De ce ura dăunează sănătății și cum să scapi de ea: Opinia unui psiholog

În ultima perioadă, mulți oameni se confruntă din ce în ce mai mult cu un sentiment atât de neplăcut precum ura. Cine ar fi crezut că consecințele pentru o persoană care trăiește o astfel de emoție negativă sunt foarte grave.

Fiecare dintre noi la un moment dat în viață a experimentat ceva asemănător cu ura. Acest sentiment poate fi considerat normal doar dacă apare în viața ta doar din când în când și nu este prezent tot timpul. Dar dacă a devenit partenerul tău constant, literalmente sufocându-te și distrugându-te din interior, atunci acest lucru va avea cu siguranță consecințe în viitor.

Nu ne gândim la asta, dar totuși un sentiment de furie și ură se acumulează literalmente atât în ​​suflet, cât și în corp, afectând toate procesele din organism și dau naștere unor sentimente negative și mai mari!

Ce cred psihologii despre asta? Poți lupta cu ura? Psihologul clinician Joanna Kleowulou a spus ce se poate întâmpla cu o persoană care este copleșită de acest sentiment rău.

Deci, în cursul cercetărilor științifice, s-a putut afla că ura modifică compoziția chimică a creierului! Acest sentiment (ca multe alte emoții negative, de altfel) stimulează cortexul premotor al creierului, care afectează planificarea și mișcarea. Acest lucru duce la faptul că o persoană este pregătită pentru acțiuni agresive dacă începe să experimenteze ură. Adică vrea fie să se apere, fie să atace.

Se trezește și sistemul nervos autonom, iar nivelul de adrenalină și cortizol din organism crește. Ca rezultat, apar schimbări foarte, foarte proaste în corpul unei persoane care experimentează ură: greutatea corporală crește; există insomnie; apare anxietatea; crește riscul de a dezvolta boli cronice și un atac de cord; se instalează depresia.

După cum poți vedea, ura nu afectează doar starea mentală, ci afectează și sănătatea!

Este posibil să scapi de ură
Mai întâi trebuie să recunoști că simți cu adevărat ură. Abia atunci poți începe să te lupți cu această emoție și să cauți modalități de a rezolva problema.

Încearcă să-ți răspunzi sincer: de ce trăiești acest sentiment distructiv? Întreabă-te de ce ești atât de supărat.

Surprinde-te în acele momente în care simți că ura a pus stăpânire pe tine. Încearcă să te oprești imediat dacă se întâmplă acest lucru!

Desigur, atunci când ești copleșit de furie, agresivitate și ură, este foarte greu să te calmezi și să iei decizia corectă. Nu te grăbi să acționezi atunci când te afli sub influența emoțiilor negative. Fă o pauză: fă o plimbare, ia o gustare, bea un ceai. De îndată ce tu și mintea ta vă calmați, va fi imediat mai ușor să te autocontrolezi.

Încearcă să nu ignori această problemă și combate-o dacă este posibil.

Încearcă să vorbești cu cineva apropiat și să-i spui despre sentimentele tale sau consultă un psiholog dacă simți că nu poți face față singur.

Nu-ți otrăvi viața cu emoții negative!