Cum să nu-ți pierzi niciodată sensul vieții? Înțelepciunea simplă a psihiatrului Viktor Frankl

Printre cei mai cunoscuți psihanaliști ai secolului XX, merită o atenție deosebită Viktor Emil Frankl. Psihiatru și filosof austriac, fost prizonier într-un lagăr de concentrare nazist, care a mers voluntar acolo după familia sa.

După 3 ani de detenție în închisoarea din Theresienstadt, Frankl nu și-a pierdut speranța, ci și-a dezvoltat propriul concept de percepție a realității pentru oamenii care aveau probleme. În 1946, a lansat cartea „Omul în căutarea sensului”, unde și-a descris metodologia sa unică.

Cum te poți ajuta dacă te afli într-o situație disperată?

„Poți pierde totul în viață, cu excepția unui singur lucru – libertatea de a-ți alege reacția la ceea ce se întâmplă.

Aceasta este ceea ce determină calitatea vieții noastre – nu bogăția sau sărăcia, nu faima sau incertitudinea, nu sănătatea sau suferința.

Calitatea vieții depinde de modul în care ne raportăm la aceste realități, de ce semnificație le atribuim și de ce stare de spirit ne creează”

Percepția este cea care te va ajuta să accepți orice realitate.

Odată ajuns în Theresienstadt, Victor l-a întâlnit pe doctorul Karl Fleischmann, un medic care a creat o organizație, ce trebuia să ajute prizonierii nou-veniți să se adapteze la condițiile de viață din lagăr.

Împreună, medicii au încercat să elimine vidul psihic la oamenii speriați, epuizați de foame, frig și muncă de sclavie, stare în care și-au pierdut orice sens al existenței. Victor a încercat să returneze dorința de viață a prizonierilor, schimbându-le percepția asupra realității dure. Doctorul însuși a dat un exemplu despre felul în care a tratat ororile din lagăr.

“În fiecare zi îmi imaginez că stau într-o cameră spațioasă, caldă, luminoasă în fața unui public uriaș și susțin o prelegere pe tema „Experiențe psihoterapeutice de grup într-un lagăr de concentrare”.”

Oricine poate încerca să facă abstracție din situațiile neplăcute folosind acest exemplu. Și nu este deloc necesar să așteptați o ocazie potrivită pentru a face acest lucru.

Poți începe cu ceva banal. De exemplu, dacă scandalurile cu soțul tău sau neascultarea copiilor te scot din cale afară, încearcă să-ți imaginezi că te afli pe coasta însorită a Mediteranei, simțind nisipul printre degete și admirând peisajul frumos. Lasă să fie doar o clipă, dar gândul la mare te va duce într-un loc calm, după care te vei simți mai bine.

Reacția la ceea ce se întâmplă determină starea noastră mentală.

Frankl credea că reacția la un eveniment negativ, determină percepția noastră despre ceea ce sa întâmplat. Desigur, această regulă funcționează nu numai în lagărul nazist, ci și în viața de zi cu zi.

Un exemplu simplu: o persoană a făcut o greșeală la locul de muncă care a făcut-o să fie concediată. Ca răspuns la această situație, persoana concediată poate simți furie, resentimente, disperare, isterie sau depresie. Aceste emoții vor duce la scăderea calității vieții sale și nu vor ajuta în niciun fel la rezolvarea conflictului.

Cum să faci față realității, astfel încât să nu doară?

Pentru claritate, vom continua să analizăm situația cu concedierea. Deci, calitatea vieții va rămâne scăzută dacă o persoană se plânge constant că nu i s-a apreciat și nu i s-a dat o altă șansă. Și dacă privește situația dintr-un unghi diferit, i se pot deschide fațete complet diferite la ceea ce s-a întâmplat.

De exemplu, el poate vedea o oportunitate de a găsi un loc nou de muncă, mai interesant și bine plătit. Sau poate cunoaște oameni noi, care ulterior vor deveni prieteni și camarazi. Și chiar dacă nu poate găsi un loc nou imediat, nu contează, pentru că acesta este un motiv pentru a petrece timp cu cei dragi sau pentru a se recupera.

Viktor Frankl ne-a învățat să percepem situația în lumina cea mai favorabilă pentru a ne ușura viața și a ne elibera de suferința dureroasă. Acest principiu poate fi aplicat la absolut orice eveniment: trădarea unui prieten, moartea unei persoane dragi, eșecuri în carieră sau personale. Totul are un început, de aceea, metoda lui Viktor Frankl poate fi oportunitatea potrivită pentru a vă schimba viziunea asupra vieții.