
Una dintre caracteristicile unei personalități sănătoase și echilibrate este abilitatea de a vorbi și de a acționa direct. Fără modestie falsă, fără șoc, fără să vorbești cu indicii și să fii ambiguu. Pe de altă parte, o persoană dezechilibrată și nesigură este forțată să acționeze într-un mod sensibil – să manipuleze, să mintă și să se evite discuțiile sincere în orice fel, afirmă psihologii.
Această observație poate fi folosită ca un detector al propriilor dumneavoastră puncte slabe. Ori de câte ori vă sperie calea directă de acționare trebuie să vă gândiți la durerea pe care nu doriți să o simțiți și apoi, să-ți iei inima în dinți, să riști să și fii sincer.
Cu toate acestea, psihologul rus Oleg Satov afirmă că mulți oameni se blochează în acele comportamente care sunt caracteristice mai mult copilului decât unui adult.
Copiii au puțin control asupra lumii exterioare. Ei nu pot cere îndeplinirea dorințelor lor, iar cererile nu sunt întotdeauna îndeplinite. De aceea, copiii, învață de la maturi să manipuleze – să obțină ceea ce doresc, folosind punctele slabe ale oamenilor din jurul lor. De aici apar lacrimile, tantrumurile și capriciile.
În loc să-și recunoască greșelile, copiii încearcă să scape de responsabilitate. Și aici se află minciuna, imaginea vinovăției, simularea bolilor și alte jocuri psihologice de ascundere și căutări.
În cazul în care pentru manipularea și evitarea responsabilității este cel mai simplu mod de atingere obiectivele pentru un copil, un adult are o mulțime de oportunități de a acționa direct și mai eficient.
Un adult poate să ceară și să creeze condiții, pentru că acum este independent și are suficientă putere pentru a-și susține propria părere. Un adult poate admite o greșeală, pentru că nimeni nu îl va împinge acum într-un sentiment de vinovăție, iar analizarea și corectarea unei greșeli aduce o nouă experiență plină de satisfacții. Un adult este propriul său stăpân, iar întreaga lui viață este în mâinile lui.
Da, se poate scăpa adesea de responsabilitate, dar sentimentul de vinovăție nu dispare nicăieri, continuând să se consume din interior.
Este la fel cu abilitatea sau incapacitatea de a-ți exprima direct dorințele și de a-ți realiza planurile. De ce să înconjori când poți să trăiești liber? De ce să fii timid, dacă nimeni altcineva nu te amenință cu un deget și nu te lovește peste mâini?
Și totuși, adulții sunt deseori jenați și tac, de exemplu se incomodează să ceară bani pentru serviciile lor – în schimb, ei fac muncă de caritate și apoi se supără dacă sunt folosiți. Simțiți-vă liberi să cereți o majorare a salariilor, în loc să vă plângeți pe dificultățile financiare.
Încercați să vă exprimați dorința direct și să spuneți când greșiți. Fără indicii, fără milă, fără grimase, înfumurare și clipire din ochi. Și dacă dorința poate fi îndeplinită, fără a spune un cuvânt, încercați să o faceți în tăcere. Încercați să fiți sincer și direct, o să vă placă rezultatul.