Ghidul iubitorilor de orhidee: 5 secrete de îngrijire pentru o înflorire feerică!

Multe femei consideră că orhideea este o plantă foarte capricioasă și solicitantă. Cu toate acestea, unele gospodine totuși reușesc să adune o colecție întreagă de astfel de flori exotice chiar pe pervazul apartamentului lor… Care este secretul lor?

Totul este foarte simplu – aceste femei respectă cu strictețe instrucțiunile de îngrijire a orhideelor! Astăzi vei afla și tu principalele secrete despre creșterea și înmulțirea acestor flori feerice!

Când se transplantează orhideea? 

După achiziție, planta nu trebuie să fie transplantată imediat în sol nou. O plantă sănătoasă va avea nevoie de un ghiveci nou după 2-3 ani, când substratul vechi este distrus.

Însă, este cu totul alt lucru dacă ai devenit proprietara unei plante cumpărate cu reducere. În acest caz, trebuie să acționezi în funcție de circumstanțe, examinând mai întâi orhideea pentru a exclude prezența rădăcinilor putrede.

Ce substrat este potrivit pentru orhideele phalaenopsis?

Orhideea Phalaenopsis este o plantă epifită (crește pe trunchiurile copacilor). În natură, nu are nevoie de un substrat, deoarece primește toți nutrienții necesari exclusiv din apa de ploaie. Planta de cameră are nevoie de sol pentru a oferi florii o poziție verticală stabilă în ghiveci.

Ce fel de ghiveci să alegi pentru orhidee? 

Pentru ca planta să se simtă excelent, trebuie să alegi ghiveciul potrivit. Așadar, să nu uităm niciodată: vasul pentru orhidee trebuie să fie transparent, trebuie să aibă găuri de drenaj și să se potrivească cu dimensiunea plantei.

Cum se transplantează o orhidee? 

Pregătește un vas cu apă călduță, un ghiveci transparent, foarfece, un nou substrat, o bucată de spumă de polistiren și verde de briliant. Înainte de a începe, fierbe apa. Apoi, după răcire,  pune orhideea în vasul cu apă direct împreună cu ghiveciul. Trage ușor planta din ghiveci și scufund-o din nou în apă. Eliberează rădăcinile de orhidee din substrat.

Dezinfectează foarfecele și îndepărtează rădăcinile putrezite sau uscate. Tratează fiecare fir tăiat cu verde de briliant. Presară puțin substrat la fundul ghiveciului, apoi așează orhideea și încearcă să plasezi bucata de spumă de polistiren chiar la baza plantei. Umple vasul cu substrat. După asta, în niciun caz să nu uzi planta, amână procedurile de apă timp de 7-10 zile.

Cum să faci o orhidee să înflorească? 

Unii amatori organizează orhideelor o terapie de șoc: ascund planta într-un loc întunecat timp de câteva zile, apoi o așează din nou pe pervaz. Acest truc funcționează doar cu orhideele sănătoase. Dacă planta este slabă, nu ar trebui să faci asemenea experimente.

Folosește pasta de citokinină pentru a stimula planta să producă un peduncul. Aplică o cantitate mică pe muguri sau tulpină și deja după 2 săptămâni vei observa rezultatul! Acest produs unic ajută, de asemenea, la înmulțirea plantelor, fără a trauma planta mamă.