De ce ni se crapă buzele și cum le putem proteja?

Cum să vă protejați buzele, când să mergeți la medic și care este cel mai delicios medicament.

Există o mulțime de vase de sânge și terminații nervoase în buze, iar pielea este subțire, nu există glande sebacee și mucoase grase. De aceea buzele sunt atât de sensibile. În unele scopuri, acest lucru este foarte bun, dar doar până când pielea delicată nu crapă, iar buzele devin un peisaj de deșert.

Să clarificăm de ce se întâmplă asta.

De ce ni se crapă buzele?

Frigul. Atunci când afară este foarte frig, buzele neprotejate o simt imediat. Vasele din buze se contractă și nu mai hrănesc suprafața buzelor. Și dacă nu vă protejați (nu închideți gura și nu folosiți cosmetice speciale), atunci gerul va afecta umiditatea din straturile superioare ale pielii buzelor. Pielea subțire, pierzând lichidul, devine uscată și fragilă.

Arșița. Arșița, deși nu îngustează vasele de sânge (face exact opusul), provoacă deshidratarea generală a corpului. Senzația de uscăciune apare pe limbă, în gât și, bineînțeles, pe buze. Lipsa umidității mărește fragilitatea pielii delicate, de aici și fisurile.

Obiceiul de a linge buzele. Când saliva se usucă, buzele își pierd umiditatea și lubrifierea naturală, așa că se crapă mai mult. Dacă aveți obiceiul de a linge sau mușca buzele, urmăriți când este cel mai pronunțat. De regulă, stresul banal este de vină pentru acest lucru.

Alergia. Ați observat că uneori mâncați un fel de produs, iar ulterior aveți senzația de arsură în gură? Este posibil că astfel se manifestă sindromului de alergie orală, din cauza căruia buzele pot deveni sensibile.

Produse alimentare periculoase. Unele alimente nu provoacă alergii, dar fără asta distrug aspectul. De exemplu, mâncare cu mult oțet (salate sau conserve), unele fructe cu conținut ridicat de acid (citrice, kiwi), condimente iuți, gustări sărate, irită și usucă pielea, care este imediat acoperită de multe crăpături.

Cosmetica de proastă calitate. Cosmeticele expirate sau pur și simplu de proastă calitate, nu au făcut bine încă nimănui.

Dar, uneori, chiar și produselor unor mărci cunoscute provoacă crăparea buzelor. Mai mult, uscăciunea apare chiar dacă se folosește un ruj igienic, special făcut pentru a evita astfel de probleme. Înseamnă că, acest ruj pur și simplu nu ți se potrivește.

Observă cum se simt buzele după aplicarea rujului. Este necesară aplicarea lui de trei ori pe zi pentru ca pilea să nu se usuce? Cumpărați alt ruj care vă va ajuta. Este probabil să-l căutați mult timp.

Peeling agresiv. Dacă utilizați în mod constant scrub-uri dure sau chiar perii pentru buze în timpul spălării, puteți deteriora pielea subțire și puteți provoca fisuri inestetice.

Infecții. Infecția cea mai frecventă care afectează buzele este virusul herpes, așa-numita răceală pe buze. Exacerbările trec fără probleme, cu excepția cazului în care apare o infecție bacteriană.

În unele cazuri, buzele crapă, în special în colțuri, datorită unei infecții fungice – candidoză.

Trebuie să mergeți la medic dacă inflamația este pronunțată, buzele sunt roșii și dureroase, uscarea buzelor nu trece de la sine sau dacă există o placă albă în jurul fisurilor.

De îndată ce vindecați infecția, vor dispărea și crăpăturile. Despre tratamentul în aceste cazuri vă va spune dermatologul, deoarece tratamentul depinde de infecția pe care o aveți.

De unde apar crăpăturile în colțul gurii?

Crăpăturile în colțurile buzelor sunt cele mai dezgustatoare, pentru că dor foarte mult, nu-ți permit să deschizi gura și nu trec mult timp.

Principalele motive ale apariției lor sunt aceleași ca și pentru buzele uscate, dar există și factori suplimentari.

Bolile cronice. De exemplu, diabetul sau orice boală a pielii.

Lipsa vitaminei A sau B2, eventual lipsa de fier. Dar aceasta este o afecțiune care apare numai în cazul nutriției dezechilibrate. Pentru a afla dacă aveți suficient fier, faceți un test de sânge obișnuit, iar pentru o piele sănătoasă – mâncați sănătos.

Umiditatea. Dacă colțurile buzelor sunt umede constant de la salivă, motivul poate fi o mușcătură greșită. Adresați-vă medicului dentist în acest caz.

Cum tratezi buzele crăpate acasă?

Atunci când buzele sunt deja rănite și devin dureroase, trebuie să faceți un mic efort pentru a elimina simptomele neplăcute.

În primul rând, nu trebuie să mușcați buzele sau să rupeți pielea uscată, chiar dacă doriți asta foarte mult. Așa rănim pielea și mai mult.

În al doilea rând, hidratați buzele cu balsamuri sau rujuri speciale.

În al treilea rând, încercați metodele naturale și cele mai simple pe baza de ceară, vaselină.

Ce mai puteți aplica pe buzele crăpate?

Dacă vați săturat să căutați în magazine un balsam de buze care vă va ajuta, utilizați produse simple.

Mierea naturală este un hidratant bun. Este mai bine să o aplici înainte de a merge la culcare, pentru a nu ceda tentației și a nu linge buzele dulci.

Dacă sunteți alergic la miere, încercați unt de cacao, de cocos, ulei de migdale, cătină, măcieș, calendulă. Acestea rețin umiditatea, înmoaie pielea și ajută crăpăturile să se vindece mai repede.

Ce să faci pentru ca buzele să nu ți se crape?

Profilaxia de bază este simplă:

1.Beți imediat ce simțiți gura uscată.

2.Utilizați umidificatoare de aer în interior.

3.Protejați-vă buzele de soare cu o cremă cu filtru UV sau cu un astfel de ruj.

4.Protejați buzele de ger cu ruj igienic gras sau vaselină.

5.În timpul iernii și toamnei, acoperiți-vă gura cu o eșarfă pentru a oo proteja de zăpadă, ploaie și vânt.

6.Utilizați numai produse cosmetice de înaltă calitate.

7.Nu folosi produse iritante.

8.Învață să te menții calm și să nu fii nervos.