Curățenie după practica japoneză: 20 de Lucruri de care trebuie să scapi urgent!

Curățenia este un motiv excelent de a-ți amenaja nu doar lucrurile în dulap, dar și în viață. Fără regret, trimite la gunoi ceea de ce nu ai nevoie.

Cum să-ți dai seama dacă poți arunca sau nu un lucru? Folosește practica japoneză – kaizen. Ia obiectul în mână și răspunde la 4 întrebări:

-Cât de mult am nevoie de acest obiect? 

-Am nevoie de acest obiect anume aici? 

-Cât de des îl utilizez?

-Când l-am luat în mână ultima oară?

Dacă un obiect nu ți-a trebuit în ultimele șase luni, atunci îl poți arunca cu siguranță. Tânăra scriitoare japoneză, autoarea bestsellerului „Magic Cleaning”, Marie Kondo ne sfătuiește să facem acest lucru în cel mai prietenos și ecologic mod. Vorbește cu acel lucru, mulțumește-i pentru serviciu și ia-ți rămas bun de la el. După părerea scriitoarei, un lucru este bun dacă ne face inima să bată mai repede.

Deci, ce anume trebuie să arunci în timpul unei astfel de curățenii?

1.Documentele vechi

Acestea sunt cecuri, carduri de garanție, chitanțe, certificate, rețete, instrucțiuni pentru aparatele de uz casnic și așa mai departe. Mulți le păstrează pentru orice eventualitate. Dacă le-a expirat termenul de valabilitate, aruncă-le!

2.Reviste și ziare

Reviste și ziare, afișe, felicitări, desene – le poți păstra, doar dacă acestea sunt cu adevărat dragi sufletului și au o semnificație deosebită pentru tine. Maculatura adună mult praf și ocupă mult loc în casă.

3.Cărți și manuale

Este foarte greu să te desparți de cărți: din copilărie am fost educați, că trebuie să le păstrăm cu mare grijă. Dar dacă deja de câteva luni nu ai deschis dulapul cu cărți și preferi formatul electronic, a venit timpul să faci niște schimbări.

Cărțile le poți dărui unei biblioteci publice sau prietenilor care iubesc să citească.

4.Cadourile și suvenirele inutile

Vaze, statuiete, cutii de bijuterii, rame și albume goale… Așa și nu ai găsit ce să faci cu toate aceste lucruri? Dacă acestea nu au trecut testul celor 4 întrebări, atunci despartă-te de ele!

5.Sacoșa cu sacoșe

Mulți dintre noi păstrează o astfel de sacoșă plină cu alte sacoșe. Dacă îți pasă de mediul înconjurător, înlocuiește colecția ta din plastic cu o pungă ecologică, pe care o poți utiliza în mod repetat. Nu mai cheltui de fiecare dată bani, cumpărând sacoșe. Iar ceea ce ai adunat, trimite la reciclare.

6.Dispozitive electronice vechi

Căștile cu care umblai cu 10 ani în urmă, telefonul stricat, tastatura veche, telecomanda de la televizorul vechi, fierbătorul electric defectat… Cu siguranță, nu vei reuși să le dăruiești o a doua viață. Tot ce nu este utilizat – pleacă la gunoi sau la reciclare!

7.DVD și CD 

Moștenirea trecutului ocupă mult spațiu și nu va mai fi niciodată folosită. Digitizează discurile care stochează înregistrările arhivelor de familie și transferă toate datele importante pe un USB sau pe cloud. Eliberează rafturile pentru lucruri noi!

8.Haine și încălțăminte cu defecte

De multe ori, nu te lasă inima să arunci în coșul de gunoi rochia pătată, pantofii cu tocul rupt sau papucii zgârâiați. Da, ești convins, că le vei repara și le vei purta din nou. Dar încetează să te mai agăți de trecut și mergi înainte fără această povară!

9.Rochia de la balul de absolvire

Da, este foarte frumoasă. Dar cu o probabilitate de 99% nu o vei mai îmbrăca niciodată. Același lucru putem spune și de rochia de mireasă. Pentru ce o păstrezi? În caz că te mai căsătorești odată? Vinde ținutele sau dăruiește-le celor mai puțin norocoase ca tine.

10.Vesela pe care nu o utilizezi

Pentru a lua dejunul, prânzul și cina acasă ai nevoie de un set modest de veselă. Însă, adesea dulapurile noastre sunt pline de diferite farfurii și căni, seturi de la bunica, suporturi pentru șervețele, bomboniere, pahare și urcioare…

Lasă doar ceea de ce ai nevoie pentru tine personal și a primi oaspeții. De la restul ia-ți rămas bun!

11.Cârpe și bureți vechi

Bureții pentru vase trebuie schimbați cât mai des posibil. Iar cârpele, în genere, nu se păstrează, căci sunt adevărate focare de microbi și surse de miros urât. Le-ai utilizat – aruncă-le!

12.Medicamente și cosmetică cu termen expirat

Când ai verificat ultima oară termenul de valabilitate a produselor cosmetice și a medicamentelor? E timpul să faci urgent o curățenie în trusa de prim ajutor și cea de cosmetică.

13.Parfumuri nedeschise

Ai găsit o cutie cu un parfum nedeschis? Totul e simplu: nu te folosești, înseamnă că nu ai nevoie de el. Dăruiește-l celor, care iubesc această aromă.

14.Jucăriile

Jucăriile adorabile de pluș, jocurile de masă cu piese pierdute – toate acestea ocupă mult spațiu și adună praf. Păstrează doar ceea, ce îți bucură inima, iar restul trimite la gunoi!

15.Tablouri și posteruri, care nu și-au găsit locul pe perete

Tot ce nu atârnă pe perete este inutil. Găsește-le un nou stăpân sau aruncă-le. Te cred că sunt minunate, dar tu nu ai nevoie de ele.

16.Perne decorative

Una dintre cele mai frecvente cumpărături impulsive – pernele decorative arătau drăguț în vitrină, dar nu s-au încadrat în interiorul apartamentului tău. În plus, acestea adună foarte mult praf.

17.Echipamentul sportiv, pe care nu-l utilizezi

Cândva ai decis să faci yoga și ți-ai cumpărat un covoraș special. Sau ți-ai promis că vei slăbi și ți-ai cumpărat o bicicletă pentru exerciții. Însă, acestea așa și au stat fără a fi utilizate. Scapă de ele neapărat!

18.Rămășițele de gresie sau tapete după reparație

Toate acestea sunt păstrate pentru orice eventualitate, ocupă mult loc și te împiedici de ele de fiecare dată. Aruncă-le fără regrete: nu există niciun deficit de materiale de construcție la moment.

19.Magneții de pe frigider

Moda de a-ți decora frigiderul cu magneți a trecut demult, de aceea fă o revizie colecției tale. Dacă ai unele, care îți sunt foarte dragi și de care nu poți să te desparți, le poți aduna într-o cutie specială!

20.Umerașele din magazin

Scapă de umerașele gratuite din plastic, pe care le-ai obținut împreună cu haina procurată. Acestea nu sunt predestinate pentru o păstrare și utilizare îndelungată. Plasticul ieftin și sârma subțire pot deforma haina.