Cum să tratezi necazurile, pentru a rămâne calm: 2 citate înțelepte

Fericirea noastră depinde în mare măsură de modul în care abordăm anumite lucruri, evenimente și oameni. Și dacă privim viața din unghiul corect, atunci chiar și circumstanțele nefericite se vor schimba în favoarea noastră.

Iată așa o persoană găsește în problemele sale oportunități și avantaje, în timp ce altă persoană își privește problemele ca pe o tragedie și, în cele din urmă, le obține. Perspectiva corectă este importantă.

Necazurile care ni se întâmplă fiecăruia dintre noi sunt de două tipuri: cele pe care alți oameni ni le creează și cele pe care viața însăși ni le prezintă. Să vorbim despre atitudinea pe care trebuie să o avem față de ele.

Despre necazurile care ni le creează oamenii

„În tinerețe, am cerut de la oameni mai mult decât puteau să ofere. Acum am învățat să cer de la ei mai puțin decât pot oferi, iar sentimentele, prietenia și faptele lor nobile, le privesc întotdeauna ca pe un adevărat miracol – ca pe un dar de la Dumnezeu” – Albert Camus.

Cu toții ne dorim ca oamenii din jurul nostru să ne respecte, să ne trateze cu grijă, să ne iubească și să ne accepte așa cum suntem. Și este absolut în regulă să ne dorim asta.

Dar problema este că fiecare persoană se gândește în primul rând la sine și adesea oamenii ne creează dificultățile neintenționat, ci pur și simplu protejându-se și urmărindu-și interesele. Nimic personal, cum s-ar spune.

Prin urmare, singurul mod de a menține starea de calm în relația cu oamenii este să nu aștepți prea multe de la ei și atunci acțiunile lor nu te vor dezamăgi.

Cu atât mai mult că oamenii vin și pleacă din viața noastră. Deci, merită să aștepți de la ei ceva, dacă nu există nicio garanție că mâine vor mai fi lângă tine? Este mai bine să le mulțumești pentru orice lucru mic care îl fac pentru tine și să nu te atașezi de ei.

Despre necazurile vieții

„Cel care tratează viața ca și cum ar fi un vis face ceea ce trebuie. Când ai un coșmar, te trezești și îți spui că a fost doar un vis. Se spune că viața noastră nu este diferită de un astfel de vis” – Tsunetomo Yamamoto, samurai japonez, autor a faimoasei cărți Hagakure.

Există o singură sursă a nefericirii și anxietății noastre: abordăm prea serios viața. Și dacă învățăm să percepem viața ca pe un vis, atunci toată seriozitatea va dispărea și nimic nu ne va putea supăra și dezamăgi.

Apropo, aceasta este una dintre cele mai vechi tehnici de meditație: să percepi viața ca pe un spectacol, ca pe un vis. Numaidecât încearcă. Timp de 7 zile, imaginează-ți că întreaga ta viață este un spectacol, iar tu ești actorul. Astfel, joacă rolul cu demnitate și bucură-te de el.

Dacă vei lua aminte de toate acestea, atunci viața ta se va schimba în bine. Iar fericirea în viață depinde tocmai de viziunea corectă – fericirea nu trebuie căutată.