De ce oamenii săraci își cumpără lucruri scumpe: Iată 3 explicații simple!

Într-o anumită măsură, aceasta este o regularitate – cu cât oamenii sunt mai prosperi, cu atât este mai mare dorința lor de a avea lucruri scumpe. De ce, care este cauza?

Scump înseamnă calitativ

Majoritatea oamenilor consideră, că doar lucrurile scumpe pot fi calitative. În plus, ei cunosc doar din auzite despre calitate: mai des plătesc pentru marcă.

Nu aducem exemple concrete, însă multe produse extra – promovate doar la etapa inițială se deosebesc prin calitate, ulterior însă pot ceda în fața exemplarelor mai ieftine. Dar oamenii continuă să plătească sume exagerate pentru marca renumită.

Scump înseamnă „cool”

Nu este cea mai bună metodă să ne evaluăm reciproc după nivelul de bogăție, însă pentru mulți oameni asta este principalul. Anume din acest motiv oamenii cu un venit modest, tind să își procure lucruri scumpe.

Fii de acord, că absolut fiecare își dorește să fie privit ca un învingător în viață, și nu ca un ratat.

Principiul este simplu: dacă ai un lucru scump, un automobil bun și apartament în centrul orașului – înseamnă că ai succes. Dar cine nu își dorește să aibă succes? Din păcate, de cele mai multe ori, tot acest lux este achiziționat pe credite.

Omul de bună voi se bagă în datorii, pentru a arăta de succes. De ce să nu îți iai ceva mai simplu? Pentru că nu e prestigios.

Analfabetismul financiar

Îndată ce omul câștigă mai mulți bani, pe care nu îi avea înainte: el își dorește ca totul să fie „ca la oameni”. Adică, ca la toți. Uneori această tendință de a se egala cu restul societății și de a nu fi inferior, îi duce pe oameni în astfel de încurcături financiare, încât situația devine și mai proastă decât înainte.

Prosperitatea ostentativă, dorința de a-și confirma statutul cu ajutorul lucrurilor – este obiceiul oamenilor cu stima de sine scăzută. Anume din cauza particularităților de percepție a lumii, oamenii săraci devin robi ai consumerismului.

Cum să ne schimbăm? 

Primul pas spre prosperitatea financiară este înțelegerea faptului că este posibil să ai succes și să fii respectat și fără un telefon scump, îmbrăcat în blugii cei vechi.

De exemplu, educația, bunătatea, cuviința – îl fac pe om să arate mult mai bine în ochii celor din jur, decât bunurile materiale.