespundă principiilor pe care te bazezi în viață. Nu face o înțelegere cu conștiința ta. O persoană nu poate fi numită fericită și de succes dacă acțiunile sale contravin principiilor sale morale. Fii suficient de curajos pentru a-ți susține opiniile și nu te împotrivi niciodată.

9. Ei ascultă sfaturile altora
Nu putem deține toată informația din lume. Sunt multe lucruri despre care nu știi nimic sau nu știi suficient pentru a lua o decizie competentă. Învață să asculți ce spun alții. Mai ales dacă sfatul este oferit de o persoană care a realizat ceva și a demonstrat în practică că, cuvintele sale au un preț.

10. Ei își revizuiesc deciziile anterioare
Este important nu doar să lucrezi asupra greșelilor, ci merită să reflectezi și asupra deciziilor reușite, pentru că poți găsi modele care te vor ajuta să obții și mai multe în viitor. Acordă-ți regulat ceva timp pentru a reflecta asupra tuturor acțiunilor și rezultatelor tale.