Evită prietenii mercantili, pot fi mai periculoși decât dușmanii: Învățătura lui Abu Shakur Balkhi

În trecut, această temă nu era atât de relevantă, însă în prezent oamenii s-au schimbat atât de mult încât sunt gata să meargă la orice doar pentru a se simți ei bine și pentru a-și atinge scopul propus.

Am fost pregătiți cu faptul că viața poate fi crudă și nemiloasă, dar nu am fost pregătiți că uneori chiar și cele mai apropiate și dragi persoane pot să ne dezamăgească și să profite de noi doar pentru a-și atinge scopul. Aceștia nu mereu pot să fie sinceri, iar mai exact, stau în preajmă doar pentru a obține ceva în folosul lor. Oare ești cumva obligat să îi ajuți pe cei dragi doar pentru simplu fapt că sunteți rude sau prieteni?

O simplă cunoștință poate fi mult mai apropiată decât o rudă, pentru că din păcate conceptele și valorile familiei și-au pierdut deja tot sensul sacru.

Se întâmplă că uneori chiar și dușmanii care îi credeam cei mai răi oameni decât toți ceilalți, sunt chiar cumva “mai buni” decât prietenii. Este cu adevărat necesar să-i eviți pe cei cu care ai comunicat activ tot timpul și pe care îi credeai prieteni, dar care încearcă să profite de tine? Da, este necesar, deoarece oamenii se împrietenesc adesea cu tine în beneficiul lor.

Probabil deții acel ceva de care alții au nevoie și tocmai pentru acest fapt se mențin conexiunile, oamenii îți zâmbesc fals și continuă să comunice cu tine. Dacă nu ar fi interesați de ceva anume, atunci la sigur nu ar mai ține legătura cu tine. De cele mai multe ori, motivul pentru care stau în preajma ta sunt banii, dar și puterea ta.

Un exemplu de acest gen sunt chiar copiii. Ei încă nu înțeleg acest lucru, dar comercialismul începe deja să apară din copilărie. Deși, în cazul copiilor, acest exemplu este prea dur aplicabil, însă pare a fi totuși unul excelent:

Fiecare copil are propriile jucării, însă care sunt total diferite una de alta, fiind de diverse nuanțe, mărimi, sau chiar mai mult, cineva poate avea jucării mai scumpe. Copiii încep să se joace între ei, sau mai bine-zis, cu cei care au jucării mai bune. Nu este acest spirit mercantil în cea mai pură formă? Și se pare că prietenia se naște, însă deloc cea pe care o dorim.

Mai este un exemplu. Un prieten mai în vârstă va comunica întotdeauna cu unul mai tânăr, pentru că nu va arăta la fel de inteligent în comparație cu el. În curtea fiecărei case poți vedea mereu copii care au vârste diferite, unde va fi mereu cineva mai mare decât toți ceilalți, iar acest lucru este atât de convenabil pentru el – este mai în vârstă, ceea ce înseamnă că toți îl ascultă.

Înainte de a începe o conversație cu cineva (care are potențialul de a se transforma într-o prietenie), nu te apropia imediat de acea persoană, dar încearcă întotdeauna să o verifici, chiar dacă vei fi considerat suspect și neîncrezător. Fii sigur că va fi mai bine așa, decât să te trezești într-o situație în care ești folosit în mod constant.

Abu Shakur Balkini, un poet și filosof persan din secolul al X-lea, a afirmat că chiar și inamicul poate deveni mult mai apropiat decât prietenul tău. Înțelegând toate acestea, devine foarte trist și ofensator.

Nu trebuie să oferi senzația că nu observi nimic și să prietenești cu cineva care profită de tine doar din motivul pentru a nu fi singur. La rândul tău, nu încerca să profiți și tu de cineva, acest lucru este foarte urât.