Cum să tai rapid legumele: un sfat prețios de la un bucătar-șef iscusit

Dacă vrei să gătești ceva gustos pentru ziua de naștere a iubitei tale, dar este vegetariană, trebuie să înveți cum să folosești în mod corespunzător cuțitul.

Un “briceag” și o “scândură” nu sunt potrivite pentru a tăia corect, a declarat Marco Yaketta, bucătarul-șef al restaurantelor La Scarpetta și La cucina di Kopernik. Ai nevoie de o placă plană fără crăpături, în caz contrar cuțitul va rămâne blocat. Cuțitul trebuie să aibă un mâner solid, astfel încât să-l poți apuca cu toată palma. Lama trebuie să fie nu mai mică de 5 cm și nu mai lungă de 20 cm.

Strânge mânerul cuțitului în pumn. Nu este necesar să apuci foarte puternic cu degetul mare, cu excepția cazului în care trebuie să tăi produse destul de tari. Pune cuțitul pe placă, ca să fie paralel cu stomacul.

Pune mâna stângă pe produsul pe care îl vei tăia. Ține-l cu degetele întinse și aplecate aproape într-un pumn, cu articulațiile în față. Deci, în mâncarea pe care o vei pregăti nu vor apărea ingrediente în plus. Fixează partea rotunjită a vârfului cuțitului pe placă și fă mișcări de glisare a cuțitului în jos și în sus, în jos și în sus (mai bine să te antrenezi pe morcovi sau ceapă) și împinge produsul de la tine spre spatele lamei cu viteză egală.

Dacă dorești să tăi foarte repede, pune mâna stângă pe partea din față a plăcii, strânge ușor cuțitul, astfel încât în timpul mărunțirii să nu se miște produsul, dar cuțitul. Cât de repede și cu câtă exactitate se va primi este o chestiune de antrenament.