Generația dependentă de ecrane: 10 Motive să îți ferești copilul de gadgeturi!

În epoca tehnologiilor, problema dependenței copiilor de gadgeturi devine mai aspră ca niciodată.

Trăim vremuri în care nu mai este nimic ieșit din comun pentru ca un copil să dețină propriul telefon. Dar știm oare despre impactul negativ pe care îl au dispozitivele inteligente asupra copiilor?

1.Creează dependență

Abilitățile de comunicare se formează încă din fragedă copilărie. După părerea pediatrilor, vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani este foarte importantă pentru dezvoltarea văzului, formarea aparatului de vorbire și îmbogățirea vocabularului la copii. Este foarte important  ca copiii până la 3 ani să vorbească cât mai mult cu părinții și cu cei de vârsta lor, și nu cu telefonul.

De cele mai multe ori copilul devine dependent de dispozitivele portabile, internet și televiziune. Deja acum, această problemă a devenit asemenea unei epidemii globale. Fiecare al 11-lea copil cu vârsta cuprinsă între 8-18 ani este dependent de tehnologii.

2.Impactul negativ asupra sănătății

În anul 2011, Organizația Mondială a Sănătății și Agenția Internațională pentru Cercetare în domeniul Cancerului au clasificat emisia undelor telefoanelor și a altor dispozitive fără fir ca potențial cancerigen.

Trebuie să ținem cont de faptul, că copiii sunt mai sensibili față de diverse influențe negative, întrucât creierul și sistemul lor imunitar sunt încă în dezvoltare.

3.Influența negativă asupra sănătății mintale

Creierul bebelușului se mărește de trei ori de la naștere până la vârsta de doi ani și continuă să crească până la 21 de ani. Dezvoltarea creierului la vârsta fragedă este determinată de stimulii din mediul înconjurător sau de lipsa acestora.

După cum arată cercetările, stimularea creierului prin expunerea excesivă la gadgeturi are drept urmări întârzieri cognitive, impulsivitate sporită, capacitate redusă de autoreglementare și autodisciplină.

4.Întârzieri în dezvoltare

Timpul petrecut în fața tabletei sau a telefonului înseamnă insuficiență de mișcare, care duce la întârzieri de dezvoltare atât fizice cât și mintale.

Activitatea fizică îmbunătățește atenția și capacitatea de a învăța lucruri noi. Oamenii de știință confirmă că dispozitivele electronice dăunează procesului de dezvoltare și de educație a copiilor.

5.Obezitate

Insuficiența de mișcare mai are și alte urmări negative pentru organism, cum ar fi apariția obezității. Printre copiii, care utilizează permanent gadgeturile, 30% suferă de obezitate.

Fiecare al patrulea canadian tânăr și fiecare al treilea adolescent american este supraponderal. În plus, adolescenții obezi prezintă un risc mai mare de accident vascular cerebral precoce și atac de cord, fapt ce le reduce considerabil speranța de viață.

6.Probleme de somn

Statistica din SUA spune, că 60% dintre părinți nu controlează, cât de mult utilizează copilul lor gadgeturile, iar în 3 cazuri din 4, copiilor li se permite să ia dispozitivele electronice cu ei în pat.

Potrivit studiilor, lumina ecranelor telefoanelor, tabletelor sau a laptopurilor perturbă procesul normal de adormire, fapt ce duce la micșorarea timpului de odihnă.

7.Tulburări psihice

Dependența de internet duce adesea la izolare și dezvoltarea fobiilor. Această listă poate fi continuată de tulburarea bipolară, psihoză, anomalii comportamentale, autism și tulburări de atașament.

8.Agresivitate 

Violența de la televizor și din jocurile computerizate își găsește reflecția și în viața reală. Copilul primește un model de comportament, pe care îl poate realiza și mediul înconjurător.

9.Demență digitală

Studiile științifice demonstrează, că influența gadgeturilor asupra copiilor la vârsta de 1-3 ani duce la probleme de concetrare spre vârsta de 7 ani.

10.Distanțarea de realitate

Utilizarea excesivă a tehnologiilor electronice nu doar afectează psihicul copiilor și capacitatea de empatie, dar și îi face mai vulnerabili în viața reală, pe care ei o cunosc mai puțin.

Gadgeturile sunt o parte indispensabilă a vieții moderne. Este foarte util și bine ca copilul să învețe și să cunoască cum să folosească corect dispozitivele care continuă să apară. Însă, pediatrii recomandă părinților să stabilească reguli clare, cât timp, unde și când are voie copilul să utilizeze gadgeturile.