Cum să-ți educi copilul: 15 instrucțiuni de la un profesor strălucit

Anton Semyonovich Makarenko a fost un educator ucrainean, care a fondat cea mai influentă organizație educațională în Uniunea Sovietică. Chiar și cei mai neglijați copii și adolescenți din acele timpuri au fost reeducați și au devenit oameni respectați datorită metodei create de Makarenko. Cărțile sale au fost traduse în mai multe limbi.

Și părinții moderni pot învăța multe din metoda educatorului. Vedeți mai jos 15 sfaturi la subiect.

1.Vrei să distrugi sufletul copilului tău? Atunci nu-i pune limite. Și în timp, îți vei da seama că nu crești o personalitate, ci o buturugă.

2.Trebuie să frânți la fiecare pas și acest lucru ar trebui să devină un obicei… Un om fără frână este ca o mașină deteriorată.

3.Trebuie să știți cu cine este prieten copilul dumneavoastră, cu cine și cu ce se joacă, cum se comportă la școală, ce profesori are, ce dificultăți are, cum se comportă în clasă.

4.Fata trebuie să fie învățată astfel încât să-i întâlnească chiar și pe cei mai plăcuți tineri cu puțin piper.

5.Pentru educație, nu aveți nevoie de mult timp, ci de o utilizare rezonabilă a puținului timp.

6.Să înveți cum să iubești, să înveți să recunoști dragostea, să înveți să fii fericit înseamnă să învățăm să ne respectăm pe sine, să învățăm demnitatea umană.

7.Nici tirania, nici furia, nici strigătul, nici rugăciunea, ci o dispoziție calmă, serioasă și de afaceri – este cea mai bună tehnică de educație în familie. Și dacă învățați să deosebiți nevoile reale de cele fictive ale copiilor, veți observa cum relația dintre voi va fi o una de prietenie, nu dușmănie.

8.Comportamentul tău este cel mai important. Nu credeți că vă creșteți copilul numai atunci când vorbiți cu el sau îl învățați, sau îi cereți ceva. Faceți acest lucru în fiecare moment al vieții, chiar și când nu sunteți acasă.

9.Un copil este o persoană vie. Nu este un ornament al vieții noastre, este o viață separată. Prin forța emoțiilor, prin anxietatea și profunzimea impresiilor, prin puritatea și frumusețea sufletului, viața copiilor este incomparabil mai bogată decât viața adulților.

10.Este imposibil să înveți o persoană să fie fericită, dar o poți crește, astfel încât să fie fericită.

11.Obligația parentală pentru tine, respectul parental pentru familia ta, controlul parental asupra fiecărui pas – aceasta este prima și cea mai importantă metodă de educație.

12.Creșterea copiilor este un lucru ușor atunci când se face fără a vă zgudui nervii, în ordinea unei vieți sănătoase, calme, normale, sensibile și distractive. Mereu am crezut că educația dă roade, acolo unde nu există tensiune.

13.Există multe cazuri în viața fiecărui copil atunci când are nevoie de sfaturi și ajutor. Poate că nu îți va cere ajutor, pentru că nu știe cum să facă acest lucru, părinții însă ar trebuie să simtă momentul. Puteți vorbi direct, în glumă, sau chiar să-l obligați. Dacă îl cunoașteți pe copil, veți ști cum mai bine să-i vorbiți.

14.În unele cazuri, este necesar să-i oferi copilului libertatea – singur să iasă dintr-o situație dificilă, să se obișnuiască să depășească obstacolele și să-și rezolve problemele mai complexe. Dar ar trebui să monitorizați acest lucru, nu trebuie să-l lăsați să devină confuz și disperat. Uneori este chiar necesar ca acesta să vă vadă îngrijorarea, atenția, dar și încrederea în puterile lui.

15.Ca să ai copii educați și deștepți nu e necesar să fii pedagog, pentru că și cei din urmă au probleme cu urmașii lor. Copii minunați cresc adesea printre acei părinți care nu au văzut nici intrarea principală, nici intrarea din spate a științei pedagogice.