De ce nu ar trebui să-ți fie frică de despărțire și ce ajută la găsirea fericirii? Răspuns înțelept oferit de Omar Khayyam

„Nu-ți fie frică să-i pierzi pe cei cărora nu le este frică să te piardă.” – Omar Khayyam

Uneori ne întâlnim cu întrebări, ale căror răspunsuri nu pot fi găsite în mod obișnuit, iar cuvintele înțelepte ne pot împinge pe calea cea bună.

Cum să acționezi dacă o persoană dragă te-a trădat? Cineva va spune să rupi complet legătura cu persoana în cauză, iar altcineva va oferi sfatul să te gândești de 10 ori înainte de a lua o decizie fatidică, pentru că încheierea relației este întotdeauna ușoară, dar oamenii au tendința de a greși și trebuie să poți ierta.

Dacă ești depășit de îndoieli, ia măcar o soluție temporară. Nu poți trăi la o răscruce de drumuri, dar nici nu va funcționa. O persoană nu trăiește în îndoială – toate gândurile sale sunt ocupate să caute o soluție la o problemă temporară de nerezolvat.

Cum va ajuta un citat vechi de o mie de ani?

Filosofii antichității au primit titlul de „măreți” dintr-un motiv anume.

În cuvintele lor simple, se concentrează atât de multă înțelepciune și cunoștințe, cât o persoană obișnuită nu poate „obține” nici măcar într-un an.

Doar câteva rânduri uneori pot schimba gândurile asupra lucrurilor complexe și a atitudinii față de viață.

În cuvintele lui Omar Khayyam, este ascuns unul dintre principiile relațiilor umane. Regula este simplă – este imposibil să continui comunicarea obișnuită cu cel care te-a trădat. A avea încredere și a te comporta în mod normal înseamnă a-i permite persoanei să te folosească din nou.

Dar există un sens ascuns în aceste cuvinte, care este trecut cu vederea.

Nu poți forța pe cineva să fie cu tine împotriva voinței lui. Fiecare dintre noi are voința de a alege și de a lua decizii. Expresia „iubirea mea este suficientă pentru amândoi” poate fi comparată cu otrava dulce – gustul este plăcut, dar efectul va fi dezastruos.

Cum să te comporți dacă unei persoane dragi nu îi este frică să te piardă sau nu poate să-ți răspundă reciproc la sentimente?

Există o singură cale de ieșire – să crezi în soarta ta și să te calmezi. Frica de singurătate și consimțământul față de orice atitudine față de sine sunt două capcane în care cad mulți oameni.

Dar există un truc. Dorința de a găsi în sfârșit un „drum luminos” nu înseamnă ruperea relațiilor la prima dificultate. Dacă te confrunți cu trădarea, trebuie să-ți schimbi atitudinea fără teamă. Cel care a trădat poate regândi și corecta totul, iar dacă nu, soarta te va împinge din nou în direcția bună.

Cel mai important lucru este să păstrezi încrederea în propria ta viață și să continui să trăiești.

De exemplu, dacă o femeie cu patru copii este abandonată de soțul ei și, de frică, îl convinge să se întoarcă, se condamnă la suferință. Ce să facă? Să accepte noua situație și să continue să trăiască, făcând tot ceea ce poate. S-ar putea să gândească: „Cine are nevoie de mine cu patru copii?!”. Dar soarta are propriul răspuns – se va găsi un bărbat care își dorește o familie mare și va fi bucuros să-i cunoască, sau soțul se va calma și va dori din nou să se întoarcă la confortul de acasă.

Alungă gândurile rele și scapă de resentimente. Nu permite răzbunării să te copleșească și păstrează încrederea în ceea ce este mai bun.

Acesta este singurul mod de a face un pas într-o viață nouă, fără teama de pierdere și singurătate.