Fațada – cartea de vizită a casei tale: 10 Idei interesante care să te inspire!

Fațada casei joacă un rol foarte important, ea este observată prima și ea oferă personalitate locuinței tale. Totodată, frumusețea nu este pe prim plan în acest caz. Trebuie să ții cont de un șir întreg de factori atunci când faci alegerea fațadei, să te informezi și să te inspiri din mai multe surse.

Designerii și specialiștii în construcție oferă o gamă variată de proiecte de case frumoase, ceea ce îți permite să creezi un exterior interesant cu forme neobișnuite. Mai întâi de toate, dacă îți dorești ca trecerea timpului și factorii de mediu să nu afecteze aspectul casei tale, trebuie să alegi cu mare grijă materialul folosit.

Fațada casei poate fi realizată din o mulțime de materiale – cărămidă aparentă, lemn, marmură, granit, chiar și metal sau sticlă pisată. De asemenea, există posibilitatea utilizării mai multor materiale, fiind combinate în diverse moduri.

Piatra naturală este un material foarte rezistent, versatil și care nu se demodează niciodată. Este o alegere elegantă și care face ca orice construcție să iasă în evidență. Acest material are un preț mai ridicat față de alte materiale, dar dacă mizăm pe rezistența sa sporită, pe termen lung aceasta se dovedește a fi o investiție bine gândită.

Un material la fel de scump și rezistent este marmura – o alegere elegantă, potrivită construcțiilor somptuoase și cu arhitectură tradițională. Un aspect deosebit îl are și granitul. Este un material natural care te va bucura prin rezistența lui la factorii externi.

Fațadele din lemn au un farmec aparte. Se potrivesc foarte bine caselor tradiționale și celor rustice. Lemnul este un material versatil, însă este și sensibil la factorii de mediu, dar și la dăunători precum ar fi mucegaiul sau diverse insecte. Are nevoie de un tratament special aplicat periodic.

Tencuiala decorativă este, probabil, cel mai utilizat material pentru fațade. Este ușor de aplicat, se găsește în zeci de culori și rezistă bine în timp.

După ce stabilești materialul poți vedea și ce opțiuni ai în ceea ce privește culoarea. Ține minte că, la fel ca și la interior, culorile deschise dau senzația unei case mari, în timp ce nuanțele închise fac o construcție să pară mai mică.

Ține cont de toate aceste sfaturi pentru a face alegerea cea mai potrivită pentru tine, atât în ceea ce ține de preferințe, cât și de buzunar!