Cum să înveți să deții putere asupra oamenilor?: Vezi ce spune înțelepciunea arabă

Controlul este dat unei persoane pentru un motiv anume. În primul rând, aceasta este o pârghie excelentă pentru a te stăpâni și în al doilea rând, reprezintă o autodisciplină unică. Dar, în timp, acest lucru nu devine suficient pentru o persoană.

Odată ce se poate controla pe sine, vrea mai mult. De exemplu, să exercite control asupra altor oameni. Își dorește ca alți oameni să i se supună, sau cel puțin să efectueze unele dintre acțiunile necesare pentru ea.

În viață se întâmplă așa ca cineva să ocupe un loc mai sus, deținând puterea asupra celorlalți, iar cineva rămâne în tăcere, fără ca să învețe vreodată să-și controleze propriul Eu. Cum să înveți asta? Cum să faci așa ca să câștigi putere asupra ta?

Controlul nu este despre grabă, dar este despre disciplină, iar disciplina, după cum știm cu toții, nu apare de nicăieri, ea se dezvoltă de-a lungul anilor. În fiecare zi ne obișnuim cu lucruri foarte simple, care, în timp devin un obicei. Spre exemplu, spălatul pe dinți dimineața și seara, la început părea un ritual greu de efectuat. Dar incluzând acest obicei ca fiind important pentru tine – iei controlul asupra ta și îți creezi o obișnuință ca în fiecare dimineață și seară să te speli pe dinți.

Controlul nu se referă la caracter sau emoții. Acesta este ceva mai puternic și mai important.

Ia aminte că toate deciziile tale ar trebui să fie cât mai deliberate posibil, luate nu prin voința emoțiilor și stării tale, ci prin voința gândurilor tale. În primul rând, ar trebui să analizezi totul, să cântărești toate argumentele pro și contra, pentru ca decizia să fie corectă și irevocabilă și, de asemenea, pentru a nu regreta mai târziu.

Și numai atunci când vei avea control și putere asupra ta – poți pretinde să preiei putere asupra altor oameni.

De exemplu, înainte de a deveni director la o școală, trebuie mai întâi să te modelezi în persoana care este cu adevărat demnă să ocupe funcția de director. Un prost nu va face niciodată asta. O astfel de poziție este destinată exclusiv unei persoane care știe să se controleze, care este rezistentă la stres, rezonabilă și înțeleaptă.

Sau, de exemplu, un om înțelept, la care toți apelează pentru sfaturi. Crezi că oferă sfaturi tuturor? Nu. Pentru început, a învățat să aibă control asupra sa și abia apoi a înțeles că are tot dreptul să transmită ceva oamenilor, un gând profund.

Înțelepciunea arabă, care există de foarte mult timp, spune că cel care se stăpânește este capabil să răstoarne lumea pe dos. Ea sună în felul următor:

“Niciodată nu fi grăbit și entuziasmat. Învață să te stăpânești pe tine însuți și atunci îi vei conduce pe alții.”