Cum se poate schimba viața ta, dacă renunți la carne?

Acum câțiva ani am decis să încerc să exclud carnea din alimentele pe care le consum. Am decis să fac asta după ce am citit cărțile ale diferitor atleți, care au descris în detaliu modul în care li s-au schimbat viețile și li s-au îmbunătățit rezultatele după ce au renunțat la carne.

În primul rând, au fost cărțile “Finding Ultra” de Rich Roll și “Eat and Run ” de Scott Jurek. Dar, spre deosebire de aceștia, nu am devenit vegan, pentru că este foarte dificil, mai ales în timpul iernii. Nu am devenit nici vegetarian 100%, deoarece consum pește și fructe de mare ocazional. Nu aș spune că, fără carne, viața mea s-a schimbat radical, dar s-au întâmplat totuși câteva schimbări pozitive.

Nu vreau să-mi impun modul de viață nimănui, pentru că toți oamenii sunt diferiți și ceea ce este perfect pentru o persoană poate fi contraindicat altei persoane.

În 2013, am început să alerg cu regularitate, am alergat primul meu maraton, am citit multe despre alergat și alimentație sănătoasă și am încercat să fac din toate aceste un mod de viață. Tot atunci mi-am dat seama că tema cărnii poate fi închisă pentru mine, după ce am încercat să mănânc un stake. Astfel, înainte de Anul Nou, am decis să nu mănânc carne în primele șase luni ale anului 2014 și să văd ce se întâmplă, să efectuez un fel de experiment, rezultatele căruia le voi împărtăși cu voi.

Așadar, ce s-a schimbat?

1.Cea mai importantă schimbare pe care am observat-o după câteva luni a fost scăderea oboselii pe parcursul zilei.

2.Somnul a devenit mult mai bun. Înainte să renunț la carne, chiar și după opt ore de somn, era dificil să mă trezesc, iar acum mă simt în forță și după șapte oră de somn.

3.Îmbunătățirea digestiei și stării generale de sănătate. Anterior, aveam uneori probleme intestinale și de stomac. Acum acestea au dispărut, deoarece a dispărut carnea, care în sine este destul de grea pentru digestie. În plus, carnea din magazine, nu este, de obicei, de cea mai bună calitate.

4.De asemenea, în acest timp s-a îmbunătățit semnificativ performanța mea atletică. Am alergat un maraton și două ultramaratoane, dar acest lucru nu poate fi legat direct cu regimul alimentar, deoarece în tot acest timp m-am antrenat și nu se știe care ar fi rezultatele dacă nu schimbam nimic în alimentație. Dar nici nu pot exclude faptul că dieta a avut un impact pozitiv asupra sportului.

Cu ce poate fi înlocuită carnea, care, după cum știți, este o sursă de proteine ​​necesare organismului, în special celor care fac sport? Pentru mine nu este chiar o problemă, pentru că nu sunt un vegan, nu am renunțat la ouă, pește, produse lactate, care au suficientă proteină animală. De asemenea, utilizez proteine ​​vegetale boboase, în special linte, dar și din nuci și ciuperci.

Sfaturi pentru cei care doresc să renunțe la carne:

1.Evitați schimbările bruște. Înainte să renunț total la carne, nu o mâncam deja de ceva timp, așa că pentru mine nu a fost o problemă. Dacă mâncați produse din carne în fiecare zi, atunci trebuie să o excludeți treptat, reducând cantitatea. Și, în general, dacă îți place carnea foarte, atunci gândește-te de ce ar trebui să renunți la ceea ce-ți place atât de mult.

2.În prima perioadă, notați ce și în ce cantități mâncați. O puteți face prin aplicații speciale,  ca MyFitnesPal sau aplicații similare, care calculează cantitatea consumată de proteine, grăsimi și carbohidrați, precum și proporțiile acestora. Nu puteți înlocui carnea cu chifle și prăjituri, corpul are nevoie de proteine.

3.Monitorizați permanent starea dvs. Dacă simțiți o deteriorare a stării generale sau observați alte modificări negative, opriți imediat experimentul și reveniți la dieta obișnuită.

4.Puteți face periodic analize pentru a vedea dacă totul este în regulă.

5.Nu așteptați schimbări rapide și nu faceți concluzii în câteva zile sau chiar săptămâni. Modificările în organism nu apar imediat, deci fiți răbdători.

6.Pregătește-te pentru întrebările celorlalți cu și fără motiv.