Cum să scapi de regulile toxice ale vieții?

Psihologul și autorul cărții „Din toată inima” Ilya Sand spune cum să te ajuți pe tine și pe cei dragi să identifice regulile care te încurcă să-ți trăiești liber viața.

Pe lângă legile și regulile după care trăiește societatea, fiecare dintre noi are propriile principii, moștenite de la părinți sau create de noi singuri. Majoritatea oamenilor nici măcar nu sunt conștienți de ele.

Iată câteva exemple de astfel de reguli:

Nu pot greți.
Nu ar trebui să fiu fericit de succesele mele.
Nu trebuie să arăt slăbiciunile mele.
Trebuie să îndeplinesc cerințele și așteptările celorlalți.
Nu ar trebui să mă aștept la nimic de la alții.
Trebuie să mă alimentez corect.
Nu pot minți sub nicio formă.
Nu pot fi o povară pentru alții.
Nevoile altora sunt mai importante decât ale mele.
Trebuie să fiu ospitalier.
Întotdeauna trebuie să-mi ajut prietenii.

Regulile de viață sunt utile. Ele ne reglează comportamentul, acționând ca un fel ghid intern, ajutând la găsirea drumului potrivit. Dar când te uiți la propriile tale principii, probabil vei observa că unele dintre ele au un impact negativ asupra ta. Ele te împiedică să ai grijă de tine în mod corespunzător sau impun comportamente, care îți îngreunează viața și îți fură energia. Odată ce înțelegi acest lucru, probabil că vrei să schimbi regulile.

Uneori trăim, urmând inconștient regulile pe care le-am inventat în copilărie, deși acum ele doar ne iau energie.

Cu cât regulile sunt mai stricte, cu atât mai puține oportunități ai

Imaginați-vă o hartă a Danemarcei și gândiți-vă la posibilitățile unui om. Fiecare nouă restricție te obligă să tai o bucată din regat.

Dacă ai făcut o regulă să arăți întotdeauna perfect, atunci nu-ți poți permite să mergi în pijamale toată ziua. Restricțiile și interdicțiile ne distrug posibilitățile. Unii au reguli atât de stricte, încât regatul posibilităților lor se transformă într-o insulă minusculă. Toată puterea lor, tot timpul și ingeniozitatea sunt cheltuite pentru a-și realiza și respecta principiile de viață.

Cum să descoperi aceste reguli ascunse

Regulile intră în joc atunci când trebuie să luăm o decizie. Pentru a identifica principiile și valorile din viață, este suficient să-ți pui următoarele întrebări: „De ce nu faci ceea ce îți aduce plăcere?” sau „De ce nu te oprești din a face ceea ce nu-ți place?”.

Analiza propriilor reguli de viață și formularea de alternative

Dacă persoanei pe care o ajutați îi place să scrie, invitați-o să enumere avantajele și dezavantajele fiecărei reguli. Când introduceți reguli noi, nu uitați să le anulați pe cele vechi. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să să mergi împotriva lor. Cu cât mai des încălcați vechile reguli, cu atât mai puțină putere vor avea.

Despărțirea de principiile ascunse

Limitările noastre sunt strâns legate de unele idei despre lume. Dacă persoanei iubite îi este greu să abandoneze regulile ascunse, trebuie să aflați care sunt rădăcinile lor. Următoarele întrebări ne vor ajuta în acest sens:

De ce ar trebui tu …?
Ce se întâmplă dacă…?
De ce nu poți…?

Încălcarea principiilor ascunse

Luarea deciziei de a schimba și renunțarea la ceea ce ai făcut de ani de zile sau întreaga ta viață, poate duce la sentimente de disconfort și uneori chiar la frică. La început, îți va lua multă energie pentru a învăța cum să trăiești după noile reguli. Când te vei simți presat, vei dori să revii la vechile principii la care este posibil să le fi aderat toată viața. Acest lucru se datorează faptului că acțiunile efectuate automat iau mai puțină energie de la noi.

În concluzie, orice chestie neobișnuită poate speria la prima vedere, dar aici este vorba de modul tău de trai și de nivelul tău de satisfacție. De aceea, nu-ți fie frică să schimbi ceva, mai ales dacă aceste schimbări îți dau o gură de aer proaspăt.