E normal să fii inutil: 5 citate de Laozi care-ți vor schimba imediat gândirea, iar la scurt timp – viața

Cine este Laozi (Lao Tzu)? O personalitate istorică adevărată sau un personaj mitic? Ori e Confucius ascuns după un alt nume? Să fi scris el tratatul care a stat la baza taoismului? Și poate fi oare adevărat că a trăit 200 de ani?

Nimeni nu cunoaște răspunsul la aceste întrebări. Însă oricine ar fi el, certe sunt învățăturile sale care s-au transmis prin generații. Hai să vedem dacă vei fi de acord cu ele!

Rămâi ultimul!

„Rămâi ultimul. Mergi prin lume de parcă nici n-ai exista. Nu încerca să fii competitiv, nu încerca să-ți demonstrezi importanța, nu e nevoie să arăți cât ești de competent. Fii inutil și savurează.

Reține – adevărata și măreața experiență a vieții, dar și extazul survin atunci când faci ceva inutil. Ele apar din poezie, artă, iubire, meditație. Prin urmare, dacă te simți inutil, nu-ți fă griji, poți fi un arbore cu o coroană uriașă.”

Fii ca apa

„Dacă nu are obstacole, ea curge; dacă are baraj, se oprește; dacă barajul se dărâmă, ea curge din nou; într-un vas pătrat, apa e pătrată; în unul rotund, e rotundă.

Datorită faptului că e atât de flexibilă, ea este cea mai necesară. Deși nu există în lume ceva care să fie mai slab și mai gingaș ca apa, ea poate distruge și cel mai dur lucru.”

Începe cu puținul

„Înfruntarea greului începe ușor, realizarea mărețului începe de la puțin, întrucât în lume greul se formează din ușor, iar mărețul din puțin.”

Important este să începi, iar după un mic lucru făcut, vei căpăta dorința de a continua, chiar dacă inițial te-ai obligat să faci acel lucru.

Dacă cineva ți-a făcut vreun rău, nu te răzbuna

„Dacă cineva ți-a făcut vreun rău, nu te răzbuna. Așază-te pe malul râului și în scurt timp vei vedea cum apa duce trupul inamicului tău.”

Nu avem siguranța că ultimul aforism aparține lui Laozi, dar îi este atât de caracteristic.

Sperăm că aceste citate te-au învățat ceva cu adevărat prețios pentru viață.